Kan man lita för mycket på andra

Man kan lita för mycket på andra, men det betyder inte att det är fel att lita på andra. Den riktiga boven är den som får dig att tro saker som inte är sanna, personen som ljuger och manipulerar dig.
Kan man lita för mycket på andra
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Har någon någonsin sagt att du är en person som har en tendens att lita för mycket på andra? Många tror att detta är något dåligt.

Kallar andra dig “naiv” för att du litar på folk? Att ha förtroende för andra är inte ett misstag. Det är de som ljuger och skyller på andra som verkligen bär skulden.

Laozi sade att de personer som inte litar tillräckligt på andra inte kommer vara värdiga andras tillit. Vi måste alla lita på andra till en viss grad om vi vill kunna komma överens i den här världen.

Utan tillit hade du levt i en värld av permanent ångest och rädsla. Utan tillit så hade ingen någonsin kunnat sätta sig bakom ratten i en bil, åka buss eller lämna barnen vid skolan.

En viktig del av våra kultur och civilisation baseras på principen om tillit. Du tar det för givet för det mesta, men det utgör grunden till mycket av det som du gör.

Att komma överens med andra, minska rädsla och osäkerhet i dina relationer, etc. Tillit är egentligen något som du gör med stängda ögon och ett öppet hjärta.

Det är anledningen till varför det kan vara så smärtsamt att ha en dålig upplevelse och någon skyller på dig för att du kan lita för mycket på andra.

Du måste inte bara hantera din egen besvikelse, utan du börjar även tvivla på dig själv som person och även på dina handlingar. “Var jag för naiv?”, “Borde jag ha varit mer cynisk?”

“Du måste lita på folk, för annars kommer livet bli omöjligt.”
-Anton Chekhov-

Kvinna och man.

Att lita för mycket på andra: känslornas kraft

Man kan säga att ordet “tillit” är ett av de vackraste orden som finns. Denna term definierar folks förmåga att skapa band baserade på säkerhet och folks omtanke.

Tillit innebär också handling. Man vågar relatera till andra utan rädsla och oro. Med det sagt så finns det en del intressant forskning rörande tillit inom samhället.

Enligt psykologen Joe Bavonese från “The Relationship Institute” i Royal Oak, Michigan, så har folk börjat visa andra mindre tillit under de senaste tio åren.

En faktor som förklarar detta fenomen är de teknologiska framsteg som har gjorts på senare år.

Den nya teknologin ger dig tillgång till en stor mängd information och gör det även möjligt för dig att träffa betydligt fler personer. Inga av dessa dimensioner är dock 100% pålitliga.

Det verkar också som att det kan påverka ens relationer att leva i sådana osäkra tider. Saker och ting är ekonomiskt, socialt och politiskt ostabila, så det verkar logiskt att man bör vara lite mer försiktig.

Med det sagt finns det vissa personer som kanske kan lita för mycket på andra. Men vad betyder egentligen det? Var har vi gränserna? Var drar man en röd linje?

Emotionellt tillit och kognitiv tillit

Då man bygger tillit så gör man detta med två väldigt konkreta dimensioner:

  • Den första är emotionell tillit, som får sin energi från känslor. Det är den där intuitiva känslan då man bestämmer huruvida en person är värdig ens tillit eftersom ditt hjärta säger det till dig och för att du mår bra och känner dig bekväm med personen.
  • Kognitiv tillit. Detta är då man inkluderar bedömningar, tankar och uppfattningar i en redan existerande emotionell dimension. Detta är en mer praktiskt och objektiv utvärderingsprocess som hanterar anledningarna till varför man bör lita på någon eller inte.

Enligt denna studie av Jennifer Dunn vid University of California lutar folk som litar för mycket på andra alltför mycket på den emotionella dimensionen.

Dina bedömningar reflekterar inte alltid verkligheten. Du kanske begränsar dig själv till att lyssna på dina känslor och du klarar inte av att beakta mer objektiva faktorer.

Konsekvenser av att lita för mycket på andra.

Man kan nästan aldrig lita för mycket på andra

Att lita på andra personer är därför nästan aldrig ett misstag. Glöm inte att din hjärna är ett socialt organ som har som uppgift att bygga relationer som är viktiga för att man ska kunna överleva.

Tillit är en grundläggande del av att vara människa. Det är därför som besvikelse, svek och lögner kan vara så traumatiska.

Med det sagt så finns det gånger då man kan lita för mycket på andra. Låt oss ta en titt på dem.

Då du inte tar det som har hänt förr i beaktande

Att lita på någon efter att personen har svikit dig flera gånger är ett misstag.

Erfarenheten är den bästa rådgivaren. Igen bör vara för hård med sig själv efter att han eller hon har gjort ett misstag. Livet innebär att man ramlar och att man råkar ha förtroende för fel personer.

Med det sagt så bör du då detta händer alltid reflektera och lära dig vad du kan från situationen. Att ramlar över samma sten om och om igen är inte bra för någon.

Då du glömmer bort att det är okej att vara petig med dina relationer

Att lita för mycket på andra innebär att man utsätter sig själv för potentiell skada. Därför är det okej att vara petig då man väljer vänner och partner.

För att göra det är det bra om man kommer ihåg tre principer:

  • Förtroende är att veta att man förtjänar att få stöd och hjälp då man behöver det eller ber om det.
  • Det är att kunna dela med sig av sina tankar utan att dömas eller bli sviken.
  • Förtroende är också att veta att den andra personen inte kommer göra dig illa.
Vänner som kramas.

Vi behöver alla kunna lita på andra personer. Utan detta dagliga stöd så hade livet varit för svårt. Försök därför ditt allra bästa för att vara en person som andra kan lita på och se till att de du väljer är pålitliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.