Viktor Frankls läror om elasticitet - en psykologisk styrka

Viktor Frankls läror om elasticitet visar oss behovet av att förändras när vi inte kan förändra omständigheterna omkring oss. Grundaren av logoterapin är ett exempel på hur elasticitet kan ge oss syfte och styrka för att bättre navigera genom motgångar.
Viktor Frankls läror om elasticitet - en psykologisk styrka
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Idag är Viktor Frankls läror om elasticitet mer nödvändiga än någonsin. Den berömda psykiatrikern har förklarat att han, medan han befann sig i koncentrationsläger, var tvungen att utföra en verklig mental ansträngning. Alltså visualiserade han sig själv i en inte alltför avlägsen framtid där han föreläste framför en stor publik och förklarade hur man kan hantera krigstrauman.

Denna strategi fungerade bra för Frankl. Detta eftersom att den tillät honom att hitta en inre tillflyktsort där han behöll sitt hopp, sina drömmar och sin psykologiska styrka. Han satte dessa mål på sin horisont och gjorde dem till ett ankare att hålla sig fast vid.

Han försökte att hitta logiken i det oförklarliga. Därmed blev hans önskan att skräcken och lidandet som han upplevde skulle ha en verklig mening i livet och att han skulle kunna lära andra hur man klarar av emotionell smärta bättre.

Hans lektioner och hans psykologiska terapi har aldrig gått ur stil. Men även om Viktor Frankl inte nämnde ordet elasticitet som sådant (han pratade snarare om motstånd) kan vi fortfarande använda hans lärdomar som en grund för att förstå hela konceptet bättre. Låt oss ta en djupare titt på detta.

Poängen är inte vad vi förväntar oss av livet, utan snarare vad livet förväntar sig av oss.

-Viktor Frankl-

Några händer och några fåglar

Viktor Frankls läror om elasticitet, ett arv att reflektera över

Elasticitetskonceptet har sitt ursprung i fysiken och ingenjörsvärlden. Det är den egenskap som vissa material har när det gäller att återvända till sitt ursprungliga tillstånd efter att ha fått någon slags påverkan (till exempel ett gummibands elasticitet). Psykologifältet har sedan anammat denna term för att tillämpa det på sitt studiefält från 1940-talet och framåt.

Norman Garmezy, professor emeritus vid University of Minnesota, Minneapolis, var en av de första personerna som använde denna metafor, som var hämtad från ett verkligt fysiskt fenomen.

I sin forskning inom ämnesområdet schizofreni hade han upptäckt något anmärkningsvärt. Barn till patienter som drabbats av detta tillstånd ärvde vanligtvis inte denna sjukdom. Däremot tenderade de att ha mycket elastiska, kompetenta och framgångsrika personligheter.

Erfarenheterna de hade fått i sin hemmiljö gjorde det möjligt för dem att bilda det som Garmezy definierade som ”elastiska personligheter”. På ett liknande tema, och ungefär under samma tid, såg Maurice Vanderpol, tidigare president för Boston Psychoanalytic Society and Institute, också att många av de överlevande i de tyska koncentrationslägren hade samma kännetecken. Faktum är att Viktor Frankl är ett sådant exempel.

Den typ av terapi som Frankl utformade och använde på sina patienter hade detta som syfte. Den hjälpte människor att skapa ny mening i sina liv och att skapa en mer elastisk personlighet. De skulle då kunna använda denna elasticitet för att hitta ett verkligt syfte och gå vidare i sina liv. Detta skulle bli nyckeln till allt.

Beslut, inte villkor, avgör vad en människa är.”

-Viktor Frankl-

Acceptera verkligheten

Det är alltid bra att då och då återvända till Viktor Frankl och hans läror om elasticitet. När du läser hans böcker och föreläsningar kommer du att upptäcka att det viktigaste du kan göra är att acceptera verkligheten som du måste leva i. I de flesta fall kan du inte kontrollera de saker som händer dig. Motgångar har ofta en kaotisk komponent som ofta kan vara för mycket för en människa att klara av att förändra.

I detta sammanhang är det enda du kan göra att acceptera verkligheten. Det tjänar inte mycket till att bli besatt av varför det hände. Du måste fokusera på hur och vad. Hur kan jag möta denna utmaning? Vad är dess syfte? Vad kan jag lära mig av den här erfarenheten? Hur ska jag reagera?

Meningen med mitt liv är att hjälpa andra att hitta en mening i sitt.

-Viktor Frankl-

Hitta dina egna meningar

Viktor Frankl sa att livet i koncentrationslägret ofta bara handlade om huruvida man borde byta en cigarett mot en skål soppa, eller om de borde döda förmannen de var tvungna att arbeta under den dagen, eller dagen efter.

Mitt i denna miljö av permanent ångest, ständigt omgiven av meningslöshet och skräck, beslutade han sig för att leta efter någon slags överlevnadsmekanism.

Han ville hitta mening i allt han såg, kände och genomled. Han sa till sig själv att han kunde lära sig något varje dag. Sedan, nästa dag, kunde han använda dessa saker för att hjälpa andra att övervinna sitt trauma. Det blev hans syfte och var det som hjälpte honom att överleva.

Mitt i alla svårigheter du möter kan detta också vara din strategi. Klargör vad dina syften är och slåss för dem. Så, som Frankl själv förklarade, ”när en individs sökande efter mening är framgångsrik gör det honom inte bara lycklig, utan ger också honom förmågan att hantera lidande”.

Viktor Frankls läror om elasticitet: attityd och transformation

Din inställning till livet och dina egna svårigheter är enligt Frankl det som avgör din förmåga att hantera nästan vad som helst. Dessutom är det upp till dig att välja rätt inställning och inte ge upp. Men det är också upp till dig att fortsätta hoppas och tro att ditt förflutna inte behöver bestämma din framtid.

Denna inställning och förmågan att förändra dig själv och hantera motgångar är en del av arvet som Viktor Frankl lämnat oss i hans läror om elasticitet. Som han förklarade är det inte sammanhanget eller omständigheterna som avgör hur du klarar dig, utan snarare dina beslut och tankar.

Se till att du är medveten om dem. Tänk på dessa idéer och försök så långt det är möjligt att tillämpa dessa lärdomar från grundläggaren av logoterapin på ditt liv.

 ”Vår största frihet är friheten att välja vår inställning.

-Viktor Frankl-


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.