Är du frilansare? Var försiktig med din hälsa

Är du frilansare? Vi vet att den här typen av arbete ibland kan vara komplext och få konsekvenser för vår hälsa. Var uppmärksam på dessa.
Är du frilansare? Var försiktig med din hälsa
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 01 november, 2023

En av de mest beundrade tänkarna under senare år har varit visionären Steve Jobs. Han sade: “Det måste vara något som du har passion för, annars kommer du aldrig slutföra det”. Att fullfölja din passion kan innebära att vara frilansare, vilket faktiskt kan vara skadligt för din hälsa.

Att bli frilansare kan nämligen sätta punkt för en aspekt som stabilitet. Enligt en studie utförd av Bellvitgesjukhuset i Barcelona gäller detta både fysiskt och psykiskt. Ju längre du arbetar som frilansare under stressiga situationer, desto större risk är det att du måste ta en paus från arbetet på grund av hälsorelaterade orsaker under lägre tidsperioder.

Livet som frilansare

Vi har många namn. Ibland är vi frilansare, vid andra tillfällen entreprenörer. Men kort sagt är vi personer som – tappert – försöker tjäna vårt levebröd på egen hand. Varje dag måste vi dock handskas med nackdelarna.

Det är sant att vi kan ta en dag ledigt när vi vill och organisera våra scheman som vi vill till viss del. Alla kan dock inte göra det. Det är också sant att vi har mer osäkerhet än en anställd med månadslön. Och det utan att nämna de som måste hantera låga priser, höga avgifter, obetald semester och en inkomst som varierar från månad till månad.

Allt detta tar ut sin rätt på människors mentala stabilitet och reflekteras slutligen i deras hälsa. Som vissa säger är det som att gå på en lina som bara blir tunnare av alla problem.

Trött man

Vad är problemet med att frilansa?

Enligt experter medför den påstådda friheten med att vara frilansare en hel del problem. Dålig tidsplanering, rädsla, instabilitet, ett stillasittande liv, ångest och prokrastinering är några av dem. Så många av dessa tappra frilansande människor lider inte sällan av psykiska problem. Ett av dem är ångest, som kan vara det första steget mot en allvarlig sjukdom, såsom schizofreni.

Även om studier inte alltid fokuserar på de grundläggande eller direkta orsakerna till psykisk sjukdom hos frilansare, tror de flesta experter att det är för att frilansare konstant lever på gränsen. Om det slutar med att vi till slut kastar in handduken, gör vi det när allt är över, när det inte finns någon återvändo och skadan redan är skedd.

Det är inte alla frilansare som lider av instabila arbetsförhållanden, men det är sant att när någonting går snett så är man relativt oskyddad och försvarslös.

Vad bör frilansare göra för att motverka problemen?

Om du vill dra nytta av friheten som kommer med att vara frilansare men undvika de negativa aspekterna, kommer här några praktiska, smarta lösningar som kanske fungerar för dig.

Gör det idag

Som sagt, ett stort problem för frilansare är prokrastineringAtt låta något ligga till imorgon kan skapa en snöbollseffekt. Distraktioner som sociala medier, podcasts, spel, TV osv., gör att många frilansare spenderar hela dagen med att arbeta utan att vara särskilt produktiva.

Frilansare vid dator

Så kom ihåg, om du skjuter upp något till imorgon trots att du kan göra det idag, försätter du dig själv i skuld. Du kommer inte se tillbaka på ditt dåtida jag med förtjusning. Snöbollen blir lite större varje gång, tills den blir för stor och krossar dig.

“Låt oss uppfinna morgondagen istället för att oroa oss över vad som hände igår.”

Steve Jobs

Framtiden är inte nuet

Ett annat stort dilemma är att frilansare tänker för mycket på framtiden. Dessutom innebär varierande marknads- och arbetstillgång att du spenderar vissa dagar uttråkad och andra där du arbetar oavbrutet. Detta resulterar i stress och utmattning.

Att tänka för mycket på framtiden leder till att vi accepterar för mycket arbete. Så det är viktigt att vi vet när vi ska delegera uppgifter och när vi inte kan ta på oss mer. Det innebär att sluta kolla vår telefon eller e-post konstant; lev i nuet, inte i framtiden.

“Mina favoritsaker kostar ingenting. Det är uppenbart att den dyrbaraste tillgången vi har är tid.”

-Steve Jobs-

Trött kvinna

Det finns en hel värld där ute

Många frilansare, speciellt de som jobbar hemma, går till slut sällan ut. Men det är ett misstag. Att spendera för mycket tid på ett och samma ställe utan att ha fysisk kontakt med någon isolerar människor och gör dem socialt fattiga.

Så klä på dig, gå ut, gå till gymmet, socialisera, gå ned till baren, prata med folk, använd allmänna arbetsytor. Med andra ord ska du inte låta ditt liv begränsas till ditt hems fyra väggar, för det kommer med största sannolikhet att driva dig till vansinne. Att vara frilansare behöver inte betyda att du måste lida själv hemma.

Varje arbetsplats har sina för- och nackdelar. Om du är frilansare måste du på ett intelligent sätt hantera alla aspekter av din dag för att bibehålla balansen. Låt inte din mentala hälsa betala priset om du inte lyckas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ertel, M., Pech, E., Ullsperger, P., Von Dem Knesebeck, O., & Siegrist, J. (2005). Adverse psychosocial working conditions and subjective health in freelance media workers. Work and Stress. https://doi.org/10.1080/15384101.2018.1509621
  • Gevaert, J., Moortel, D. De, Wilkens, M., & Vanroelen, C. (2018). What’s up with the self-employed? A cross-national perspective on the self-employed’s work-related mental well-being. SSM – Population Health. https://doi.org/10.1016/j.ssmph.2018.04.001

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.