Olika typer av myter om sexting

Sexting håller på att bli mer och mer vanligt då vi använder oss av nya former av kommunikation. Många personer anser att det är dåligt p.g.a. de myter som finns om sexting. Men så länge du är försiktig kan du göra det utan problem.
Olika typer av myter om sexting
Alberto Álamo

Skriven och verifierad av psykologen Alberto Álamo.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Vår kommunikation förändras ständigt och påverkar nästan varje del av vårt dagliga liv. Det är därför inte förvånansvärt att folks intima och erotiska liv också har påverkats av dessa förändringar. Idag talar vi om myter om sexting.

Den nya teknologin har gett folk möjligheten att uttrycka direktreaktioner utan gränser. Inom detta ramverk så täcker sexting många olika kommunikationselement.

Låt oss titta närmre på detta koncept och vad det finns för myter om sexting.

Myter om sexting: vad är sexting?

Ordet sexting kommer från kombinationen av orden “sex” och “texting”. Sexting innebär att man sänder erotiskt innehåll till en annan person med en elektronisk enhet som exempelvis en smartphone, en tablet eller en dator.

Sexting kan involvera olika typer av medieformat, som foton, GIF-bilder, videor, text, ljud, etc.

Kvinna som använder smartphone.

Som du kan se så är det ett ganska brett begrepp. Det finns många sätt att delta i sexting. Det är dock viktigt att man klargör att sexting är något som utförs i en relation mellan två eller flera personer.

Allt inom begreppet sexting måste vara frivilligt. Om någon väljer att skicka intimt material till en annan person så måste det vara för att båda personerna vill det, och inte för att de känner sig pressade.

Folk tror ofta att aktiviteter som sexting är farliga eller dåliga. Inom vissa miljöer är det till och med förbjudet. Men sexting i sig är varken bra eller dåligt, det är bara en annan kommunikationsform.

Precis som allting annat har det sina positiva och negativa sidor.

Nackdelarna

En intressant nackdel är att det inte har några gränser. Med andra ord så har nackdelarna mer att göra med användningen än sexting i sig.

De elektroniska enheterna låter dig skicka en stor mängd material, så du måste vara den som sätter gränser.

Vilka är konsekvenserna av att inte sätta gränser när det gäller sexting?

Man kan lätt tänka sig en situation där någon utpressar en annan person till att skicka erotiskt material mot sin vilja. Eller att den person som tar emot erotiskt material delar detta utan avsändarens tillåtelse.

Sexting kan även resultera i obehagliga situationer, som att någon delar intimt material om ett ex efter ett uppbrott för att hämnas.

Fördelarna

De nackdelar som vi precis har tagit upp är anledningen till varför det finns så många myter om sexting. Då folk tänker på sexting så tänker de bara på de negativa aspekterna.

Sexting är en form av kommunikation, och den har några viktiga fördelar. Dessa fördelar är gemensamma för all former av ny kommunikation: direkthet, tillgänglighet och att man undanröjer geografiska barriärer.

Om din partner befinner sig på andra sidan världen så kan ni hålla passionen levande med erotiska lekar.

Dessa typer av relationer kommer såklart aldrig vara ett bra substitut för den riktiga kontakten. Det innebär dock att din längtan efter den andra personen kan bibehållas trots avståndet.

Sexting uppfyller ett behov som inte hade kunnat fyllas förr. Att kunna göra dessa saker från din egen telefon gör det betydligt enklare och mer bekvämt.

Myter om sexting

Då du nu känner till meningen, fördelarna och nackdelarna med sexting så kommer vi prata om vad det finns för myter om sexting:

  • Sexting är farligt. Det är inte farligt i sig. Det som är farligt är att folk använder det fel.
  • Sexting är kallt och opersonligt. Att skicka erotiskt innehåll behöver inte vara ett substitut för den fysiska kontakten inom erotiska relationer. Det har istället sin egen funktion. Du behöver inte jämföra det med andra aktiviteter. Sexting måste inte vara kallt och opersonligt.
  • Sexting är promiskuöst. Folk använder sig av sexting inom många typer av situationer. Par tenderar att använda detta då de inte kan uttrycka sig själva eller tillfredsställa sina sexuella behov på andra sätt.
  • Sexting slutar alltid illa. Sexting måste inte sluta illa om man gör det på rätt sätt. Faktum är att det är alltfler sexologer som pratar om detta ämne med eleverna under sexundervisningen, så att de kan förstå vad som är rätt och fel.
Man som använder smartphone.

Hur man utövar säker sexting

Det är vanligt med myter om sexting. Det enda sättet att undanröja dem är att erbjuda mer information om hur man kan utföra sexting säkert.

Om du vill använda dig av det på rätt så är det bästa du kan göra att välja en lämplig partner.

Precis som inom andra aspekter av den erotiska relationen så kommer det förtroende du har för din partner att avgöra hur fri och bekväm du kommer känna dig.

Om du sextar med någon som du litar på så kommer du vara mer benägen att göra det för att du själv vill och inte för att någon pressar dig.

Du kan lätt minimera risken om du fokuserar på innehållet. Tänk på vad som kan hända om det material du skickar hamnar i fel händer. Skulle någon kunna identifiera dig?

Om du skickar ett naket foto eller ett foto av en kroppsdel, se då till att ditt ansikte inte syns. Du bör även tänka på andra utmärkande aspekter, som piercings, tatueringar, etc.

Undvik bakgrunder som kan identifiera dig

Tänk även på bakgrunden. Finns det något i fotot som ger ledtrådar om var du är?

Du bör även periodiskt radera alla erotiska foton på din telefon, för du vet aldrig vem som kan råka stöta på dem. Tänk även på att det i vissa fall går att återskapa raderade filer, vilket kan undvikas med speciella appar.

Vi lever i en väldigt ansluten värld. Då du skickar ett foto med din telefon så tappar du kontrollen över det innehållet.

Det kan vara för att applikationen eller plattformen du använder har brister, eller att personen du skickar det till inte använder det på ett ansvarsfullt sätt.

Om samhället fokuserar sig på att förbjuda tonåringar från dessa aktiviteter så kommer de bara hitta andra vägar. Detta gör det mer riskabelt för alla.

Man behöver istället erbjuda utbildning och information om hur man gör det på ett säkert sätt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.