Nattstress, varför känner du dig så orolig på natten?

När du känner dig känslomässigt överbelastad kan natten verka exceptionellt mörk. I den här artikeln tar vi reda på varför. Vi ger dig också tips på vad du kan göra för att underlätta och förbättra din nattliga rutin.
Nattstress, varför känner du dig så orolig på natten?
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 28 april, 2023

Om du går igenom ett stadium av känslomässig oro kan du drabbas av nattstress. Du vet att du verkligen behöver sova, men du vet också att du aldrig kommer att uppnå de åtta timmar du behöver. Vid andra tillfällen kan du få tillräckligt med sömn, men det är inte den återställande typen. Detta ökar helt enkelt din känslomässiga upprördhet under dagen.

Tillsammans med din känslomässiga upprördhet uppträder ibland också ångest och hopplöshet under natten. Detta gör att din nattliga emotionella metabolism förändras. Så tillsammans med dina andra problem, upplever du också trötthet.

Det finns vissa tider på dygnet när du är som mest sårbar. Utan tvekan är nattetid en av de vanligaste. Det finns olika orsaker till detta. Låt oss ta reda på vilka de är och ta en titt på hur de kan påverka din hälsa.

Kvinna vaken på natten i sängen

Varför uppstår nattstress?

Sanningen är att natten har en rad distinkta egenskaper som kan främja olika psykologiska tillstånd beroende på en persons predisposition. Å ena sidan kan minskningen av yttre stimuli på alla sensoriska och sociala nivåer göra att du fokuserar på olika kroppsliga förnimmelser. Det är anledningen till att du tolkar smärta, muskelspänningar, takykardi och dina tankar på ett mer dysfunktionellt sätt på natten.

Till exempel, på grund av bristen på yttre stimulans, upplever personer med tinnitus eller ringningar i öronen dessa symtom mer i nattens tystnad. För att lindra detta rekommenderar man vanligtvis att de drabbade lyssnar på avslappnande musik med låg volym. Detta minskar intensiteten och obehaget av tinnitus och hjälper dem att somna.

En annan aspekt är själva tolkningen av nattstress. Eftersom natten är det socialt och biologiskt reserverade utrymmet för vila, tenderar du att känna dig extremt obekväm när du inte kan sova.

Dessutom kan nattens tystnad och bristen på aktivitet innebära att du grubblar över dina bekymmer. Det är också en tid då du inte kan omsätta en lösning i handling även om du tänker på en. Följaktligen känner du dig både upprörd och osäker.

Att vända och vrida på allt om och om igen i ditt huvud leder dig till en oändlig spiral av lidande. Faktum är att du överanalyserar och föreställer dig scenarier som har lite med verkligheten att göra.

Avbruten sömn som orsak till och följd av ångest

Många gånger avbryts din sömn ständigt av vågor av obehag, ångest eller frekvent uppvaknande. Denna trend är extremt skadlig. Faktum är att John Hopkins University i Baltimore (USA) genomförde en studie som hävdade att sömnavbrott är extremt farligt för vårt humör eftersom det förändrar sömnens faser.

Långsamma hjärnvågor har visat sig minska vid sömnstörningar. Detta har i vetenskaplig litteratur associerats med humörstörningar.

För att adekvat mental och fysisk laddning ska kunna genomföras måste ditt reglersystem slutföra en rad sömncykler. För att uppnå detta går det igenom både REM- och Non-REM-faser vid flera tillfällen. När dessa ändras sätter det dig i en slags loop. Du sover inte bra eftersom du mår dåligt och känner dig känslomässigt utmattad för att du inte sover bra.

Vad ligger bakom stress på natten?

Vanligtvis, när vi analyserar varför människor upplever nattstress, upptäcker vi att de är känslomässigt stressade och inte hanterar det bra. Deras drömmar kan också vara upplysande. Det beror på att drömmar är mentala bearbetningar som genereras i syfte att smälta eller återvinna vad psyket har upplevt under dagen.

Ibland är drömmar klädda i minnen, händelser eller rädslor. Men det som är klart är att de är ditt sinnes försök att omplacera medan du sover det du inte medvetet organiserat under dagen.

Om det du har att filtrera, smälta eller bearbeta har en stor känslomässig laddning, blir din nattliga mentala uppgift mycket tyngre och svårare att genomföra. Därför kommer din sömn att ändras. Det betyder att du kan somna senare eller vakna tidigare, din sömn kan ständigt bli avbruten och du kan uppleva mardrömmar, nattskräck eller upprepade drömmar.

Detta har en förödande effekt på ditt psykologiska tillstånd. I själva verket försvårar det din hantering av dagliga utmaningar och ökar dina nattliga rädslor. Denna rädsla framkallar uppkomsten av tankar från vilka du bygger katastrofala verkligheter fulla av negativa mentala och fysiska förnimmelser.

Du bör komma ihåg att du kan behöva begära psykologisk hjälp från en psykolog för att hjälpa dig själv att utveckla och hantera det du upplever.

Man med ångest på natten

Nycklar för att minska nattstress och återfå en god sömnrutin

För att bryta den här slingan måste du återförena dig med natten och dina sovmönster. Detta är en process som kräver att du utvärderar vilka faktorer som påverkar dig. Du bör också komma ihåg att:

  • Det att avfärda dina bekymmer och lösa vad du kan under dagen är avgörande för att påskynda din känslomässiga bearbetning under natten och avvärja nattstress.
  • Reglera de timmar du ägnar åt fysisk aktivitet. Faktum är att både för mycket och för lite aktivitet kan påverka din sömn.
  • Flytta bort perioder med fysisk aktivitet från sänggåendet så att du inte behöver hantera fysiologisk överexcitation. På samma sätt måste du komma ihåg att användningen av tekniska enheter på natten stör din sömn.
  • Upprätthålla god temperatur, hygien och ventilation i ditt sovrum, som endast ska användas för att sova.
  • Identifiera vilka stimuli som påverkar dig mest och försök att minska deras effekt.
  • Upprätthålla regelbundna måltider och vilotider.
  • Utföra kompenserande aktiviteter som gör att du kan minska den fysiologiska aktiveringen av känslor. Till exempel progressiv muskelavslappning, yoga eller mindfulness.
  • Slutligen och viktigast av allt, komma ihåg att sömnen kommer och att det finns många verktyg du kan skaffa för att reglera den. Utifrån detta handlar det om att utforska vad du kan förbättra och vad du behöver.

Sömn och vila är mekanismer i kroppen som gör att du kan reglera dina fysiska och mentala system. I själva verket är det en omstart som hjälper till att få allt att fungera igen. Av denna anledning kan allt känslomässigt innehåll under dagtid som du inte uppmärksammar återkomma i form av plåga på natten.

Slutligen, glöm inte att det att ta med sig problem till sängen kan ha förödande effekter. Därför är det viktigt att du alltid ger dig själv möjlighet att psykologiskt hantera det du behöver.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.