Hur kommer det sig att barn imiterar vuxna?

Ett av våra största ansvar är att vara goda exempel för våra barn. Detta beror på att barn, särskilt under de första fem åren av livet, imiterar allt de ser hos vuxna.
Hur kommer det sig att barn imiterar vuxna?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2024

Barn imiterar vuxna, på gott och ont och nästan utan att vi inser det. Deras små ögon studerar och granskar oss; de tar in beteenden, kopierar gester och internaliserar ord, uttryck och till och med roller. Vi vet att barn aldrig kommer att vara exakta kopior av sina föräldrar, men det avtryck vi lämnar på dem är dock avgörande.

Detta är något som alltid har varit tydligt inom utvecklingspsykologi. Albert Bandura, till exempel, är en erkänd psykolog inom socialt lärande. Han har skrivit mycket om ett av sina nyckelbegrepp, “modellering”. Enligt honom lär sig människor genom att imitera beteenden de ser runt omkring sig, de sociala modeller de växer upp eller interagerar med.

Barn imiterar inte bara sina föräldrar. Som vi mycket väl vet upplever de inte bara isolerade scenarier. Numera har de mer social stimulans än någonsin, och till och med “modeller” utanför sitt eget hem eller sin skola. Vi kan inte heller glömma TV och den nya tekniken de använder från en mycket tidig ålder.

Allt de ser, hör och upplever runt omkring dem påverkar dem. Vi vuxna utgör den enorma teatern av karaktärer som de imiterar och som kommer att påverka deras beteenden och till och med deras sätt att förstå världen. Mer om detta senare.

Far och son vid havet

Varför imiterar barn vuxna?

Vi vet att barn imiterar vuxna, men varför gör de det? Utvecklingspsykologen Moritz Daum från Zürichs universitet påpekade något intressant. Detta nästan instinktiva beteende hos människor (och hos andra djur) tjänar mer än bara inlärning: imitation skapar också en känsla av tillhörighet, och det hjälper människor att identifiera sig som en del av grupper.

Så är barn verkligen som svampar med en tendens att imitera allt de ser? Vid vilken ålder börjar de dessutom märka vad som omger dem för att börja modellera efter det? Låt oss ta en titt.

När börjar barn imitera vuxna?

Vi vet att imitation startar strax efter födseln. Vissa nyfödda kopierar ansiktsrörelser såsom att sticka ut tungan. Denna process mognar dock inte på ett tillförlitligt sätt förrän de är över ett år gamla.

Spädbarn som är sex månader gamla förstår redan avsiktligt beteende. Vad betyder det? Tja, det betyder till exempel att när de ser sin mamma eller pappa komma nära för att lyfta upp dem, kommer de att må bra. De förstår vad som är trevligt och inte trevligt med sina dagliga rutiner. Allt detta utgör en grund för dem att känna igen mönster och beteenden och förstå att efter vissa handlingar sker andra.

Mellan 19 och 24 månaders ålder börjar barn kopiera många saker de ser hos andra. De imiterar sina föräldrar, sina äldre syskon och dem de kan se på TV. De gör det för att lära sig, men också för att vara som andra och att känna sig som en del av en social grupp.

Son imiterar sin far

Väljer barn vem och vad de ska imitera?

Innan vi kommer till frågan om barn imiterar för sakens skull eller om de tenderar att välja vem de kopierar, är det intressant att veta att det finns vissa stimuli som tilltalar dem mer än andra. Man har upptäckt att när barn är omgivna av andra barn i samma ålder, liksom vuxna, tenderar de att imitera beteendet hos sina kamrater. Deras spegelneuroner aktiveras mycket starkare när de är tillsammans med någon med liknande egenskaper som dem själva.

När barn behöver lära sig något konkret, går de till vuxna. Denna princip passar in i utvecklingens proximalzon enligt Lev Vygotskij. Med andra ord vet de att de med adekvat stöd kan uppnå en annan nivå, en ny fas med större förmåga. Men för att göra detta behöver de “expertmodeller”: vuxna.

En annan detalj kommer säkert också att vara av intresse. Enligt en studie utförd vid University of London av Dr Victoria South, tenderar barn som är 18 månader gamla redan att imitera det som är bekant när det upprepas några gånger. Förutom beteendet följer språket med. Det är faktiskt det exakta sättet på vilket kommunikativa processer mognar.

Barn vet inte om det de imiterar är passande eller inte

Några resultat från en studie vid Yale University var mycket talande. Derek Lions, författaren, visade att barn under en konkret period av sina liv imiterar vuxna för mycket och mimetiskt. Denna “överimitation” sker under de första fem åren. Det betyder att de inte har sofistikerade kriterier eller tankeprocesser för att utläsa om det de vuxna säger och gör är passande, användbart eller moraliskt.

Ett experiment utfördes under denna studie. I det visade en grupp vuxna några treåriga barn hur man öppnar en låda. Sättet de gjorde det på var så komplext och lade till så många steg som var helt meningslösa och nästan löjliga, att det tog mycket lång tid att öppna den.

När barnen provade det själva kopierade de vart och ett av de steg de vuxna tog, inklusive de meningslösa.

Samma experiment tillämpades på en annan grupp barn i samma ålder. Dessa blev inbjudna att göra samma sak men utan att se ett exempel på förhand. Barnen löste problemet utan några extra steg.

Mor och dotter på fält

Alla dessa fakta stöder vår intuition. Barn lär sig genom att observera allt i sin omgivning, men de uppmärksammar särskilt sina mammor och pappor. Att vara en bra förebild är ett stort ansvar, och det kan till och med vara det viktigaste av alla.

Genom oss lär de sig vad som är rätt och fel, och varje vuxen kommer att vara en spegel där de för en förutbestämd tid i sin utveckling ser sig själva. Låt oss därför se till att vårt eget beteende – varje gest, varje ord – fungerar som en utgångspunkt för våra barn mot lycka och välbefinnande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.