Hur man hanterar ett förvärvat fysiskt handikapp

Hur hanterar du ett förvärvat fysiskt handikapp? Det är en komplex fråga. Men i den här artikeln kommer vi att försöka ta itu med några av problemen tack vare visionen hos vissa patienter och läkare.
Hur man hanterar ett förvärvat fysiskt handikapp
Laura Ruiz Mitjana

Skriven och verifierad av psykologen Laura Ruiz Mitjana.

Senaste uppdateringen: 30 december, 2022

Att hantera ett förvärvat fysiskt handikapp är en extremt komplex fråga. Det är dock något som många människor runt om i världen fått lära sig att göra. Naturligtvis är det i de flesta fall en stor personlig utmaning på grund av den enorma känslomässiga chock som det genererar på praktiskt taget alla områden i livet.

I denna artikel föreslår vi några idéer för att möta detta nya liv. Det kommer oundvikligen att innebära en betydande mängd sorg, över ditt tidigare liv, din nya kropp och dina förmågor och andra förknippade förluster. Slutligen betyder det naturligtvis att du står inför din nya verklighet.

Så kan du hantera ett förvärvat fysiskt handikapp

För att möta ett fysiskt handikapp måste du vara motståndskraftig

Anna Gilabert är psykolog vid Institut Guttmann. Hon lider av en ryggmärgsskada på grund av en tidigare olycka. Det betyder att hon är rullstolsbunden. Hon bekräftar att det inte är lätt att leva med en neurologisk skada. Faktum är att psykologen bekräftar att denna nya verklighet innebär att man måste möta vissa svårigheter på alla områden av livet: biologiskt, psykologiskt och socialt.

“Graden av funktionell anpassning till denna livsomvälvande omständighet och varje persons subjektiva upplevelse beror på flera faktorer: skadans natur, den sociokulturella miljön, personligheten, livscykeln, familjestrukturen… och personens kön”.

-Anna Gilabert-

Varje person kommer att ha sina egna särskilda resurser för att hantera sitt eget funktionshinder. De kan vara personliga resurser eller tillhandahållna av människorna omkring dem. I den här artikeln ger vi dig några idéer om hur man möter ett förvärvat fysiskt handikapp.

Tillåt dig själv att känna

Att stå inför ett fysiskt handikapp innebär att möta en komplicerad situation, en krock med din tidigare existens. Således finns det en brytpunkt mellan ditt tidigare och nuvarande jag som kräver förändring och anpassning. Faktum är att du kan känna en chock när du möter din nya dagliga rutin. Du måste dock tillåta dig själv att känna. Kom också ihåg att alla känslor du upplever kommer att vara fullständigt giltiga och acceptabla.

Försök att inte hålla tillbaka dig själv i detta avseende. Dessutom ska du inte känna dig skyldig för dina känslor. Om de finns är det av en anledning. Kom alltid ihåg att känslor är adaptiva, även om de ibland är smärtsamma. Dessutom utvecklas de om du tillåter det.

“Låt oss inte glömma att de små känslorna är de stora kaptenerna i våra liv och vi lyder dem utan att inse det.”

-Vincent van Gogh-

Låt dina känslor flöda

När du tillåtit dig att känna kan du börja ge känslorna utrymme och kanalisera dem genom att låta dem flöda. I det här stadiet, när du står inför ditt handikapp för första gången, är det helt normalt att känna känslor som ilska, sorg, hjälplöshet och frustration etc.

Alla dessa känslor utgör en del av de smärtsamma känslor vi kommer att prata om i nästa avsnitt. Du kanske frågar dig varför det är viktigt att låta dina känslor flöda. Det är för att de hjälper dig att anpassa dig till din nya verklighet. Som psykologen Dafne Cataluña bekräftar har känslor en rad funktioner. Faktum är att de:

  • Ger dig tröst när du är ledsen.
  • Hjälper dig att ta avstånd från sådant som är giftigt för dig.
  • Hjälper dig att skapa energi när något blockerar dina mål.
  • Låter dig söka säkerhet när du står inför hot.

I slutändan hjälper känslor dig att överleva. Därför måste du ge dem den vikt de förtjänar. Framförallt måste du be om psykologisk hjälp om du känner att du inte kan hantera dem eller att de överväldigar dig.

Hantera din ilska

En annan idé som hjälper dig i uppgiften att möta funktionshinder är att hantera din ilska. Det är en känsla som ofta dyker upp i den här typen av situationer. Faktum är att du till och med kan ta ut din ilska över dina nära och kära.

För det första, klandra inte dig själv för din ilska. Lyssna på dig själv och förstå varför du agerar så här.

Ilska dyker upp av många olika skäl. Det kan bero på frustrationen över att inte kunna ändra din nya situation som du vill. Eller så kan det bero på att du upplever tankar som “varför jag?”. Alternativt kan du vara arg på dig själv för det du har gjort eller inte gjort. Till exempel, om du hade gjort något för att undvika din olycka skulle du kanske inte haft ditt funktionshinder.

För att hantera ilska måste du förstå dess ursprung. Du måste också ge det utrymme och mening. Det finns många sätt att kanalisera ilska och andra känslor. Det kan vara genom att dela dina känslor, be om hjälp, utöva sport och andra hobbyer, söka nya utmaningar, skriva osv.

Prata med andra människor med ett fysiskt handikapp

Många människor som just har fått ett fysiskt handikapp säger att det som hjälpte dem mest var att prata med människor som har gått igenom samma typ av upplevelse. Det är människor som kan förstå dig mycket mer än någon som inte har haft samma erfarenhet. Empati är verkligen viktigt här.

Dessutom kan det att prata med andra hjälpa dig att inse de många saker du fortfarande kan göra. Dessutom kan du dela dina erfarenheter, dina tvivel och känslor, relativisera och känna att du inte är ensam. I slutändan handlar det om att kunna observera hur andra har övervunnit sina funktionshinder och hur de har kunnat vara lyckliga igen i sina nya liv.

Prova en ny aktivitet

Oavsett om det är en sport, en matlagningskurs, nya studier eller någon form av ny utmaning… säg ja. Aktiviteter kan hjälpa dig att få lite distans till din nya verklighet på ett hälsosamt sätt. Detta eftersom du investerar din tid och energi i nya saker som du kan njuta av.

Men ibland är målet inte så mycket njutningen i sig, utan mer flykten från känslorna av apati som du kan uppleva.

Be om hjälp om du behöver det

För att möta ett funktionshinder är det nödvändigt att be om hjälp

Det är också viktigt att omge dig själv med nära och kära och att leta efter utrymmen och människor som du kan dela med dig av hur du känner till. Dessutom är det viktigt att be om professionell hjälp när du känner att du behöver det.

De rehabiliteringscenter som nyblivna funktionshindrade går till har denna typ av specialister. Det är nämligen viktigt att det emotionella elementet i hela processen hanteras. Det är faktiskt inte bara den fysiska rehabiliteringen som är viktig.

En ny verklighet: inför ett fysiskt handikapp

Som vi har sett innebär ett handikapp en komplex utmaning. Det handlar om att hantera en ny verklighet. Du rör dig inte på samma sätt och du ser inte dig själv på samma sätt när du ser dig i spegeln. Du känner dig också annorlunda, både när du är ensam och med andra. Men i slutet av dagen är du samma person. Det är bara att något har förändrats.

Det hjälper att känna till att detta är en resa, en gradvis process av acceptans. Det kommer aldrig att vara något som du accepterar över en natt, men sakta men säkert börjar du må bättre.

För att möta denna situation måste du ta stöd av din omgivning och jobba hårt med dina rädslor, dina tvivel och din osäkerhet som uppstår längs vägen. Fokusera på ditt välbefinnande och kämpa för de saker som får dig att må bra igen.

“Att förvärva ett handikapp innebär en kris och förändring i många aspekter av en persons liv. Varje förändring innebär en omprövning av ens egna värderingar och visionen om en själv och världen. Att arbeta med självkoncept är nyckeln för att få personen att känna sig användbar och förbättra dennes självkänsla.”

-Vittnesmål från en person med ett förvärvat fysiskt handikapp-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aranis, P. (2003). Los estudiantes con discapacidad en una escuela para todos.
  • Bartón, L. (1998). Discapacidad y sociedad. Madrid. Narcea.

  • Gilabert, A. (2016). Mujer y lesión neurológica. Neurorrehabilitación: 18-21. Recuperado de: https://siidon.guttmann.com/files/4gilabert.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.