Mindfulness för barn – att lära sig hantera känslor

Mindfulness är en meditationsövning som har blivit ganska populär de senaste åren. Redan nu har vi tekniker för att lära de små hemma.
Mindfulness för barn – att lära sig hantera känslor
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 12 juli, 2023

Mindfulness för barn öppnar upp en hel värld av möjligheter för att hjälpa dem att vara friska och lyckliga. Det kan förbättra uppmärksamheten och träna deras hjärnor i empati, fridfullhet och emotionell hantering.

Att få sina småttingar att börja med meditation gör det även enklare för dem att komma i kontakt med sig själva. Idén är att de lättare kan anpassa sig till alla situationer, speciellt sådana vi handskas med varje dag.

Vi vet att mindfulness har många fördelar i våra vuxna, dagliga liv. Sakerna vi måste handskas med – på en arbetsmässig och personlig nivå – sätter sin prägel hos oss. De tillför stress och ångest i våra liv. För att hantera detta är meditations- och mindfulness-strategier hjälpsamma, renande och effektiva.

Låt oss erbjuda ett säkert utrymme till våra barn. Ett utrymme fritt från stress och ångest. Låt oss använda mindfulness för barn för att lära dem var deras centra är. Låt oss hjälpa dem att nå ett fridfullt tillstånd där de kan förstå sina känslor bättre.

Mindfulness är till för både vuxna och barn

Eftersom mindfulness och andra tekniker är så användbara för vuxna, varför inte lära ut dem till barn? Intressant nog finns det redan många skolor över hela världen som inkluderar detta utövande i sina klassrum.

De inkluderar andning, meditation och mindfulness-övningar i den dagliga rutinen. Dessa hjälper barnen att uppnå sina utvecklingsmässiga milstolpar enklare.

Men det är viktigt att vi etablerar dessa typer av övningar från tidig ålder. Vi vet alla till exempel hur svårt det är att utföra avslappningsövningar med mellanstadieelever för första gången. Men i skolor som inkluderar mindfulness kan barn så unga som 3-4 år se det som normalt. De blir vana vid att spendera tid i tystnad eller koncentrera sig på sin egen andning.

Ur denna synvinkel har de ett försprång och kan gå framåt snabbare i sin utveckling och sina förmågor.

Låt oss se hur och på vilket sätt vi kan hjälpa barn att komma igång med denna omfattande och mycket fördelaktiga vana…

Mediterande flicka

Mindfulness för barn – fördelar och utmaningar

Många länder med välutvecklade utbildningssystem erkänner fördelarna med mindfulness för barn. Storbritannien, Kanada, Nederländerna, USA och Australien planerar att inkludera det i den allmänna kursplanen. Till 2020 bör mindfulness finnas i varje skola.

I skrivande stund introducerar man det progressivt till väldigt unga barn. Målet är att dra nytta av unga barns mottagliga hjärnor.

Om du undrar vilken den bästa åldern för att börja med mindfulness är, måste vi påpeka en detalj. Det är perfekt att börja runt 3 års ålder, men om vi vill få resultat måste vi vara konsekventa med denna vana. Då kommer den hålla igång sig själv.

Låt oss ta en närmare titt.

Jag är intresserad av världen omkring mig

Det huvudsakliga målet med mindfulness för barn är att väcka nyfikenhet och uppmärksamhet. Vi vill inte att deras kapacitet för förundran någonsin ska försvinna. Detta gäller också intresset för att sammankoppla med den yttre världen från deras mottagliga, avslappnade och självsäkra inre jag.

Jag är mer medveten om min omgivning

På samma sätt kan förmågan att bättre fokusera uppmärksamheten på specifika saker förbättra deras koncentration. Detta är nyckeln i vår överstimulerande värld. Små barn har inte stabila eller logiska filter för att hantera denna våg av sensoriska intryck.

Jag förstår, jag kontrollerar och jag kan kanalisera negativa känslor

Som vi nämnde tidigare är mindfulness dock mer än bara en serie övningar att anamma som ett levnadssätt. Dess tekniker, filosofi och fokus kan leda till förändringar hos oss som skiftar vårt perspektiv.

Barn kommer i sin tur bli bättre förmögna att hantera sina negativa känslor från tidig ålder. De kommer förstå varifrån deras ilska eller ledsamhet kommer. Som ett resultat kan de kanalisera dem bättre. Det gör i sin tur att deras sociala färdigheter och förmåga att relatera till andra förbättras.

De kommer därför kunna undvika våldsamma och aggressiva situationer i klassrummet.

Barn slappnar av

“Mindfulness är ett verktyg för att hjälpa våra barn få mer mänsklighet. För att hjälpa dem att inte bara bli anställda och konsumenter, utan att från tidig ålder främja förmågan att vara närvarande i världen och medvetna om hur vacker och ömtålig den är.

‘Barnet är mannens fader’, skrev den engelska poeten Wordsworth. Personligen är jag övertygad om (just nu har jag inga bevis eller studier att visa dig) att mindfulness kan hjälpa våra barn bli bättre vuxna.”

-Christophe André, psykiatrisk läkare vid Hospital Sainte-Anne i Paris-

Mindfulness för barn – roliga och användbara strategier för att komma igång

Det finns något viktigt vi bör klargöra innan vi börjar. Mindfulness för barn är inte begränsat till att lära dem hur man mediterar, slappnar av och andas. Det går mycket djupare än så. Vi får inte glömma att mindfulness även är kopplat till kost, arbete, relationer och till och med sport!

Låt oss ta en titt på vilka typer av strategier vi kan utveckla för att integrera denna filosofi i barnens liv. Det finns två krav – att det är roligt och enkelt. Här kommer några av strategierna som vi kan använda med barn i åldrarna 3-6.

Jag är Superman eller Wonder Woman

  • Börja med att be barnen att ställa sig i en “power pose”, som om de vore superhjältar. De ska börja stående med ryggen rak, händerna på höfterna och framförallt ögonen stängda.
  • De ska bli superhjältar med supersinnen!
  • I strikt tystnad kommer de lyssna på alla ljud omkring dem i fem minuter. De måste vara superalerta och avslappnade, så att de kan sätta på sin ljudradar och höra alla ljud, oavsett hur små…
Barn som superhjälte

Jag lär mig att andas med mitt gosedjur

Det finns inget bättre än gosedjur för att lära ut andning. Följ dessa instruktioner:

  • Vilostunden är alltid ett perfekt tillfälle att lära dem avslappnad andning.
  • Be barnen att lägga sitt gosedjur eller en docka på magen.
  • Be dem sedan att andas in genom näsan i fyra sekunder. De ska samtidigt se hur magen höjer sig tillsammans med gosedjuret.
  • De ska hålla andan i tre sekunder och sedan andas ut genom munnen. Be dem återigen att se på när gosedjuret sjunker ned.

Vädret och mina känslor

Sitta stilla som en groda är en fantastisk bok av Eline Snel. Hon erbjuder intressanta strategier för föräldrar som vill meditera med sina barn. Författaren erbjuder ett intressant sätt för barn att känna igen sina känslor. Hon rekommenderar att man lär dem att relatera sina känslor (som sorg, ilska eller glädje) till vädret.

  • För att göra det ber vi dem att leka Meteorologleken.
  • De måste sluta sina ögon och fråga sig själva: “Hur är vädret inom mig idag?” Om det är soligt så mår jag bra, om det regnar så är jag ledsen och om jag är i ett åskoväder så är jag arg.

“Lägg märke till”-promenaden

Mindfulness för barn sker inte bara när de sitter. Våra småttingar är aktiva och reaktiva. De är ivriga att uppleva och osläckbart nyfikna. De behöver således fysisk kontakt, lekar och kontinuerlig interaktion. Så vi måste anpassa mindfulness efter deras dagliga behov och rytm.

En väldigt effektiv övning som vi kan göra med dem varje dag är “Lägg märke till”-promenaden. Efter skolan eller när ni är ute kan du uppmuntran dem att lägga märke till omgivningen. Du kan säga saker som “jag inser att…”, “jag ser att…”, “jag upptäcker…”.

Målet är att uppmuntra dem att vara öppna mot sin omgivning, oavsett hur litet eller obetydligt något är. “Jag märker att jag kan höra någon skratta långt bort”, “jag märker att den där mannen ser ledsen ut”, “jag inser att jag kan höra en fågelunge skrika efter sin mamma i boet”, “jag märker att ett moln skymmer solen.”

Vi vet att det finns många fler mindfulness-övningar som vi kan lära våra barn. Hitta de som passar bäst för just er. Glöm heller inte att vi måste föregå med gott exempel för dem när det kommer till fridfullhet, balans och tillgivenhet.

“I dagens hets tänker vi alla för mycket, söker för mycket, vill för mycket och glömmer bort glädjen av att bara vara.”

-Eckhart Tolle-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Snel, Eline (2013). Tranquilos y atentos como una rana. Madrid: Kairós.
  • Vara de Rey, P. .Mindfulness para niños. Barcelona: Planeta.
  • Burke, C. A. (2010). Mindfulness-based approaches with children and adolescents: A preliminary review of current research in an emergent field. Journal of Child and Family Studies. https://doi.org/10.1007/s10826-009-9282-x
  • Hooker, K., & Fodor, I. (2008). TEACHING MINDFULNESS TO CHILDREN. Gestalt Review. https://doi.org/10.1108/03090560710773309

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.