Lägger du mer tid på att göra än att vara?

Att se fram emot och planera framtida projekt hjälper dig att hålla livet under kontroll. Därför är det normalt att du lägger mer tid på att göra än att vara. Att konstant hålla ögonen på bollen hindrar dig dock från att njuta av det du har arbetat så hårt för att få.
Lägger du mer tid på att göra än att vara?
Laura Rodríguez

Skriven och verifierad av psykologen Laura Rodríguez.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Människor ägnar generellt mer tid på att göra än på att vara. Vad detta innebär är att de flesta av oss är så programmerade av samhället att vi glömmer våra individuella behov. Många av oss tillbringar våra liv på att göra uppgifter med det enda syftet att ”vara produktiva”. Det är som om vårt välbefinnande helt baseras på det.

På ett sätt lever de flesta sina liv fångade i en rutin: arbeta, laga mat, fika med vänner, gå till gymmet, tvätta, duscha och gå till frisören, och andra rutinmässiga uppgifter. Sådan är den kulturella programmeringen att många människor börjar planera sina nästa uppgifter redan innan de ens har slutfört den de håller på med för tillfället. Tyvärr trivs vi sällan i det som är ”här och nu”.

En kvinna som tittar på ett fickur

När du lägger mer tid på att göra än att vara

Ibland kan det vara lätt vi glömmer bort att bara finnas till, och sällan stannar vi upp en stund för att tänka på vem vi är och vad vi behöver. Vi tänker hellre på att göra än att vara. Med andra ord tenderar vi att fokusera mycket av vår energi på att utföra vissa uppgifter och aktiviteter, organisera vår tid och hålla oss till våra tidsscheman.

På så vis kan det vara lätt att glömma bort att det finns ett här och nu. Så i stället fokuserar vi på framtiden och förbiser hur viktigt det är att njuta av dagen.

Vi glömmer bort att skratta, vara tacksamma, uppskatta naturen omkring, kramar, kyssar, att visa kärlek, uppleva den rena luften, friheten att kunna gå omkring, avnjuta en god kopp kaffe, och mycket annat.

Vi glömmer bort att uppskatta de små detaljerna i vardagen, och fokuserar i stället på att hinna med alla våra sysslor samt bocka av dem i våra att-göra-listor.

Det är aldrig tillräckligt

Du kan förstå varför det är lätt att vi människor blir mekaniska, missnöjda och frustrerade, och har den ständiga känslan av att vi inte gör tillräckligt, och utan att vi knappt inser det. För när vi lägger ner den mesta av vår tid på att utföra olika uppgifter, blir listan på allt som vi vill göra bara längre, tills den till slut är ändlös.

Så är det ens möjligt att du ska hinna göra alla uppgifter som du har för avsikt att klara av? Det troliga är att det alltid kommer att finnas kvar saker att göra.

Att fokusera all din uppmärksamhet på vad som behöver göras kan göra dig väldigt frustrerad när du inte når dina uppsatta mål.

Samtidigt kan du känna ett enormt missnöje och känna att du aldrig kommer kunna lyckas göra allt du vill göra. Detta leder i sin tur till att du inte är nöjd med resultaten. Vad som händer i dessa fall är att din självkänsla baseras på dina prestationer hellre än på vem du är.

Först längtade jag efter att gå klart gymnasiet och börja på universitet. Och sedan kämpade jag för att avsluta universitetet och börja arbeta. Därefter ville jag gifta mig och få barn. Och sedan kunde jag knappt vänta tills mina barn var tillräckligt gamla för att börja skolan så att jag kunde återvända till jobbet. Detta följdes av en längtan att gå i pension. Och nu ligger jag döende… plötsligt inser jag att jag glömt bort att leva.

-Anonym-

En till synes frustrerad kvinna

Prioriterar du verkligen rätt saker?

Úrsula Calvo, en expert på personlig utveckling, anser att tidplanering bör baseras på prioriteringar. Och att det viktigaste är att vara ärlig. Men att vara ärlig innebär att du måste bestämma vilka dina prioriteringar är. Med andra ord måste du bestämma hur mycket tid du ska ägna åt fritidsaktiviteter. Därför måste du göra dessa aktiviteter till viktiga åtaganden som du blir tvungen att göra.

Som du kan förstå är det ofta svårt att genomföra en hel lista med prioriteringar. Du lägger mycket av din energi på dagliga aktiviteter som att äta, arbeta, laga mat och ta hand om andra. Till slut har du ingen tid kvar för att vara med dig själv, och tänka på det du vill tänka på, eller inte tänka på någonting särskilt överhuvudtaget.

Det finns ingen tid över till att sitta ner och fundera på vad du egentligen vill med livet – vad du behöver eller vem du faktiskt är – på din lista över dagliga prioriteringar. Därför ägnar du mer tid åt att göra saker än på att njuta av ditt liv. Och du förbiser dig själv i din prioriteringslista.

Som Calvo säger är det lämpligt att följa en lista med prioriteringar som endast handlar om dig. Notera vad du behöver och bestäm dig för att det är ett oundvikligt åtagande. Om du tar dig den tid du behöver och gör dig själv till en prioritet, kommer ditt välbefinnande att öka.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.