Hjärnan känner inte smärta – hur kommer det sig?

Har du någonsin känt den där typen av smärta som får dig att tro att din hjärna håller på att explodera? Enligt vetenskapen kan allt i kroppen göra ont, utom själva hjärnan, som inte kan känna någon smärta. Fortsätt läsa för att lära dig mer om hjärnans känslighet!
Hjärnan känner inte smärta – hur kommer det sig?
María Vélez

Skriven och verifierad av psykologen María Vélez.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Hjärnan är det organ som ansvarar för att bearbeta smärta, integrera den inkommande informationen via nervsystem samt tolka alla dessa signaler. Men själva hjärnan känner intressant nog inte smärta.

Smärta är i stället en viktig signal som varnar för en skada. Och den sätter igång naturliga mekanismer för att lösa problemet. Detta gör den genom en serie nervändar som tar upp signaler.

Namnet på dessa nervceller är nociceptorer, vardagligt kallade smärtreceptorer, och de tar emot sensorisk information både från utsidan och från insidan av din kropp. De befinner sig i änden av axoner (nervtrådar) i de sensoriska nervcellerna och kan överföra impulser till hjärnan. Dessutom kan de inom en tiondel av en sekund överföra information om mekaniska, termiska eller kemiska skador till hela nervsystemet.

En hjärna av plast känner inte smärta

Varför känner inte hjärnan smärta?

Paradoxalt nog finns det nociceptorer i hjärnan, men själva hjärnan känner inte smärta. Långt ifrån att man lyckats förstå vilka fördelar detta har för människan överlevnad, tillåter det dock neurokirurger att operera på hjärnan med endast lokalbedövning.

Således kan patienten förbli vaken medan operationen pågår. Detta är en fördel eftersom patienten då kan bekräfta att allt går bra.

Du kanske kan uppleva att din hjärna gör ont eller känna som att den kommer att explodera när du har huvudvärk. Men vad du verkligen känner är nervvävnaderna, hjärnhinnorna, blodkärlen och musklerna runt hjärnan.

Dessa delar, som har nociceptorer, kan bli inflammerade, skadade eller utvidgade. Då skickar de ett larm till hjärnan om att något är fel, vilket i sin tur leder till utbredd huvudvärk. I fall som vid hjärntumörer eller hjärnblödningar, där smärta registreras, kommer den ändå inte riktigt från hjärnan. I själva verket kommer den från trycket som skapas på de omgivande blodkärlen.

Smärta i hjärnan och huvudvärk

Vanligtvis är huvudvärk inte något kritiskt tillstånd utan beror oftast på spänningshuvudvärk, migrän, bihåleinflammation eller inflammation i nacken. Huvudet kan också värka på grund av förkylning, influensa eller andra virussjukdomar som orsakar förändringar i blodtillförseln eller inflammation.

Det finns dock andra allvarligare problem som kan orsaka smärta. Några av dem är:

  • En onormal koppling mellan artärer och vener i hjärnan.
  • En kardiovaskulär olycka som får blodflödet att stanna upp.
  • Trasiga blodkärl eller artärbråck (aneurysm).
  • Hjärnblödning eller intracerebralt hematom.
  • Blödning runt hjärnan: subaraknoidal-, subdural- eller epiduralblödning.
  • Akut vattenskalle eller avbrott i cerebrospinalvätskan.
  • Mycket högt blodtryck.
  • Infektion i hjärnan eller närliggande vävnader.
En kvinna med huvudvärk

När bör du konsultera en läkare?

Eftersom hjärnan inte känner smärta är huvudvärk det huvudsakliga symptomet som signalerar skador på detta organ. Men inte alla typer av huvudvärk indikerar något allvarligt, som anges ovan.

Du bör vara medveten när denna smärta kan bero på verkligen allvarliga orsaker, så att du vet när du bör konsultera en läkare. Således bör du kontakta sjukvården när:

  • Smärtan stör ditt dagliga liv.
  • Den är starkare efter fysisk aktivitet.
  • Dyker upp plötsligt och explosivt.
  • Den är förknippad med förändringar i syn, rörlighet, språk eller minne.
  • Blir värre efter 24 timmar
  • Den manifesteras med andra symtom som feber, stelhet eller illamående.
  • Det förekommer ögonrodnad.
  • Du har, eller har haft, cancer eller lider av ett försvagat immunsystem.
  • Huvudvärken väcker dig och du inte kan somna igen.

Sammanfattningsvis, så när du upplever huvudvärk, sitter denna i vävnader, kärl och muskler runt hjärnan. Som du ser, så trots att den är ansvarig för att bearbeta smärta och värk, kan själva hjärnan inte känna smärta.

Således, om din huvudvärk är atypisk bör du rådfråga en läkare som kan bedöma om det beror på en skada i den omkringliggande vävnaden eller om problemet finns inuti hjärnan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.