Lagen om omvänd ansträngning: När handling inte är det bästa

Har du märkt att det ibland är omöjligt att uppnå det du vill hur mycket du än försöker? Sanningen är att dina resultat inte alltid beror på den ansträngning du investerar för att uppnå dem.
Lagen om omvänd ansträngning: När handling inte är det bästa
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 november, 2023

“Fortsätt! Ge allt! Ge inte upp! Du kan få vad du vill om du försöker tillräckligt hårt”. Hur många gånger har du hört dessa uttryck? Många, säkerligen. Dessutom har du inte bara lyssnat på dem, du läser dem dagligen på sociala medier. Faktum är att du kanske till och med dricker ditt morgonkaffe i en mugg med den här typen av budskap. För att uppnå vissa mål måste du investera vissa resurser. När allt kommer omkring dyker de inte bara upp på din tröskel. Prestation kräver kompetens, engagemang, entusiasm och till och med några lyckokast. Men i den här artikeln ska vi kika närmare på lagen om omvänd ansträngning och vad den stipulerar.

Under de senaste decennierna har befolkningens sociala undermedvetna i hög grad betingats av den välkända “attraktionslagen”. Detta är tanken att du bara behöver önska ett specifikt mål och du kommer att uppnå det. Denna modell, tillsammans med tanken att du bara behöver anstränga dig för att nå ett mål, kan dock ligga till grund för många av dina besvikelser.

Möjligheten att uppnå en dröm beror i realiteten på många faktorer, och alla är inte under din kontroll. Dessutom kan i vissa fall valet att inte göra någonting eller ta ett steg tillbaka vara den mest lämpliga strategin. Detta är förvånande men sant.

Vi lever i ett konkurrensutsatt samhälle som får oss att tro att ju mer vi gör, desto mer kommer vi att uppnå. Tyvärr gäller inte alltid denna tumregel.

Huvud med trappa
Ibland kan ett steg tillbaka leda dig till den prestation du vill uppnå.

Lagen om omvänd ansträngning

Tid är inte pengar, tid är arbete. Ju mer du gör, desto fler fördelar och större framgång förväntas du därför uppnå. Vi lever trots allt i ett konkurrensutsatt samhälle. Du måste bevisa ditt värde genom att göra ditt bästa. Faktum är att du gör detta till den grad att du ibland till och med klandrar dig själv om du tar en paus.

Faktum är att ansträngningskulturen har förvandlat oss alla, nästan utan att vi inser det, till frustrerade och olyckliga varelser. Detta upplevs av dem som har genomgått många års utbildning men inte kan få ett jobb i linje med sina kvalifikationer. Trots att de vet att de är kompetenta och gör sitt bästa, uppnår de inget erkännande.

Följaktligen lägger många av oss mycket tid på att försöka komma någonstans utan framgång. Vi är en trött och ofta desillusionerad befolkning. Så vi kanske borde överväga modellen som föreslagits av den brittiske filosofen Alan Watts. Detta är lagen om omvänd ansträngning. Den stipulerar att ju mer besatt du är av att uppnå något, desto längre ifrån det kommer du.

“Att ha tro är som att lita på dig själv när du befinner dig i vattnet. När du simmar tar du inte tag i vattnet, för om du gör det kommer du att sjunka och drunkna. Istället slappnar du av och flyter.”

Alan Watts, The Wisdom of Insecurity-

Ju mer du försöker uppnå något, desto längre bort från målet kommer du

Det är ironiskt att vi alla har lärt oss det extraordinära värdet av ansträngning, men inte värdet av att vid vissa tillfällen tillämpa en mer fridfull och lugn attityd. Men Watts teori om omvänd ansträngning säger att även om det är nödvändigt vid vissa tillfällen för att ge maximalt av sig själv, är det vid andra tillfällen bättre att distansera sig eller att inte agera om man vill att något ska hända.

Att sakta ner och titta på saker på ett mer genomtänkt sätt och utan att behöva investera stor energi kan också ge resultat. Faktum är att den paradoxala konsten att inte göra någonting formar den där ansträngande handlingen som kan föra dig närmare ett mål. Det finns tillfällen när du ger så mycket av dig själv för ett visst syfte att du förlorar din egen essens. Det kan till och med påverka din hälsa negativt.

Detta är något som vi ofta ser i dagens värld. Till exempel kan en anställd arbeta tio timmar om dagen för att få en befordran. Men istället för att uppnå sitt mål, ådrar sig personen ett ångestsyndrom eller depression. Det finns nämligen tillfällen då vi distanserar oss från våra mål genom investera alla våra mentala och känslomässiga resurser i dem.

Var stilla så kommer fjärilen till dig

Viktor Frankl sa att lycka är som en fjäril. Ju mer du jagar den, desto längre flyger den iväg. Men om du riktar din uppmärksamhet mot andra saker, kommer den och sätter sig lätt på din axel. Enligt denna berömda österrikiske psykiater följer lycka samma dynamik. Lagen om omvänd ansträngning utgår också från hans klarsynta och inspirerande vision.

Detta perspektiv påminner även om wu wei-mentaliteten som förekommer i Lao Tzus Tao Te Ching. Enligt denna filosofi är det tillrådligt att lära sig att våld inte alltid ger de förväntade resultaten. Att inte agera eller att reagera utan ansträngning på livshändelser ger ofta bättre resultat.

En forskningsstudie publicerad i Asian Journal of Sport and Exercise Psychology visar att en idrottare kan uppnå topprestationer när denne lugnar sitt sinne, frigör det från alla typer av press och låter sin kropp agera självständigt. Faktum är att du ofta ger ditt bästa när du släpper taget.

“Livets mysterium är inte ett problem som ska lösas, utan en verklighet som ska upplevas.”

-Alan Watts-

Kvinna som tänker att ingenting varar för evigt
Det är viktigt att veta när det är bättre att inte agera.

När ska man tillämpa lagen om omvänd ansträngning?

Lagen om omvänd ansträngning, eller valet att ge upp investeringarna av ansträngningar till förmån för ett mål, är inte en lämplig resurs för alla omständigheter. Men det vore idealiskt att lära sig i vilka sammanhang man bör utöva denna mer reflekterande och klarsynta vision och inse när det är bättre att inte agera och ta ett steg tillbaka.

Du måste dock förstå att det att backa eller inte utnyttja dina resurser inte innebär att du har gett upp eller att du är inkompetent. Du måste glömma den typ av bias som får dig att tro att du visar ditt värde genom att investera hjärta och själ för att uppnå ett specifikt mål. Ditt värde härrör också från din egen intelligens och förmågan att inse vilka dimensioner som är värda investeringen av din energi och vilka som inte är det.

Att vara lugn och samlad i en alltid lika hektisk värld är en exceptionell kompetens.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Slingerland, Edward (2007). Effortless Action: Wu-wei As Conceptual Metaphor and Spiritual Ideal in Early China Oxford; New York: Oxford University Press. ISBN 9780195138993.
  • Yang, Soon-Ja (2013). “Shen Dao’s Theory of fa and His Influence on Han Fei” In Goldin, Paul R. (ed.). Dao Companion to the Philosophy of Han Fei. doi:10.1007/978-94-007-4318-2_
  • Ying Hwa Kee, Chunxiao Li, Chun-Qing Zhang, John Chee Keng Wang. “The Wu-Wei Alternative: Effortless Action and Non-Striving in the Context of Mindfulness Practice and Performance in Sport.” Asian Journal of Sport and Exercise Psychology (In press, corrected proof first available online: November 21, 2021) DOI: 10.1016/j.ajsep.2021.11.001
  • Watts, Mark; Snelling, John. 1997. Seeds of genius. The early writings. (1st published 1990 as The Modern Mystic.). Element Books

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.