Metaboliska effekter av antipsykotika

Antipsykotika är läkemedel med potential att inducera mycket viktiga förändringar i metabolismen av olika ämnen i vår kropp. Men vilka är deras biverkningar? Läs vidare för att ta reda på det.
Metaboliska effekter av antipsykotika
Gorka Jiménez Pajares

Skriven och verifierad av psykologen Gorka Jiménez Pajares.

Senaste uppdateringen: 17 maj, 2023

Antipsykotika kan ha riktigt oönskade effekter på vår hälsa. I själva verket kan de till och med allvarligt äventyra våra liv. De utgör dock kärnan i behandlingen av psykoser. Det beror på att de bidrar till att kontrollera symptomen på akuta psykotiska episoder och förhindrar att nya uppstår.

Innan man förskriver dessa läkemedel är den allmänna regeln att överväga deras biverkningar (Burchinski, 2023). De uppstår eftersom den terapeutiska effekten av varje antipsykotiskt läkemedel är i stort sett lika. Eftersom farmakoterapi med antipsykotika vanligtvis är långvarig och ofta varar i åratal, analyserade en färsk studie deras metaboliska effekter.

Tabletter
Enligt Angelica Burchinski är det troligt att de metaboliska biverkningarna av antipsykotika bidrar till den 14,5-åriga minskningen av livslängden för schizofrenipatienter.

De metaboliska effekterna av antipsykotika

En av de viktigaste metaboliska effekterna av antipsykotiska läkemedel är en viktökning. Ökningen kan bero på läkemedelsinducerade förändringar i hur kroppen metaboliserar kolesterol och triglycerider. Denna metaboliska effekt kallas dyslipidemi. Dessutom sker förändringar i den normala balansen av socker eller glukos i blodet som en konsekvens av de förändringar som sker i insulin.

Viktökning har associerats med inslag av risk för sjuklighet och död, såsom hjärt-kärlsjukdomar. Närmare bestämt hjärtinfarkt och stroke. Dessutom upplever individer som går upp i vikt som ett resultat av farmakoterapi en lägre livskvalitet (Burchinski, 2023).

“Det finns bevis som stödjer ökad insulinresistens, hyperglykemi och diabetes mellitus hos patienter som tar antipsykotika, vilket kan minska deras förväntade livslängd.”

-Benjamín Cortés-

Ofta resulterar dessa effekter i att patienterna överger läkemedlet. Följaktligen upphör behandlingen och deras psykotiska symptom återkommer.

Viktökning

Läkemedel som risperidon eller brexpiprazol orsakar ökningar på upp till två kilo per patient. Läkemedel som har förknippats med en större viktökning inducerar ofta mer intensiva förändringar i de vanliga lipid- och glukosprofilerna. Bland de läkemedel som främst ger dessa sekundära metaboliska effekter nämns klorpromazin, olanzapin och ziprasidon (Burchinski, 2023).

Detta är vanligtvis betecknat som metabolt syndrom. Detta syndrom inkluderar, förutom ovanstående, en predisposition för utveckling av trombos och inflammation. Det senare beror på effekten av det antipsykotiska medlet på ett protein som kallas C-reaktivt protein (Cortés, 2011). Detta syndrom har observerats hos nästan 40 av 100 patienter som genomgår antipsykotisk behandling.

“Uppkomsten av metabolt syndrom håller på att bli ett av de största folkhälsoproblemen under 2000-talet eftersom det har visat sig öka förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar upp till tre gånger.”

-Benjamín Cortés-

Kvinna som tar piller
Metabolt syndrom predisponerar oss för utveckling av trombos och inflammation.

Vad innebär metaboliska effekter av antipsykotika?

Aktuella bevis tyder på att för varje kilo som patienten går upp som ett resultat av behandling med antipsykotika, ökar sannolikheten för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar med cirka tre procent. Faktum är att ju större viktökningen är som ett resultat av antipsykotiska läkemedel, desto mer förändrade blir lipid- och glukosprofilerna.

När viktökningen har nått sin topp, tenderar den å andra sidan att plana ut. I den tidigare nämnda studien visar de till exempel att män som tog fem eller fler milligram olanzapin dagligen gick upp nästan fem kilo efter sex veckors behandling. Detta stabiliserades senare och de gick sedan upp lite mindre än ett och ett halvt kilo.

Därför verkar det som om metaboliska effekter av antipsykotika tenderar att normaliseras på lång sikt. Det verkar som om klorpromazin kan vara det antipsykotiska medel som ger den mest spektakulära viktökningen. I själva verket, som vi beskrev tidigare, verkar det som att de läkemedel som mest destabiliserar patienternas vikt är de som stör glukos- och lipidprofilerna. Detta framhåller klorpromazin som ett läkemedel med potentiella metaboliska biverkningar.

Det krävs dock mer forskning i ämnet. Dessutom är det välkänt att det finns andra individuella variabler som påverkar känsligheten för viktökning. Till exempel kost, graden av fysisk träning eller en stillasittande livsstil och kvaliteten på vården som patienter får.

Psykiatripersonal är medvetna om allt ovan och om de nya framsteg inom forskning som sker dagligen. Följaktligen vet de hur man känner igen alla larmsignaler och kan agera därefter. Detta minskar graden av eventuella oönskade metaboliska effekter.

“Eftersom schizofreni ofta är en kronisk sjukdom, bör dessa fynd beaktas mer än korttidsdata vid val av läkemedel.”

-Angelica Burchinski-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Burschinski, A., Schneider-Thoma, J., Chiocchia, V., Schestag, K., Wang, D., Siafis, S., Bighelli, I., Wu, H., Hansen, W.-P., Priller, J., Davis, J.M., Salanti, G. and Leucht, S. (2023), Metabolic side effects in persons with schizophrenia during mid- to long-term treatment with antipsychotics: a network meta-analysis of randomized controlled trials. World Psychiatry, 22: 116-128. https://doi.org/10.1002/wps.21036
  • Cortés Morales, B. (2011). Síndrome metabólico y antipsicóticos de segunda generación. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, 31(2), 303-320.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.