Grottsyndromet: Att vara rädd för omvärlden

När vissa människor har gått igenom en svår tid har de svårt att återgå till det normala livet. Faktum är att de har spenderat så mycket tid i isolering att de inte vet hur de ska återvända till omvärlden.
Grottsyndromet: Att vara rädd för omvärlden
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2024

Vissa människor anser att grottsyndromet är ett tillstånd av vår tid. Det beskriver de människor som föredrar intimiteten i sitt hem framför omvärlden. Dessutom känner de sig oförmögna att återvända till sina rutiner, sociala interaktioner och livet ansikte mot ansikte. Detta undvikande beteende har dock alltid funnits, särskilt hos personer med ångestsyndrom.

Efter över ett år med restriktioner väljer vissa människor att stanna i sina egna hem tills pandemin är över en gång för alla. Men psykologer över hela världen märker att andra helt vägrar att underhålla tanken på något slags liv utanför gränserna för sitt eget hem.

Detta syndrom är inte nytt. Faktum är att även om Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) inte erkänner det som ett kliniskt tillstånd, representerar det en alltför frekvent verklighet. Svårigheten att återuppta livet efter en ogynnsam händelse är något som alltid definierats som en del av den mänskliga naturen.

Grottsyndromet är synonymt med lidande. De drabbade vet att de måste återuppta sina liv. Men bara tanken på att korsa tröskeln till omvärlden gör dem ängsliga.

En nödställd man.

Vad är grottsyndromet?

Långt före den nuvarande situationen erkände experter Hikikomorisyndromet. Denna japanska term beskriver tendensen till isolering hos många unga människor som väljer att överge sina sociala liv och stanna i sina hem. Det drabbar fler män än kvinnor. En typ av social fobi ligger oftast bakom det. Detta kan vara i form av agorafobi, blyghet eller till och med undvikande personlighetsstörning.

Grottsyndromet delar många av dessa egenskaper. Det har dock en egenart. Det dyker upp efter en komplex eller traumatisk händelse som får de drabbade att bestämma att den säkraste platsen för dem att vara är i sina hem.

På grund av den nuvarande situationen är detta syndrom nu mer allmänt erkänt. Men drabbade hade vanligtvis upplevt tidigare sexuella trakasserier eller trakasserier och mobbning på arbetsplatsen.

Definition

Grottsyndromet innebär att en person känner sig tryggare i sitt hem och har svårt att ta ansvar för sitt sociala liv.

Till skillnad från personer med Hikikomorisyndromet önskar de som lider av grottsyndromet att de kunde lämna hemmet och återvända till jobbet och umgås med familj och vänner utanför sina hem. Men de känner sig oförmögna att göra det.

Symtom

De viktigaste karaktärsdragen hos grottsyndromet är lidande och nöd. De drabbade är medvetna om att de måste våga sig utanför sina hem och ta ansvar för sina liv, men de känner inte att de klarar det. De kan uppleva följande symtom:

  • De känner sig extremt ängsliga när de måste göra något utanför sina hem. Till exempel att gå till läkaren eller andra viktiga möten eller besöka släktingar. Faktum är att de ofta känner sig bekymrade och oroliga dagarna innan.
  • Grottsyndromet drabbar både introverta och extroverta människor. Vissa antyder att fenomenet liknar Stockholmssyndromet. Detta inträffar när en fånge eller gisslan utvecklar en överdriven närhet till sin förövare (i det här fallet sitt hem).
  • De utvecklar ängslan för att lämna sina hem efter att ha haft en dålig upplevelse. Nuförtiden är utlösaren den nuvarande situationen. Det kan dock också förekomma hos personer som har varit lediga efter depression eller på grund av sexuella trakasserier eller trakasserier på arbetsplatsen. I dessa fall blir hemmet deras säkra plats. Även om de vet att de måste gå ut ibland, får tanken dem att känna sig obekväma.

Detta kroniska undvikande av aktiviteter utanför deras säkra miljö orsakar också fysiologiska symtom som yrsel, domningar och takykardi.

En man som lider av grottsyndromet.

Orsakerna till grottsyndromet

Grottsyndromet är direkt kopplat till social ångest. I själva verket lider många drabbade även av detta tillstånd. Dessa störningar har ökat kraftigt de senaste åren, särskilt bland den yngre befolkningen.

Experter från Dalhousie University i Kanada genomförde en intressant studie. De fann att sociala ångeststörningar drabbar eller har drabbat cirka 36 procent av 16- till 29-åringar.

Att undvika sociala situationer och stanna hemma är nu extremt vanligt. Det har blivit ännu enklare med tillkomsten av ny teknik för både arbets- och fritidsändamål. Pandemin har förvärrat denna redan existerande verklighet. Av den anledningen bör vi försöka fokusera om vår uppmärksamhet. På så sätt kan vi kanske förebygga och adressera dessa typer av svåra situationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Buckner, J. D., Abarno, C. N., Lewis, E. M., Zvolensky, M. J., & Garey, L. (2021). Increases in distress during stay-at-home mandates During the COVID-19 pandemic: A longitudinal study. Psychiatry research298, 113821. https://doi.org/10.1016/j.psychres.2021.113821
  • Hofmann S. G. (2010). Special section: advances in the research of social anxiety and its disorder. Anxiety, stress, and coping23(3), 239–242. https://doi.org/10.1080/10615801003612014
  • Zheng, L., Miao, M., Lim, J., Li, M., Nie, S., & Zhang, X. (2020). Is Lockdown Bad for Social Anxiety in COVID-19 Regions?: A National Study in The SOR Perspective. International journal of environmental research and public health17(12), 4561. https://doi.org/10.3390/ijerph17124561

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.