Tendensen att låtsas på sociala nätverk

Tendensen att låtsas på sociala nätverk verkar komma från vårt behov av att bli accepterad av andra.
Tendensen att låtsas på sociala nätverk
Laura Rodríguez

Skriven och verifierad av psykologen Laura Rodríguez.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Det finns för närvarande en tendens att låtsas på sociala nätverk. Men är vi verkligen lika glada som vi verkar vara på sociala medier?

Varför har vi ett behov av att ständigt “posera” (senare i texten beskriver vi vad detta ord betyder i detta sammanhang) med förklädda versioner av våra liv på sociala nätverk?

Om man tittar på olika social nätverk så kommer man att se många inlägg från bekanta som reser världen runt. Eller så kanske du kommer se en bild på en vän som du inte har pratat med på några veckor men som nu helt plötsligt är kär.

Enligt en studie rörande sociala nätverk som utfördes vid University of Pennsylvania spenderar vi ca 37 timmar på nätet per vecka. Detta motsvarar ca 22% av vår tid.

Enligt studien så är våra sociala liv relaterade till de social plattformar vi använder på internet. Så det är inte konstigt att vi använder dess appar för att skicka meddelanden till folk som står oss nära.

Vi är alla anslutna via sociala nätverk och de är en del av vårt dagliga liv. Vi bör dock fråga oss själva vilken del av vår verklighet som vi egentligen visar genom de sociala nätverken? Är det så att vi låtsas på sociala nätverk?

Att posera på sociala nätverk och sökandet efter uppmärksamhet

Likes på telefon.

Vi har en brinnande önskan att låtsas som att vi är lyckliga. Vi försöker få världen att tro detta, även då detta inte är sant.

Enligt flera undersökningar så finns det en genuin önskan att låtas för att försöka vara andra till lags. Detta visar sig genom det behov av uppmärksamhet som vi uppvisar på sociala nätverk.

Vi vill att andra ska acceptera oss och ge oss positiv förstärkning. Exempelvis känslan av välmående som man får då man laddar upp en “selfie”.

Detta ger en positiv förstärkning då man räknar likes och smickrande kommentarer. Vem tycker inte om smicker? Men vad innebär det att “posera” i det här sammanhanget?

Det handlar om en attityd eller ett beteende som inte är naturligt eller ärligt utan som har som syfte att dra till sig uppmärksamhet eller ha en viss effekt, speciellt inom sociala nätverk.

Psykologen José Elías, medlem av det internationella hypnossamfundet, definierar det som:

“Användningen av vissa vanor, gester och attityder som för att projicera en bra bild utåt som får positiva, bara för att visa att vi är glada, även om vi inte är det och inte ens är övertygade om det själva”.

Med andra ord är det ett behov av socialt godkännande genom att uppvisa en bild av oss själva som inte är verklig, enligt denna psykolog.

Effekten med den “smittsamma lyckan”

Enligt en studie vid University of California ändras folks humör av det man ser på sociala nätverk. Det publicerade innehåller har en tendens att uppvisa en “smittsam lycka”.

Enligt denna studie känner vi att vi vill uppnå samma tillstånd då vi ser att andra är lyckliga. Detta får oss därför att dela med oss av liknande innehåller och själva producera denna effekt med den “smittsamma lyckan”.

Denna “lycka” på sociala nätverk kommer då sprida sig snabbt. Man uppmanas till att vara närvarande på sociala nätverk med en kontinuerlig våg av “glada” meddelanden och foton.

Önskan att låtsats: är det vi publicerar verkligt?

Man och kvinna som tar foto.

Vi lever med ett konstant behov av att bli uppskatta av andra, vilket är anledningen till att folk visar upp sig så mycket på sociala nätverk.

Psykologen Yolanda Pérez säger att “Det finns lite av varje. Det mest frekventa är de personer som visar sanningen, de som inte är autentiska och även de personer som uppvisar halvsanningar”.

Hon säger även att “vi visar hur fina och lyckliga vi är, men vi visar bara en del av vår verklighet. Dagen har 24 timmar och det är omöjligt att vara lycklig och leende hela tiden”.

Den verklighet som vi projicerar på sociala nätverk är antagligen inte helt komplett. Anledningen till detta är att det är omöjligt att var glad hela tiden.

Livet är fullt av positiva och negativa känslor, och om man ignorerar dem så kommer de bara skada oss.

Det är uppenbart att det mesta av det som vi ser på sociala nätverk inte är en reflektion av verkligheten och att man låtsas på sociala nätverk.

Upplevelsen som förekommer på sociala medier är relativ, som vi tagit upp ovan. Vi bör inte begå misstaget att tro att det finns personer som är extatiska 24 timmar om dygnet. Tänk på att vi alla upplever ledsamhet och frustration.

Att ha en dålig dag är en del av livet och detta hjälper oss att uppskatta de bra stunderna ännu mer. Kom ihåg att ingens liv är perfekt, så du behöver inte låtsas vara någon som du inte är.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Domínguez Espinosa, Alejandra del Carmen et al. La deseabilidad social revalorada: más que una distorsión, una necesidad de aprobación social. Acta de investigación psicol [online]. 2012, vol.2, n.3, pp.808-824. ISSN 2007-4719.
  • Caldevilla Domínguez, D. (2010). Las Redes Sociales. sociedad digital actual. Las Redes Sociales . Sociedad Digital Actual33(1), 45–68. https://doi.org/-

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.