Fördelarna med berättelser och berättande terapi

Vi har alla upplevt hur en berättelse, berättad på ett visst sätt, kan bli en inbjudan att försonas med vissa delar av vårt förflutna. Faktum är att berättelser ofta kan inspirera och uppmuntra oss att plocka upp samma handduk som vi just har kastat in.
Fördelarna med berättelser och berättande terapi

Senaste uppdateringen: 19 april, 2023

Alltsedan urminnes tider har berättelser och sagor satt ord på de mest skilda aspekterna av den mänskliga naturen. Det är därför de fortsätter att vara så viktiga än idag. Faktum är att de ofta är ett värdefullt verktyg/komplement i terapier för både barn och vuxna. Detta är känt som narrativ eller berättande terapi.

Inom berättande terapi fungerar berättelserna som verktyg för att behandla vissa svårigheter eller tillstånd. Vad gäller barn är det ett roligt och didaktiskt sätt för dem att få kontakt med sina inre världar och element som är en del av det kollektiva omedvetna.

Kvinna som läser bok med flicka
Berättande gynnar utvecklingen av den inre världen och emotionell intelligens.

Ursprunget till narrativ eller berättande terapi

Termen narrativ terapi myntades för cirka 20 år sedan av psykologen Lorenzo Hernández Pallares. Enligt honom är narrativ terapi konsten att läka genom berättelser. Han menar att den symboliska kraften hos berättelser hjälper barn att identifiera delar av sin inre värld. Dessutom hjälper det dem att skaffa verktyg för att möta alla typer av problem i sina dagliga liv.

“Narrativ terapi bygger på en rad teorier baserade på psykologiska strömningar”, konstaterar psykologen. “Det är också baserat på aspekter av antropologi, folklorevärlden och mänsklighetens och religionernas historia”, tillägger han i en video från Ibero-American Association of Story Therapy, utvecklad av honom själv. Målet med detta initiativ är att främja användandet av berättelser och deras lärdomar för att ackreditera olika lärare som förmedlare av narrativ terapi.

Tanken är att identifiera “läkande element från det förflutna som har överförts genom berättelser”. Faktum är att Pallares talar om helande, men inte i en botande mening. I själva verket syftar han på framsteg eller utveckling. Denna spanskfödde psykolog menar faktiskt att narrativ terapi är en stödterapi.

En stödterapi

Pallares utvecklade konceptet med narrativ terapi för att fylla tomrummet efter andra typer av rationalistiska terapier. “Det betyder inte att man måste vara sjuk för att använda den här terapin, utan att berättelserna öppnar vägar för medvetandet”, förklarar han. “Dessa vägar av medvetande är hämtade från en annan plats än andra terapier som vanligtvis är väldigt verbala”.

“Vi arbetar med symboler. Och symbolerna leder direkt till människans väsen”, förklarar Pallares. Grundaren av Ibero-American Association of Story Therapy säger vidare att “dessa element är sammanflätade i berättelsen och gör att personen, när denne väl lyssnar på dem på en emotionell nivå, identifierar en karta över medvetandet.” Det handlar om att tillhandahålla verktyg för att möta dagliga utmaningar eftersom alla berättelser erbjuder en väg ut ur otaliga problem.

Berättande terapi är inte bara en terapeutisk resurs eftersom det också har en förebyggande effekt. När allt kommer omkring gynnar det allas inre tillväxt. Dess huvudsakliga mål är att träna den emotionella intelligensen hos både barn och vuxna.

När det gäller barn syftar berättande terapi till att hjälpa dem att hantera problem som autism, dyslexi och ADHD. Enligt Pallares fungerar berättelser som psykologiska medvetandekartor med vilka barnet internaliserar extremt djupa symboliska aspekter av det kollektiva omedvetna. Identifieringen av dessa element kan vara väldigt användbar vid behandling av olika tillstånd.

Fördelarna med berättande terapi

Bland fördelarna med berättande terapi utmärker sig främjandet av emotionell mognad, goda värderingar och förebyggande av vissa psykiska tillstånd. Här är några fler:

  • Ger verktyg för vardagliga problem.
  • Uppmuntrar fantasi och kreativitet.
  • Tillåter vuxna att upprätthålla en sund relation med sitt inre barn.
  • Främjar goda relationer inom familjen.
  • Introducerar barn till litteraturens värld.
Barn som läser
Narrativ terapi fungerar som stödterapi för andra behandlingar.

Olika typer av berättelser

När man fördjupar sig i berättande terapi är det användbart att skilja mellan de olika typerna av berättelser:

  • Monosema. Barnberättelser som fokuserar på enskilda lärdomar. Till exempel fabler eller parabler från kristendomen.
  • Polysema. Fantastiska berättelser som erbjuder läsning från en större mängd olika situationer, karaktärer och konflikter. De fantastiska berättelserna som Disney har anpassat är utmärkta exempel på polysema berättelser.
  • Emosemiska. Berättelser som överför och producerar känslor. Till exempel den moderna novellen. Det är sådana böcker som de flesta förlag trycker. De finns i varje bokhandel, vederbörligen illustrerade för barn.

Liksom många psykologiska terapier kräver berättande terapi inte att barnet eller den vuxna har några problem. Men dess fördelar visar att det är en rekommenderad stödterapi. Dessutom är det ett sätt att främja utvecklingen av vår inre värld och emotionella intelligens.

Trots allt är nog sagor och berättelser de element som bäst definierar oss som människor. De erbjuder faktiskt en djupgående symbolisk läsning av vårt kollektiva omedvetna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.