Narcissism i TV-serier: vad kan vi lära av dem?

Narcissism i TV-serier: vad kan vi lära av dem?
Sergio De Dios González

Skriven och verifierad av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 11 januari, 2020

Narcissism är vanligare än någonsin, speciellt i den yngre generationen. Det är delvis på grund av att narcissism i TV-serier och filmer uppmuntrar det, och sociala nätverk spelar också en roll.

Sigmund Freud definierade narcissism som “ego-libido”. Med andra ord är att att vara attraherad till sig själv. Alla har libido, men vissa personer har en typ som lutar mot det narcissistiska hållet.

Personer med denna typ av personlighet är dock inte direkt förälskade i sig själva. Istället är det väldigt självsäkra och har höga tankar om sig själva.

De har även en subjektiv syn på verkligheten och ser världen genom denna lins. Det är därför det är så svårt för dem att hantera frustration.

“Han var som en upp som trodde att solen gick upp för att höra honom gala.”

Din erfarenhet hjälper dig förmodligen att se att för mycket eller för lite av något sällan är bra.  Man bör alltid försöka hitta en balans.

Det hälsosammaste alternativet är att älska dig själv, men utan att skapa en vanställd eller overklig bild av vem du är.

Narcissism i TV-serier

Vi kan se väldigt intressanta exempel på narcissistisk libido i fiktionens värld. Vi ska ge dig fem exempel som du kanske känner igen.

Sedan kommer vi visa dig några av lösningarna som psykoanalytikern Heinz Kohut kom fram till – han har bidragit med mycket till ämnet narcissism.

1. Tony Soprana (“The Sopranos” 1999 – 2007)

Det berömda HBO-dramat The Sopranos handlar om en maffiaboss som försöker bibehålla så stor kontroll över sin organisation som han kan. Han har dock inte en objektiv syn på verkligheten.

Istället ser han allt ur ett väldigt personligt synsätt, som han alltid anser vara det bästa. Det ger honom en moralisk kompass som låter honom utöva våld utan hämningar.

Hans psykiatriker Dr. Melfi identifierar honom till och med som sociopat.

Vi kan inte förlåta Tony Sopranos brott, men vi skulle vilja skriva ut kreativitet åt honom. Att se alla andra sätt att göra saker på och lösa problem kommer få en att inse att det är lättare att göra något än att bli frustrerad.

Att fokusera sin energi på kreativa uppgifter minskar behovet av att få andras uppmärksamhet, vilket innebär att man inte kommer tänka på sig själva lika mycket.

Narcissism i TV-serier: Tony Soprano

2. Joffrey Baratheon (Game of Thrones, 2011 – 2019)

Joffrey älskar sig själv över allt annat och funderar aldrig över huruvida det han gör är rätt. I hans fall är hans tron och den överbeskyddande modern som stärker hans lust efter makt och uppmärksamhet.

Han agerar självständigt oberoende av utomstående faktorer, är aggressiv och är ständigt villig att agera.

Han kanske inte tycker att några av våra skämt är roliga, men för honom rekommenderar vi humor. Humor är hur man slår motgångar. Att skratta åt sig själv – eller vadsomhelst – kommer lugna och få en att må bättre.

Plötsligt känns ens bördor lättare, kanske till och med så lätta att man kan glömma dem för en stund.

Joffrey Baratheon från Game of Thrones

3. Narcissism i TV-serier: Lucrecia (“Röd örn”, 2009 – 2016)

Lucrecia kommer från den spanska serien “Röd örn” (Aguila roja). Hennes narcissism är mer typisk eftersom hon gillar att visa upp sin skönhet.

På den tiden då kvinnor inte hade någon rätt att yttra sig eller rösta var trots allt deras skönhet vad som spelade roll. Hon hade hög status, vilket gjorde henne överlägsen runt andra.

Ett av de bästa sätten att övervinna narcissism är vishet. Om hon kunde lära sig vad som är viktigast i livet och hur man håller fast vid det, skulle hon inte låta ambition och korruption ta över henne.

Hon hade haft ett mycket lyckligare och mer fridfullt liv.

Lucrecia från Röd örn

4. Black Jack Randall (“Outlander”, 2014 – sänds fortfarande

Jack är kapten i den engelska armén i serien Outlander och njuter av sin makt. Han bryr sig inte om reglerna, är arrogant och ser allt från sitt eget perspektiv. Han är även extremt aggressiv.

Det är logiskt att tillhörighet till en viss social klass kan leda till en falsk känsla av överlägsenhet och sedan narcissism.

Ett sätt att slå det är med empati. Att sammankoppla med någon annan eller sätta sig själv i dennes skor kommer göra att du glömmer dig själv för en stund.

Det kommer låta mindre själviska, vänligare känslor blomma.

Kapten Black Jack Randall

5. Ross Poldark (“Poldark”, 2015 – 2019)

En av de bästa sakerna med denna karaktär är att han begår många misstag eftersom han är impulsiv. Hans mycket energiska beteende är väldigt vanligt hos narcissistiska personer.

Hans impulsivitet och upproriskhet är vad som hindrar honom från att undra huruvida han gör rätt sak eller inte. Han bara antar att han gör det; han är väldigt självsäker.

Russ oroar sig inte mycket över sin kropp, men det innebär inte att han inte vet att han är attraktiv. Vi associerar vanligtvis detta med kvinnor, men det existerar hos båda könen.

Det handlar inte alltid om att vara välklädd, för det finns många sätt att se bra ut.

Ross Poldark är narcissist

För Ross rekommenderar vi att han accepterar sig själv så att hans misstag inte gör så ont efteråt. På ett eller annat sätt måste vi alla försöka göra samma sak: acceptera våra brister.

Man kan fortfarande nå sina mål även om man har sina svagheter i åtanke.

Du kan förmodligen komma på flera andra exempel på narcissism i TV-serier och filmer – kanske har du till och med en vän eller familjemedlem som uppvisar dessa tecken.

Många personer har narcissistiska drag i sina personligheter. Det måste dock inte vara dåligt så länge man lär sig att balansera det.

Du ska heller inte blanda ihop självsäkerhet med narcissism. Om du ser att någons självsäkerhet är för hög (och det orsakar problem) kan de verktyg vi pratat om här hjälpa vederbörande.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.