Kopplingen mellan självmordstankar och trafikolyckor

Bakom vårdslös körning ligger många människors önskan att avsluta sina liv. Det är ett beslut som inte alltid är medvetet, och som förverkligas genom att individen ökar risknivån i sin körning. Vad kan vi göra för att hantera denna realitet?
Kopplingen mellan självmordstankar och trafikolyckor
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2024

Vårdslös körning beror inte alltid på alkohol- eller droganvändning. Faktum är att det bakom detta beteende ofta ligger ett mentalt problem och en önskan att fly från allt och försvinna. I den här artikeln kikar vi närmare på kopplingen mellan självmordstankar och trafikolyckor.

I spåren av pandemin har antalet diagnoser av depression och ångest ökat avsevärt. Antalet trafikolyckor har också ökat. Under de senaste två åren har antalet dödsfall bland personer på exempelvis motorcyklar varit särskilt högt. Deras manövrar har blivit så riskfyllda och hänsynslösa att många experter undrade över deras bakgrund.

Svaren finns hos de människor som överlevt sina olyckor. Även om dessa överlevande nästan aldrig uttryckte sin önskan att dö, hade de ofta att göra med latent depression och undermedvetna självmordstankar. Detta betyder att de visade en öppen likgiltighet inför livet (både sitt eget och andras), samt en önskan att fly, att trycka på gaspedalen med ett helt tomt sinne, utan att tänka på konsekvenserna.

Många av dem som upplevt självmordstankar under bilkörning har aldrig försökt begå självmord på andra sätt.

Ledsen man som tänker på självmordstankar och trafikolyckor
Vi måste förstå vilka faktorer som ligger bakom vårdslös körning som leder till trafikolyckor.

Hänsynslöshet som ett depressivt karaktärsdrag

Vad döljer sig bakom dessa hänsynslösa förare? Vad tänker den individ som kör långt över den lagliga hastighetsgränsen och gör farliga omkörningar? Faktum är att om en sådan förare överlever är det mycket sannolikt att denne testas för alkohol och droger.

Men en psykologisk utvärdering görs inte alltid. Om man hade gjort det skulle vi kanske bli förvånade över antalet förare som är mycket deprimerade. Det är åtminstone vad en studie från 2015 från Pisas universitet i Italien avslöjar. Den hävdar att riskbeteenden, impulsivitet och psykomotorisk agitation ofta är resultatet av ett psykiskt problem.

Det är också vanligt att alkohol spelar en roll. Faktum är att rattfylleri ökar sannolikheten för självmordstankar och trafikolyckor. När människor tar till alkohol som en verklighetsflykt försöker de lindra sin psykiska smärta. Den disinhibition som alkohol orsakar förstärker ytterligare deras riskfyllda beteende.

Bilen eller motorcykeln blir ett idealiskt instrument för självskada eller självdestruktivitet hos individer som är motiverade av självmordstankar.

Tecken på depression och kopplingen till vårdslös körning

När vi tänker på någon med depression, visualiserar vi en person som ligger i sängen, apatisk och snyftande och inte kan göra mycket. Det beror på att vi fortfarande har en tendens att ha fördomsfulla föreställningar om humörstörningar.

Men depression kan yttra sig på flera sätt. De typer som korrelerar med hänsynslöst trafikbeteende inkluderar vanligtvis följande:

  • Depressioner där riskbeteenden, oberäkneliga beteenden, alkoholdrickande, spelberoende etc förekommer.
  • Impulsiva människor som gör saker utan att tänka.
  • Nervositet och agitation. Dessa människor ändrar sina planer med några minuters mellanrum, behöver ständigt vara sysselsatta med något och kan inte riktigt slappna av.

Vissa föredrar att mista livet i en olycka så att deras familj aldrig får veta att de ville begå självmord.

Självmordstankar och trafikolyckor

Är det möjligt att förutse att människor vill ta livet av sig under körning? Det är extremt svårt om de inte har fått diagnosen. Faktum är att många människor hanterar djupt lidande just nu utan att söka specialiserad hjälp. Det är trots allt inte lätt att nå ut till alla. Än mindre att förutse olyckor som de som är kopplade till självmordstankar och trafikolyckor.

Det finns två faktorer som gör denna realitet ännu mer komplex.

Viljan att sluta leva är inte alltid medveten

Detta är mycket relevant fakta. Ofta uppvisar de som drabbas av eller orsakar en trafikolycka undermedvetna självmordstankar. De har inte försökt ta livet av sig tidigare eller ens visat självskadebeteende. Men när de sätter sig bakom ratten eller kliver på motorcykeln vill de bara fly, låta sig föras iväg av hastigheten och låta ödet avgöra deras öde. Föga förvånande medför detta olyckliga konsekvenser.

Det finns också de som uttryckligen försöker begå självmord när de kör bil. Eftersom de maskerar självmordet som en trafikolycka kommer deras familj aldrig få kännedom om deras önskan att dö.

Brist på uppskattning för sitt och andras liv

Det är en grym verklighet att den som försöker begå självmord i en trafikolycka visar en total brist på uppskattning för livet. Även om det kan vara förståeligt att en person vill ta sitt liv, är det obegripligt att denne inte bryr sig om att denne kan ta med sig andra i graven.

Självmordstankar och trafikolyckor är bortom fattningsförmågan för de flesta av oss. Ett häpnadsväckande faktum är att den som ville ta livet av sig själv ibland går oskadd och lämnar någon annan intet ont anande familj med en förlust. Detta tyder på ett absolut förkastande av existensen i allmänhet, vilket uppenbarligen väcker ett enormt problem.

Bilar i stad som symboliserar självmordstankar och trafikolyckor
Vi saknar data som kan berätta hur många olyckor som är resultatet av självmordstankar.

Hur ska vi hantera kopplingen mellan självmordstankar och trafikolyckor?

Inget antal trafiksäkerhetsåtgärder kommer i slutändan att räcka för att hindra en person med självmordstankar från att försöka ta sitt eget liv. Av denna anledning skulle vi först behöva veta procentandelen av incidenter som orsakas av denna variabel. Detta är ett komplicerat mål eftersom vi inte alltid har möjlighet att utvärdera de ansvariga för dessa händelser.

Vi måste ta hänsyn till att motoriserade fordon är extremt användbara medel för självdestruktivitet eller självskada för någon som upplever ett psykiskt problem. Det enda sättet att undvika dessa situationer är att vi själva upptäcker om någon i vår omgivning mår dåligt eller uppvisar patologiskt beteende.

Vi får inte försumma dem som lever med missmod och förtvivlan, eller som är arga inombords. Vi måste vara uppmärksamma på dem som lider eller som har börjat dricka för mycket. Konsekvenserna kan trots allt bli ödesdigra, både för dem och för oss. Vi måste vidta åtgärder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carroll, Linda J.; Rothe, Peter (2014). “Viewing Vehicular Violence through a Wide Angle Lens: Contributing Factors and a Proposed Framework”. Canadian Journal of Criminology and Criminal Justice. University of Toronto Press. 56 (2): 149–166. doi:10.3138/cjccj.2014.ES01
  • Pompili M, Serafini G, Innamorati M, Montebovi F, Palermo M, Campi S, Stefani H, Giordano G, Telesforo L, Amore M, Girardi P. Car accidents as a method of suicide: a comprehensive overview. Forensic Sci Int. 2012 Nov 30;223(1-3):1-9. doi: 10.1016/j.forsciint.2012.04.012. Epub 2012 May 9. PMID: 22576104.
  • Popovic, D.,Vieta, E., Azorin, J., Angst, J., Bowden, C.L. Mosolov, S., Young, A.H., Perugi, G. 2015). Suicidal behaviour in major depressive episode: evidence from the BRIDGE-II-MIX study. Paper presented at the 28th European College of Neuropsychopharmacology Congress, August 30.
  • Ratte, J & Bergeron, J. (1997). Psychology of young, risky and bad drivers: Links to depression and suicide. Caribbean Journal of Criminology & Social Psychology, 2, 146-161.
  • MacDonald, J.M. (1964). Suicide and homicide by automobile. American Journal of Psychiatry. Published online in April, 2006, https://doi.org/10.1176/ajp.121.4.366
  • Selzer, M. L.; Payne, C. E. (1992). “Automobile accidents, suicide, and unconscious motivation. American Journal of Psychiatry. 119 (3): 237–40 [239]. doi:10.1176/ajp.119.3.237

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.