Hur man hanterar utbrändhet på jobbet utan att behöva sluta

Utbrändhet på jobbet går ofta obemärkt förbi för många. Idag verkar det faktiskt som att arbetsnarkomanen belönas. Men överbelastning i arbetet, och den resulterande överdrivna tröttheten, är ett tillstånd med riktigt farliga effekter som, istället för att hanteras aktivt, ofta helt enkelt tolereras.
Hur man hanterar utbrändhet på jobbet utan att behöva sluta
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 29 mars, 2023

Det är viktigt att veta hur man hanterar utbrändhet på jobbet, särskilt eftersom överbelastning är vanligt idag. På många arbetsplatser har tyvärr tanken att alla anställda måste ge 1 000 procent till de organisationer de arbetar för normaliserats. Därför ses en bra anställd som en som är tillgänglig 24/7. Detta är dock inte fallet.

Överarbete har blivit en epidemi. Idag är det många som förväntas kolla jobbmejlen utanför sin arbetstid eller finner sig i att behöva uppfylla “brådskande” krav av alla de slag, oavsett om de har tid till förfogande eller inte. Skälen till att människor accepterar denna situation varierar. De sträcker sig från rädsla för repressalier till att det är normen på arbetsplatsen i fråga.

Som regel bör arbetsgivare eller entreprenörer vidta åtgärder för att förebygga att anställda blir överbelastade eller känner sig trötta. Men i praktiken kan detta begränsas till ett par schemalagda raster under arbetsdagen eller en ledig dag i veckan. Därför måste många människor hantera utbrändhet på jobbet på egen hand, utan hjälp.

“Även om det inte är en medicinsk diagnos, är utbrändhet – särskilt arbetsrelaterad utbrändhet – kopplad till en rad hälsoproblem, från irritabilitet till hjärt-kärlsjukdom.”

-Catherine Zuckerman-

Trött kvinna på jobbet
Trötthet som inte försvinner är ett av de främsta tecknen på arbetsutmattning.

Hantera utbrändhet på jobbet

Det är normalt att känna sig trött efter en krävande dag på jobbet. Det enkla faktumet att man är trött innebär faktiskt inte nödvändigtvis att man är utbränd. Med det sagt, om tröttheten förekommer ofta och är extrem, är det mest troligt att du har kommit in i en utmattningsfas. I så fall måste du göra något åt det.

Vi har alla våra egna sätt att hantera utbrändhet på jobbet, även om vi kanske inte ens är medvetna om det. Vissa människor blir irriterade och bråkar med alla och släpper på så sätt en del av sin ackumulerade stress. Andra blir passiva som om de skulle avtjäna ett straff. De kan också uppleva sorg och tecken på depression.

Å andra sidan vidtar vissa människor, särskilt yngre, drastiska åtgärder. Vissa av dem slutar. De kan också vidta den här typen av åtgärder efter att de har varit sjuka eller, när de inser att deras liv och känslomässiga tillstånd är en fullständig katastrof. Hur kan detta förebyggas?

Varningstecken

Det första och viktigaste av tecknen på utbrändhet på jobbet är, som vi redan nämnt, trötthet som inte kommer att försvinna. Det är inte den typen av situation där du känner dig trött, går och lägger dig och faller i djup sömn och sedan vaknar upp dagen efter och känner dig utvilad.

Vid utbrändhet känner du dig antingen halvvaken eller halvsovande hela tiden. På natten kämpar du för att sova. När du väl sover vaknar du ofta och nästa dag känner du att du knappt har sovit alls. I själva verket har du inte fyllt på din energi.

Likaså tappar du intresset för aktiviteter utanför jobbet. Det är som att du bara har tillräckligt med energi för att klara arbetets krav. Du känner dig irriterad, stressad och överbelastad. Du skrattar eller njuter sällan och du känner hela tiden att du inte orkar mer. Dessutom blir du förmodligen sjuk oftare.

Trött kvinna
Utbrändhet på jobbet har konsekvenser för arbetstagarnas personliga liv.

Vad kan du göra?

För det första måste du inse att du har ett problem. Utbrändhet på jobbet är inte något trivialt. Det är en extremt farlig situation som äventyrar din fysiska och psykiska hälsa. Men eftersom du är trött kommer det inte att vara lätt för dig att göra någonting. Det finns dock vissa saker du måste göra. Till exempel kommer du förmodligen att tycka att det är användbart att introducera meditation och fysisk aktivitet i din rutin.

Faktum är att endast fem minuters daglig meditation har visat sig vara tillräckligt kraftfullt för att ge synliga effekter. Du behöver helt enkelt hitta en plats där du är ensam, ta ett djupt andetag och koncentrera dig på din andning. Om du kan göra det en gång i veckan, bra; om du kan göra det varje dag, ännu bättre.

Fysisk aktivitet genererar också riktigt positiva effekter på din fysiska och mentala hälsa. Precis som med meditation kan du utföra det fem minuter om dagen. Återigen, om du kan lägga mer tid på det, fantastiskt, men om inte, är fem minuter bra.

Vi skulle kunna lägga till fler råd till ovanstående. Samtidigt är det i realiteten just dessa två åtgärder som har störst effekt. Visserligen kommer du att uppfatta vissa effekter omedelbart, men de främsta fördelarna kommer att visa sig efter ett par månader. Om du följer dessa råd kommer du att upptäcka att du inte behöver säga upp dig från jobbet bara på grund av utbrändhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Durán, M. M. (2010). Bienestar psicológico: el estrés y la calidad de vida en el contexto laboral. Revista nacional de administración, 1(1), 71-84.
  • Mansilla, Fernando. (2003). El Síndrome de Fatiga Crónica: del modelo de susceptibilidad a la hipótesis de la cadena de estrés en el área laboral. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, (86), 19-30. Recuperado en 18 de enero de 2023, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352003000200003&lng=es&tlng=es.
  • Vaamonde, J. D. (2016). Apoyo organizacional e intenciones de renunciar al trabajo: el rol mediador de la inseguridad laboral. In VIII Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XXIII Jornadas de Investigación XII Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.