Hur man hjälper tonåringar att hantera socialt tryck

Hur man hjälper tonåringar att hantera socialt tryck
Sara González Juárez

Skriven och verifierad av psykologen Sara González Juárez.

Senaste uppdateringen: 04 april, 2023

Att hantera socialt tryck kan vara en utmaning, särskilt i tonåren. Det kan orsakas av den där vännen som är den första i gruppen att börja dricka. Eller den som ständigt dömer andra efter utseende. Oavsett situation kan tonåringar uppleva en enorm press i detta extremt känsliga stadium för formandet av identitet.

Tonåren är det stadium då åsikter och moraliska värderingar etablerar sig och behovet av beständighet ökar. Som ett resultat försöker tonåringar att påtvinga andra sina åsikter, samtidigt som de försöker hitta likasinnade grupper. Föga överraskande kan detta leda till kaos.

Hur kan de hantera det sociala trycket i denna mycket viktiga fas? Är det möjligt att hjälpa dem? Ta reda på det här.

Ledsen tonåring framför spegeln
Hos ungdomar uppträder socialt tryck med ett huvudsakligt mål: att de ska känna sig som en del av en grupp.

Vad är socialt tryck?

Socialt tryck avser en specifik typ av inflytande som utövas mellan personer som tillhör samma grupp. Ibland är det omedvetet. Till exempel när en ledarfigur sätter ett exempel gällande vissa beteenden. Vid andra tillfällen är det avsiktligt. Även om det inte alltid är skadligt, hetsar det alltid resten av individerna att bete sig på ett visst sätt för att känna sig som en del av gruppen.

Socialt tryck kan ha två typer av inverkan, positiv eller negativ. Socialt tryck med positiv inverkan stimulerar personlig tillväxt, vilket skapar mer öppna, toleranta och ansvarsfulla individer. Men när det har en negativ inverkan uppstår situationer som alla föräldrar fruktar. Till exempel att tonåringen börjar använda droger, skapar konflikter eller diskriminerar andra.

Konsekvenser av negativt socialt tryck

Även om det finns undantagsfall, har kompisar som regel ett stort inflytande på tonåringar. Detta är nödvändigt och positivt. Det beror på att de vid denna tidpunkt avviker från sin familjs utbildning och inflytande och börjar bygga sin egen identitet tack vare sina erfarenheter. Men om det sociala trycket de får är negativt kan konsekvenserna bli allvarliga:

  • Distansering från familj och släktingar. Även om ett visst motstånd är naturligt, kan vissa influenser intensifiera det. Detta innebär att det skydd som familjeenheten kan ge kan komma att ogiltigförklaras.
  • Uppkomsten av akademiska problem. Låga betyg, frånvaro med mera.
  • Utvecklingen av psykiska störningar. Ångesten som kommer med att leva upp till de upplevda kraven från gruppen kan allvarligt äventyra ungdomars psykiska hälsa.
  • Riskfyllda beteenden. Våld, droganvändning med mera.
  • Låg självkänsla. Många av de mest invalidiserande rädslorna i denna fas är kopplade till kroppsuppfattning.

Vi måste komma ihåg att allt socialt tryck inte är verbalt. Faktum är att det kan ske tyst genom att framhäva vissa beteenden som önskvärda.

Nycklar för att hantera socialt tryck i tonåren

Förmågan att bedöma kamratinfluenser som bra eller dåliga varierar från en tonåring till en annan. Det är en utmaning som involverar både individen och dennes omgivning. Här är några användbara idéer för att hjälpa tonåringar att hantera socialt tryck.

1. Arbeta med deras förmåga att hantera socialt tryck

Tonåringar lägger mycket tid och möda på att hitta de bästa strategierna för att komma in i eller lämna vissa sociala sammanhang. De kanske till exempel befinner sig på en fest men innerst inne inte vill vara där. Som regel börjar de leta efter ett sätt att lämna den utan att bli avvisade av sin grupp.

De psykologiska resurserna för att framgångsrikt hantera den här typen av sociala situationer är självkänsla och självsäkerhet. Med hälsosamma nivåer av dessa variabler minskar sannolikheten för att tonåringarna upplever någon form av bortstötning. Dessutom ökar sannolikheten att de inte går med på att göra något de egentligen inte vill göra.

2. Att ge värde åt sin egen självkännedom

De måste inse att deras prioriteringar och behov, såväl som deras identitet, är lika giltiga som alla andras. Det spelar ingen roll om de inte uppfyller normen i sin miljö. Till exempel, om deras prioritet är att få bra betyg, är det okej. Om de kopplar av genom att spela tv-spel är det också okej, även om resten av deras vänner föredrar att sporta eller gå på bio.

3. Att omge sig med rätt personer

Det är inte nödvändigt att uppmuntra tonåringar att vara bra elever eller goda samhällsmedborgare. Det viktigaste för att hantera socialt tryck är att de hittar en grupp som erbjuder ett tryggt utrymme, där ingen diskrimineras och socialt stöd ges.

Tonåringar som pratar
Att ha en positiv social grupp hjälper dem inte bara att generera positiva minnen och upplevelser utan begränsar också deras exponering för negativa influenser som driver dem i fel riktning.

Kamratstöd och familjestöd

Slutligen är det värt att notera den roll som kamrater, familj och samhället i allmänhet spelar för att minska negativt socialt tryck på tonåringar. Om du är deras vän, försök att inte påtvinga dem det du tycker är korrekt. När allt kommer omkring, om beteendet är positivt, kommer de förmodligen att uppvisa det ändå, utan behov av påtryckningar från dig.

Å andra sidan, om du har tonåringar i hushållet, måste du komma ihåg att deras personlighet och identitet är i vardande och att ditt inflytande kommer att vara avgörande. Förutom att vara en bra förebild bör du se till att erbjuda tillgivna och förstärkande råd och vägledning. Framförallt får du aldrig ogiltigförklara deras behov eller känslor.

Som medlemmar av samhället är de i viss mån en reflektion av vad som händer runt omkring dem. Om vi vill att tonåringar ska slippa negativt socialt tryck, kommer den bästa lösningen alltid att vara att främja värden som tolerans, respekt och frihet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Prado, J., & Arteaga, F. (2016). Relación de la presión social con la percepción de la imagen corporal y las características sociodemográficas en adolescentes. Revista Impetus10(2), 139-148.
  • Cicua, D., Méndez, M., & Ortega, L. M. (2008). Factores en el consumo de alcohol en adolescentes. Pensamiento psicológico4(11), 115-134.
  • Portela de Santana, M. L., da Costa Ribeiro Junior, H., Mora Giral, M., & Raich, R. M. (2012). La epidemiología y los factores de riesgo de los trastornos alimentarios en la adolescencia: una revisión. Nutrición hospitalaria27(2), 391-401.
  • Câmara, S. G., Sarriera, J. C., & Carlotto, M. S. (2007). Predictores de conductas sexuales de riesgo entre adolescentes. Revista Interamericana de Psicología/Interamerican Journal of Psychology41(2), 161-166.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.