Jojo-förhållanden: Varför de vacklar mellan engagemang och flykt

Jojo-förhållanden präglas av osäkerhet. På ett sätt finns det ett slags engagemang. Men det finns ibland också en impuls att försöka fly. Varför händer detta? Ta reda på det här.
Jojo-förhållanden: Varför de vacklar mellan engagemang och flykt
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 19 april, 2023

Jojo-förhållanden präglas av instabilitet. Ena dagen ser det ut som att de kan fungera, nästa dag är de en katastrof. Följande dag finns det förnyat hopp om att allt kan vara okej, men om en vecka eller så har det gått utför igen. Faktum är att den enda konstanten i denna typ av relation är dess upp- och nedgångar.

Par i jojo-förhållanden grälar regelbundet. De bestämmer sig för att göra slut och svär på att det är för gott. Men kort därefter återupptar de förhållandet och hävdar att det är seriöst den här gången. Det är det inte. Det beror på att det pågår en kamp mellan engagemang och flykt.

Ett jojo-förhållande formas av osäkerhet. Detta kan orsaka mycket skada för båda medlemmarna i paret, vilket gör att de känner sig spända och osäkra. Varför händer detta? Som regel påtvingas en flyktlogik. Detta visar sig på sätt som vi kommer att beskriva nedan.

“När vi saknar en känsla av dåtid och framtid känns nuet som en orubblig plattform, en osäker grund för handling.”

-Timothy Snyder-

Kvinna som lider i sitt förhållande
I jojo-förhållanden råder osäkerhet.

Att använda förhållandet som en tillflykt

Detta händer när förhållandet används som en flykt från otrygghet. I själva verket har en partner blivit en sorts faders- eller modersfigur som alltid förstår och förlåter. Därmed erbjuder personen en skyddande och tröstande bubbla.

I verkligheten känner inte partnerna någon vuxen kärlek till varandra. En av personerna är helt enkelt bara ute efter att tillfredsställa ett egoistiskt behov. Eftersom förhållandet inte ger någon genuin tillfredsställelse försöker personen fly. Men dennes osäkerhet blir starkare och denne återvänder till sin fristad.

Jojo-förhållanden har en koppling till rädsla för intimitet

En rädsla för intimitet visar sig i obekväma känslor. Individen vill inte ha sin partner för nära, men inte heller för långt bort. När förhållandet utvecklas tenderar det att fördjupas, men detta får personen att känna att han eller hon vill fly. Men senare fruktar personen att förlora sin partner för gott och söker återigen närhet till denne.

Detta konfigurerar ett perfekt jojo-förhållande där den dominerande tonen är tvekan. Faktum är att det är troligt att ett agerande som är så tvetydigt leder till ett uppbrott. Det beror på att det är ansträngande för den andra personen att utsättas för sin partners känslor av förbittring.

Rädsla för misslyckande och flykt som lösning

Detta är ett fall som liknar det föregående. Skillnaden är att obehaget vanligtvis beror på ett trauma eller ett problem i relationen som inte har lösts. Det är troligt att den instabila partnern är rädd för att lida igen eftersom han eller hon har haft negativa erfarenheter tidigare. Därför anar personen att smärtan kommer att överväldiga dennes psykologiska resurser och att denne inte kommer att kunna hantera den.

Den här individen är som en mal som söker efter en låga. Personen vet att denne inte kan komma för nära, för annars kommer denne att bränna sig. Så personen kommer och går och stannar aldrig länge på samma ställe. Flykten blir ett sätt att hantera ångesten han eller hon känner.

Det eviga sökandet efter en bättre partner

Det är också möjligt att ett jojo-förhållande beror på en viss känsla av besvikelse som omogna par ofta upplever. Efter förälskelsefasen går de vidare till nästa steg. Men den ena personen känner att förhållandet inte längre har samma magi som tidigare. Partnerns brister är mer märkbara och personen kan till och med känna sig lite uttråkad.

Det är då den fantastiska idén att det kan finnas någon bättre där ute börjar ta form. Någon spännande som bryter rutinen. Personen börjar leta efter den upplevelsen. Detta introducerar instabilitet i förhållandet. Personen är osäker, vad ska denne göra härnäst? Kanske hittar denne någon ny. Eller kanske är partnern denne redan har bättre.

Par som grälar på gatan
Jojo-förhållanden kännetecknas av omogen kärlek.

Jojo-förhållanden grundar sig också i rädsla för avslag

Rädslan för avslag är ytterligare en faktor som utlöser lusten att fly i jojo-förhållanden. Ibland känner sig individen hämmad av sin partner. Personen är rädd för att han eller hon kan vara “för mycket” för sin partner. Därmed känner personen en fruktan för att denne när som helst kommer att bli lämnad. Så personen flyr själv i syfte att behålla viss kontroll över situationen.

Det är också möjligt att personen inte är medveten om sitt värde och tror att partnern kommer att bli besviken så snart denne upptäcker hans eller hennes brister. I det här fallet aktiverar rädslan för avvisning instabilitet.

Jojo-förhållanden är inte bra för någon av parterna. De måste båda använda många känslomässiga resurser för att övervinna denna extrema osäkerhet. I realiteten är det inte värt att slösa psykologisk energi på den här typen av spel som ofta inte har någon lösning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aragón, R. S., & Cruz, R. M. (2014). Causas y caracterización de las etapas del duelo romántico. Acta de investigación psicológica, 4(1), 1329-1343.
  • Rivera, D., Cruz, C., & Muñoz, C. (2011). Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: el rol del apego, la intimidad y la depresión. Terapia psicológica, 29(1), 77-83.
  • Zuanella, A. C. (2017). El miedo a la intimidad y el reconocimiento de la alteridad.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.