Hur du stärker din viljestyrka med några enkla steg

Viljestyrka är en psykologisk färdighet som vi alla kan bygga upp och förbättra. Det gäller bara att veta hur.
Hur du stärker din viljestyrka med några enkla steg
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 13 september, 2023

Vi sätter alla upp mål för oss själva under årets gång, särskilt i januari och i september. Människor är supermotiverade i början av året, men efter att tiden går är det många som ger upp sina målsättningar. Om du vill förebygga detta måste du lära dig hur du stärker din viljestyrka!

Din motivation börjar ofta avta allt eftersom dagarna går. Du har mer förpliktelser, du är trött och spänningen har lagt sig… Det är då som du börjar avvika från dina mål. Du behöver viljestyrka om du inte vill att detta ska ske.

Men vad innebär det egentligen? Läs vidare om du vill veta vad viljestyrka är och hur du kan stärka den.

Vad är viljestyrka?

Viljestyrka är en persons förmåga att ihärdigt arbeta mot ett visst mål. Det innebär att övervinna motgångar, undvika distraktioner och inte tappa fokus.

Med andra ord går det inte bara ut på att uträtta saker. Det handlar även om att inte ge upp när det känns motigt. Två av de vanligaste exemplen är att sluta röka och att motionera.

Till en början har du en massa motivation. Men inom kort börjar ditt sinne säkert att hitta på ursäkter för att få dig att lägga av. Som tur är kan du lära dig att bemästra dessa om du stärker din viljestyrka.

Effektiva metoder som stärker din viljestyrka

“Ibland inser du inte din egen styrka förrän du ställs ansikte mot ansikte med din största svaghet.”

-Susan Gale-

Det viktigaste att komma ihåg om du vill stärka din viljestyrka är att det rör sig om en psykologisk färdighet som du måste träna upp. Det är något du kan bygga upp genom hela livet.

Tydliga, realistiska mål stärker din viljestyrka

Många människor sätter upp mål som är omöjliga att uppnå, antingen för att de inte ger sig själva tid nog, eller för att de inte har tillräckligt med resurser för att förverkliga dem.

Ett exempel är personer som vill gå ned lika mycket i vikt på en månad som de flesta gör på ett år. Dessa mål kan till en början te sig som spännande utmaningar.

Men när verkligheten gör sig påmind och du blir du tvungen att ta hänsyn till sådana aspekter som din ålder och din fysiska form, börjar du förstå att det inte går att påskynda vissa målsättningar.

Följden är att du känner dig frustrerad och desperat och får lust att kasta in handduken.

Därför är det viktigt att ha välstrukturerade och väldefinierade mål. Ett sådant exempel är att söka hjälp hos en nutritionist som kan hjälpa dig att lägga upp en kosthållning som får dig att gå ned i vikt på en hälsosamt sätt.

Dela in uppgifter i mindre deluppgifter

Om du t.ex. går på en kurs och börjar fundera över allt du måste lära dig under året, kan det förmodligen tyckas överväldigande.

Men om du delar in kursen i avsnitt eller ämnen, och delar in dessa från vecka till vecka och dag till dag, kommer allt att framstå mycket mer hanterbart. Det verkar förnuftigt, eller hur?

Detsamma gäller allt annat. Även om du har ett självpåtaget mål kan du dela in detta i deluppgifter för att få det att kännas lättare att uppnå.

Kvinna som planerar med hjälp av en kalender

Planera dina deluppgifter med hjälp av en kalender

Det klassiska “jag börjar imorgon” duger inte här. Allt eftersom veckorna och månaderna går börjar du känna dig stressad och få dåligt samvete för att du skjuter på det. Du har satt upp dina mål och planlagt dina deluppgifter, så sätt igång!

Gör en kalender och ett dagligt schema för dina deluppgifter. Använd dig av tidsramar som gör det rimligt för dig att slutföra alla deluppgifter.

Gör dem inte för korta eller för långa, och bara vid sådana tidpunkter då du inte har några andra åligganden. På så sätt håller du stressen på avstånd. Ju längre du kommer, desto bättre kommer du må.

Du kommer se positiva resultat och vara nöjd med hur du har gått tillväga. Och när du har gjort det till mer av en vana kommer du inte att behöva lika mycket viljestyrka. Det som brukade te sig svårt kommer att bli till en enkel, ordinär uppgift.

Sätt ett litet antal mål

Det är ingen bra idé att fylla ditt schema med en massa mål som kommer att kräva enorm viljestyrka. Stycka upp din viljestyrka på samma sätt som du gör med din tid, eftersom båda är begränsade resurser.

Till slut vill vi påpeka en sak: att du förbrukar mindre viljestyrka i ditt dagliga liv är ett bra tecken på att du planerar väl.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.