Kontrollfällan, en kognitiv förvrängning

Kontrollfällan är en bias du upplever när du tolkar verkligheten. Den får dig att överskatta eller underskatta på ett mycket markant sätt graden av inflytande du har på din omgivning.
Kontrollfällan, en kognitiv förvrängning
Laura Ruiz Mitjana

Skriven och verifierad av psykologen Laura Ruiz Mitjana.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Känner du ständigt att allt som händer i ditt liv är beroende av dig? Eller känner du tvärtom att dina omständigheter styr dig och att du inte kan förändra någonting? I så fall kan du ha gått i kontrollfällan.

Men vad ligger bakom denna typ av missbedömningar? Vad är missbedömningar? Hur kontrollerar de oss? Kan de bekämpas? Ta reda på det här.

Kontrollfällan

Kontrollfällan är en mental bias, en kognitiv förvrängning. Kognitiva förvrängningar är felaktiga sätt att behandla information. De innebär en felaktig tolkning av verkligheten och leder till felaktiga bedömningar av den.

Med denna typ av kontrollbias kan du tro att du har fullständig kontroll över allt som händer dig. Eller tvärtom, du kanske tror att du är helt oförmögen att lösa dina problem. I det senare fallet tror du att omständigheterna (eller andra människor) styr dig.

Personer med denna bias tror vanligtvis att de är ansvariga för allt som händer dem. Eller så är det tvärtom, de känner sig maktlösa och oförmögna att kontrollera någonting i sina liv.

Som vi kan se, i kontrollfällan förändras begreppet kontroll. Det är antingen överskattat (“allt beror på mig, jag har kontroll över allt som händer mig”) eller underskattat (“jag kan inte kontrollera någonting i min omgivning”).

Kvinna upprörd över kontrollfelet

Vad innebär denna fälla?

Vi kan också förstå denna bias som en fälla, som namnet antyder. Fällor är begrepp som är nära besläktade med kognitiva förvrängningar.

Enligt Irving M. Copi, författare till Introduction to Logic (Editorial Universitaria de Buenos Aires, 1969), är fällan “en form av resonemang som verkar korrekt, men som inte visar sig vara det när det analyseras noggrant”. På det mer filosofiska området har fällan definierats som ‘felaktigt resonemang, men psykologiskt övertygande‘.

Dessa fällor är inte alltid lätta att upptäcka, eftersom de ofta låter “bra” och är subtila och övertygande.

Känslan att du kan styra allt

Om du går i kontrollfällan kan du känna att du kan styra allt. Dessutom kanske du tror att kontroll leder till allt fördelaktigare situationer. Om du är en av dessa människor kan du vara extremt kontrollerande, stel och perfektionistisk.

När du tror att du inte har kontroll över något skapar detta känslor av rädsla eller avslag hos dig. Å andra sidan tenderar du att överskatta graden av verklig kontroll du har över vad du tror att du kan kontrollera.

Tyvärr genererar allt detta en självpålagt och brutal stress på dig.

Känslan att ingenting beror på dig

Å andra sidan kanske du befinner dig på den motsatta polen av kontrollfällan och tror att du inte kan förändra någonting i ditt liv. I själva verket känner du att livet styr dig.

Detta genererar också lidande. Du kan också ha låg självkänsla och många andra osäkerheter. Dessutom kanske du tenderar att lägga ansvaret för ditt eget liv på andra.

Orsaker till kontrollfällan

Vad ligger bakom kontrollfällan? Om du är en av de människor som känner att du har kontroll över allt, är dessa de bidragande faktorerna:

  • Höga krav på dig själv.
  • Djupt rotade övertygelser om att “allt beror på dig”.
  • Ett internt kontrollokus (vad som händer med dig beror på dig och inte på externa faktorer).
  • Rädsla för att delegera uppgifter.
  • Att vara för mycket av en perfektionist.
  • Ha en ängslig personlighet.

Å andra sidan, om du tror att ingenting beror på dig och att du inte har kontroll över händelser, är detta de bidragande faktorerna:

  • Ett externt kontrollokus (“allt beror på andra eller omgivningen”).
  • Att vara en orolig person, som bryr sig mycket om saker.
  • Känslor av inlärd hjälplöshet.
  • Personlig osäkerhet (du tror att du inte kan förändra någonting).
  • Låg självkänsla.
Ledsen man

Hur man bekämpar kontrollfällan

Kan du bekämpa den här typen av fällor? Ja, det kan du, med tålamod och engagemang. Här är några idéer som kan hjälpa dig:

  • Jämför dina idéer med pålitliga informationskällor.
  • Börja utveckla kritiskt tänkande.
  • Ifrågasätt ditt sätt att tänka. Antag inte alltid att det är rätt.
  • Utvärdera dina tankar och registrera möjliga fällor eller kognitiva förvrängningar som du upplever.

Kort sagt: i kontrollfällan finns det ett filter när det gäller bearbetning och tolkning av verkligheten. Detta kan verka på två sätt. I det första fallet har du känslan av att kunna styra allt. Men i det andra känner du att du inte har kontroll över någonting och att människor, livet eller omgivningen dominerar dig.

I det andra fallet kan du dessutom uppleva känslan av inlärd hjälplöshet, vilket innebär att du känner dig oförmögen att förändra någonting i ditt liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Arredondo Londoño, N., Alvarez Vargas, C., López Bustamante, P., & Posada Gómez, S. (2005). Distorsiones cognitivas asociadas al trastorno de ansiedad generalizada. Informes Psicológicos.
  • De Rosa, Lorena (2012). Factores mantenedores del perfeccionismo desadaptativo o clínico. IV Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XIX Jornadas de Investigación VIII Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología – Universidad de Buenos Aires, Buenos Aires.
  • Facione, P.A. (2007). Pensamiento Crítico: ¿Qué es y por qué es importante? Revista Académica Digital: 23 – 56.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.