En kort historia om fördomar: "Kaktjuven"

Detta är en kort historia om en kvinna som led mycket och som lät ilskan styra hennes hjärta.
En kort historia om fördomar: "Kaktjuven"

Senaste uppdateringen: 21 december, 2024

Detta är en kort historia om fördomar som handlar om en kvinna som blev arg på världen. Hon kände sig ensam och trodde inte att någon skulle förstå henne.

Hon litade inte på andra människor och undvek kontakt, men ändå klagade hon över att hon kände sig ensam.

Det hade inte alltid varit så. När hon var ung blev hon förälskad och gifte sig med hennes drömmars man. Hon fick två vackra barn, en pojke och en flicka. Hon var lycklig.

Hennes man dog dock redan som ung och hon förändrades efter det. Hon log aldrig och hon isolerade sig; hon undvek till och med sina barn.

Hennes barn lämnade hemmet så snart de blev äldre. De älskade sin mor, men de hade ofta svårt att hantera hennes krav och konstanta kritik.

De besökte henne ofta och gjorde sitt bästa för att hantera hennes dåliga humör.

“Orden hos en god person är som rent silver, men tankarna hos en ond person är nästan inte värda något alls.”
-Kung Salomon-

Person som ger ett hjärta.

Ett oväntat besök

Hennes dotter ville inte att hennes mor skulle leva ensam och bitter. En dag så bad hon henne att spendera sommaren med henne och hennes familj.

Kanske ett miljöombyte skulle vara bra för henne och hon kanske skulle känna sig mer tillfreds med livet och andra människor, även om det bara var för en kortare period.

Efter att ha tänkt ett långt tag så gick hon med på att besöka dottern. Hon ville inte att folk skulle tro att hon var en dålig mor. När det blev dags tog hon därför sina väskor och gick till tågstationen.

Hon såg dock inte glad ut, utan snarare bedrövad.

Hon köpte sin biljett och satte sig ner på en bänk för att vänta på tåget. Två anställda sade dock till henne att tåget var försenat och att det skulle ta ett par timmar för henne att komma fram.

Hon var arg, men det fanns inget hon kunde göra. Hon köpte en påse med kakor och en flaska vatten. Därefter väntade hon.

Man som ler.

En annorlunda kamrat

Kvinnan lade vattnet och kakorna i sin väska. Därefter satte sig en leende ung man bredvid henne.

Hon ville vara för sig själv, men hon fortsatte att sitta på bänken så att folk inte skulle tro att hon var oförskämd.

Några minuter gick. Plötsligt började mannen att äta kakor från en kakpåse. Hon tittade på sin väska och såg att den var halvt öppen.

Den unge mannen fortsatte att äta samtidigt som hon blev arg eftersom hon trodde att han åt hennes kakor.

Den unge mannen log. Därefter drack han lite vatten. Kvinnan kunde inte tro sina ögon. Detta innebar att han hade stulit hennes kakor och hennes vatten.

Han åt och drack nu utan att visa att han var skamsen. Så snart mannen satte ner flaskan drack hon lite själv. Mannen fortsatte bara att le.

Kvinna som tittar ut genom fönstret.

Lärdomen från en kort historia om fördomar

När tåget anlände fortsatte hon äta lika mycket som mannen. Om han tog en kaka gjorde hon också det, samtidigt som hon såg trotsig ut. När han drack gjorde även hon det.

Minuterna gick och det fanns bara en kaka kvar. Kvinnan tittade på honom. Hon kunde inte tro att han skulle vara så fräck att han åt den.

Den unge mannen tittade på henne, tog upp kakan, delade den i två bitar och gav henne hälften. Hon tog den motvilligt samtidigt som hon svor över honom inombords.

Därefter gjorde han likadant med resten av vattnet.

Dörrarna på tåget öppnades. Hon reste sig och klev ombord, väldigt arg. Hon öppnade då väskan och såg sin påse med kakor och sin vattenflaska.

Kvinnan tittade ut genom fönstret och såg den unge mannen som log mot henne. En kort historia om fördomar med ett inspirerande slut!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Villegas, M., & Mallor, P. (2010). Recursos analógicos en psicoterapia (I): metáforas, mitos y cuentos. Revista de psicoterapia, 21(82/83), 6.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.