Julian Barbour: Tiden flödar åt båda hållen samtidigt

Julian Barbours idéer är både överraskande och fascinerande. Dessutom kan man inte undgå att se hur verkligheten stämmer överens med hans hypoteser.
Julian Barbour: Tiden flödar åt båda hållen samtidigt
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

Sedan den först dök upp på scenen har kvantfysiken aldrig upphört att förvåna. Julian Barbour är en värdig representant för detta synsätt. Faktum är att han i flera decennier har studerat ett av de mest gåtfulla begreppen i universum: tid. Hans teori är fascinerande.

Enligt Julian Barbour flödar tiden åt båda hållen samtidigt. Föreställ dig att varje riktning är en pil vars ursprung är noll. Medan pilen till höger ökar gradvis till oändlighet, pekar den till vänster på negativ oändlighet.

Enklare uttryckt, vad Julian Barbour föreslår är att det finns ett universum där tiden löper från det vi kallar det förflutna till det vi kallar framtiden. Under tiden, i ett annat universum, inträffar motsatsen: tiden rör sig från framtiden till det förflutna. Science fiction? Nej, det är en seriös vetenskaplig teori.

“Om ingenting hände, om ingenting förändrades, skulle tiden stanna. För tid är ingenting annat än förändring. Det är förändringen vi ser hända runt omkring oss, inte vädret. Faktum är att tiden inte existerar.”

-Julian Barbour-

Universum och big bang

Den mest accepterade teorin om universums ursprung tyder på att det härstammar för lite mindre än 14 miljarder år sedan från ett element som var mindre än en atom. Detta skulle bilda all materia som utgör universum.

Denna materia började expandera, en utveckling som pågår än idag. Explosionen skulle också ha gett upphov till tid, som från det ögonblicket skulle ha börjat räknas. Materiepartiklarna, som sköts i flera riktningar, grupperades och bildade stjärnor, planeter och galaxer.

Enligt denna teori rör sig tiden bara i en riktning: framåt. Julian Barbour och andra fysiker har dock undrat: om universum expanderar i alla riktningar, varför rör sig tiden bara i en riktning? De möjliga svaren på denna fråga gav upphov till tesen att tiden rör sig i två riktningar.

Julian Barbour och tiden

Julian Barbour är en veteranfysiker, professor vid University of Oxford och författare till flera populära böcker. Hans prestige är obestridlig. Han har noggrant studerat ämnet tid och det är från dessa studier som han lade fram sin intressanta teori. Han föreslår i princip att tiden rör sig åt två håll samtidigt.

Barbour hävdar att det ursprungliga big bang fick tiden att börja gå i motsatta riktningar eftersom det är naturen hos en sådan explosion. Hans idé bygger på två fysikprinciper: entropi och termodynamikens andra lag.

Entropi är ett begrepp som motsvarar kaos. Fysiken indikerar att verkligheten, eller snarare systemen som utgör den, går mot kaos. I sin tur är kaos oåterkalleligt. Ett exempel på detta skulle kunna vara ett övergivet hus som börjar rasa. Processen fortsätter tills huset kollapsar och den är omöjlig att vända. Faktum är att dess kollaps är det mest kaotiska tillståndet som är möjligt.

Termodynamikens andra lag hävdar att entropin kan öka, men aldrig minska. I sin tur avancerar tiden i samma riktning som entropin ökar. Så när huset väl har övergetts och börjar försämras, är det mer sannolikt att det kollapsar.

Man under en klocka

Ökningen i komplexitet

Julian Barbour säger att allt ovanstående har fastställts som sådant eftersom det har observerats i vad vi kan kalla ett “normalt” sammanhang. Vår planet, materia, dimensioner etc. Om man ser på det i termer av universum som helhet, dyker en ny aspekt upp.

Anta att det kollapsade huset vi pratar om är inom ramen för oändligt utrymme. När det kollapsar skulle partiklarna det består av färdas i olika riktningar, förenas med andra partiklar och bilda nya strukturer. Dessa skulle vara mer komplexa.

Barbour arbetar med två grundidéer. Big bang fick materia och tid att röra sig i två motsatta riktningar. Därför skulle det finnas ett slags “spegeluniversum”. Vad som skulle förväntas i detta universum skulle vara det förflutna eftersom allt där sker tvärtom jämfört med vårt eget universum. Med andra ord, det som finns på den horisonten är en utveckling mot år noll.

Å andra sidan, och till skillnad från de vanliga teorierna som fysiken föreslår, rör sig inte hela universum framåt mot definitivt kaos och total oordning. I stället kommer nämnda universum att bli alltmer komplext och strukturerat. Kan Julian Barbour ha rätt?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barbour, J. (2012). El fin del tiempo. Universo. Barcelona: Crítica.
  • Herrmann, F. (2018). Comencemos con la entropía. Revista Cubana de Física.[En línea]27(2).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.