För lite sömn skapar falska minnen

Brist på sömn kan få ditt sinne att generera falska minnen. I detta sammanhang talar vi om det som kallas "matriseffekten".
För lite sömn skapar falska minnen
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

“Så det hände inte? Du berättar för mig att det jag just sa aldrig har hänt på riktigt?…” Kommer du på dig själv med att säga den här typen av saker? Tror du att vissa saker har hänt när de inte har det? I så fall är det något du måste veta. Det faktum att för lite sömn skapar falska minnen.

Vi tvivlar alla på våra egna minnen emellanåt. Ibland kan du till exempel hamna i bråk med någon om vissa saker som du är övertygad om faktiskt har hänt. Faktum är att du ibland till och med kan undra om du blir utsatt för “gaslighting” av vänner och familj. Få situationer är ju så obekväma som när man får höra “Vad pratar du om? Det där har inte alls hänt!”

Du kanske undrar om du håller på att tappa minnet. Men om du har haft sådana här upplevelser är det bästa du kan göra att fundera över din livsstil. Stress kan till exempel påverka ditt minne på samma sätt som sömnbrist kan. Faktum är att du måste vara fullt medveten om att sömn är en av dina bästa vänner för god hjärnhälsa.

Låt oss lära oss lite mer om det.

Hjärnan behöver en varaktig och oavbruten vila hela natten för att konsolidera data som utgör ditt minne. Att sova på dagtid är faktiskt inte så fördelaktigt som du kanske tror.

Sömnlös kvinna

Akta dig… för lite sömn skapar falska minnen

När du kommer ihåg en situation från en nylig eller avlägsen tidigare händelse så återkallar du den inte som om du tittar på ett foto i ett album. Det beror på att ditt minne inte är 100 procent perfekt. I de flesta fall tenderar du att tolka endast små detaljer. Samtidigt förändrar denna typ av tolkningar inte minnets mening och betydelse.

Säg till exempel att din bil har gått sönder och du vill ta den till samma verkstad som din bror anlitar. Du är nästan helt säker på vilken gata den ligger på eftersom du följde med honom dit en gång, men du kommer inte ihåg gatans namn eller gatunumret. Detta minne är dock fortfarande funktionellt: det tillåter dig att agera när du står inför ett specifikt behov.

Om du lider av sömnlöshet har du alltid svårigheter när det gäller att hämta specifik data eller information. I det här scenariot kan du till exempel tro att verkstaden rekommenderades av en arbetskamrat och inte din bror. Du använder därför ett falskt minne.

Varför händer detta? Vad orsakar dessa psykiskt dränerande händelser?

Hjärnan och nattvila

År 2016 genomförde Duke University en intressant studie om sömn och falskt minne. Studien belyste att ungdomar i många länder sover mindre än de 8-10 timmar som rekommenderas för deras ålder. Detta påverkar deras akademiska prestationer.

Denna inverkan är dock större när du blir äldre. Faktum är att din hjärna kräver att du sover i genomsnitt 7 eller 8 timmar för att utföra datalagring, hantering och underhåll. Så om du inte når REM-fasen i sömnen, utförs därför många av dessa funktioner inte effektivt.

Med andra ord ger en ordentlig nattsömn dig de perfekta neurobiologiska förutsättningarna för korrekt konsolidering av både kortsiktiga och långsiktiga minnen. Att få för lite sömn försämrar din hämtning av dem.

Konsekvensen av denna brist är uppenbar. Inför behovet av att återkalla dina tidigare erfarenheter har din hjärna inget annat val än att uppfinna dem. Det beror på att din impuls alltid kommer att vara att “fylla i luckorna”. Faktum är att universitetet i Lübeck i Tyskland genomförde en studie som konstaterade att människor ofta med säkerhet hävdar att händelser ägt rum när de faktiskt aldrig gjort det.

Tupplurar och “matriseffekten”

Eftersom vi vet att brist på sömn skapar falska minnen, är chansen stor att du säger till dig själv, “eftersom jag sover dåligt på natten, ska jag försöka ta en tupplur mitt på dagen”. Detta är dock inte någon bra idé – absolut inte vad gäller ditt minne. Faktum är att forskare och experter på sömnhygien har intressant information om ämnet.

De hävdar att det är sant att vanan att sova en kort stund efter måltiderna gör dig avslappnad och främjar vakenhet. Ett problem uppstår dock när du sover för lite under natten och tar för långa tupplurar under eftermiddagen. Det är då den så kallade “matriseffekten” dyker upp.

Din tupplur genererar sömnmönster som inte är särskilt lämpliga för att lagra nya minnen. Det beror på att din hjärna arbetar endast korta stunder under dessa tillstånd, och i stället för att lagra data i långtidsminnet, omvandlar den den. Faktum är att detta skapar falska minnen genom förvrängning av genomlevda upplevelser.

Även om det är sant att tupplurar kan bidra till fysisk vila, är sanningen den att de inte bidrar till att ta hand om ditt minne eller befästa nya minnen.

Upplyst hjärna som representerar att för lite sömn skapar falska minnen

Vikten av att sova på natten och motverka faktumet att för lite sömn skapar falska minnen

Sömnbrist har länge använts som en tortyrmetod. Effekten det har på hjärnan är verkligen enorm. Inte bara leder det till minnesfel, även hallucinationer kan inträffa. Därför är det viktigt att ta hand om din sömnrutin. Kom alltid ihåg följande:

  • Hjärnan vill att du sover på natten i mellan 7 och 8 timmar på ett mer eller mindre vanemässigt sätt. Att sova under dagen har inget värde. Ej heller är frekventa uppvaknanden hälsosamt.

Om du konstaterar att du har lidit av sömnsvårigheter i flera veckor, ska du inte tveka att be om hjälp från experter. För din fysiska och psykiska hälsa är beroende av en god natts sömn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.