Fem tips från Marcus Aurelius för att uppnå ett bra liv

Marcus Aurelius var en bra man, tillika en kejsare. Arvet som han lämnade oss med i sitt verk "Meditationer" är än idag en referens inom psykologin. Faktum är att det fungerar som ett perfekt exempel för att uppnå lycka och välbefinnande.
Fem tips från Marcus Aurelius för att uppnå ett bra liv
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2024

Marcus Aurelius råd om ett bra liv kommer från hans välkända och odödliga verk, Meditationer. I själva verket spelar det ingen roll att många århundraden har gått sedan den här berömda romerska kejsaren skrev det – på grekiska. För idag är hans ord fortfarande en referens som en vägledning för ett bra liv, förnuftig etik och inre lugn.

Det är svårt att förstå att den uppsättning av lärdomar Aurelius fångade i sin bok endast var avsedda att vara en övning i introspektion för honom själv. Han uttryckte sina tankar i korta stycken som innehåller essensen i stoicismen. Faktum är att han integrerade denna filosofi i sitt eget liv. Dessutom fann sig Marcus Aurelius, nästan utan att inse det, ansedd som en expert inom psykologi.

Känd som den sista av de fem goda kejsarna, beskrev människor Marcus Aurelius som en vänlig man. Dessutom var han en trogen tjänare i Rom, liksom en stor filosof.

“Om det inte är rätt, gör det inte; om det inte är sant, säg det inte.”

-Marcus Aurelius-

Marcus Aurelius

Marcus Aurelius om att uppnå ett bra liv

Aurelius ansåg att filosofi inte bara skulle vara en teori. Det bör praktiseras. Av denna anledning delade han i Meditationer några grundläggande riktlinjer för handling och beteende som är minst sagt inspirerande. I själva verket går hans inspirerande råd långt utöver stoicismen.

På sidorna hittar vi influenser av österländsk buddhism tillsammans med Heraklitos och cynikernas tankar. Aurelius var en klok man och framför allt nyfiken. Följaktligen gör detta hans kunskap och inställning till sina lärdomar tidlösa. Hans tankar låter inte konstiga för oss eftersom han använde en känsla av logik och inspiration som kan leda vilka själar som helst, oavsett i vilken tid de lever.

Samtidigt fängslar han oss med sin filosofi om sinnesro. I själva verket är detta tillstånd av ren frid, känt som ataraxi, som identifierades av Demokritos, stoikerna och epikuréerna, också närvarande i Meditationer. Det hänvisar till ett lugnt sinnestillstånd där inga rädslor, begär eller ångest uppfattas. Bara balans.

Marcus Aurelius tips för ett bra liv är fortfarande relevanta idag. Låt oss ta en titt på fem av dem.

1. Ett bra liv kräver att du lär dig hantera kritik

“Du har makt över ditt sinne – inte externa händelser. Inse detta och du kommer att hitta styrka.”

Ett av Marcus Aurelius tips för ett bra liv handlar om att lära sig hantera kritik. Utan tvekan fick han i sin offentliga ställning hantera mycket av det. Dessutom skrevs många av passagerna i Meditationer i pauser under strider.

På många sätt var Aurelius en sann guru i konsten att hantera konflikter, oavsett om de involverade krig eller vardagsliv. När det gäller kritik upprepade han ofta ett särskilt mantra. Det var tanken att det som händer utanför får makt först när du ger det närvaro i ditt sinne. Det som finns där ute är bara perspektiv, inte sanningar. Du väljer vad du ska värdesätta.

2. Saker du inte ska vara rädd för

“Det är inte döden som en man ska frukta, han ska vara rädd för att aldrig börja leva.”

Aurelius styrdes av stoicismens premisser. Denna filosofiska skola som grundades av Zenon från Kition hyllade sinnets domän, beteende och passioner som stör det inre lugnet. De trodde att rädsla är det element som stör allt. Det försvagar oss och gör oss sårbara.

Således var ett av Marcus Aurelius tips för ett bra liv att lära sig att hantera denna ogiltiga känsla. För att göra detta rekommenderade han en rad steg:

  • Var inte rädd för att be om hjälp. “Skäms inte för att behöva hjälp. Som en soldat som stormar en mur har du ett uppdrag att utföra. Och om du har blivit sårad och behöver en kamrat som drar upp dig? Än sen då?”
  • Det finns ingen anledning att frukta döden. I själva verket är det som borde orsaka mest nöd att inte våga leva fullt ut.

3. Skapa ett harmoniskt liv för dig själv

“Ingenstans kan människan hitta en fridfullare och mer bekymmersfri fristad än i sin egen själ.”

Som vi nämnde tidigare innebar ett tillfredsställande liv för stoikerna ett fridfullt och harmoniskt liv. Psykologen Bruce K. Alexander genomförde forskning som påminner oss om ett återkommande tema i råd från Marcus Aurelius.

Faktum är att Alexander hävdar att hans läror främjade idén om det självförsörjande jaget. Detta koncept innebär att det är först när du uppnår dygden att vara en mästare av dina egna tankar och utvecklar denna typ av psykologisk komfort som fridfullhet och sinnesro anländer. Oavsett vad som omger dig, om ditt sinne är balanserat så hittar du den bästa fristaden där.

4. Förenkla din existens

“Det behövs väldigt lite för att skapa ett lyckligt liv, allt finns inom dig själv, i ditt sätt att tänka.”

Oroa dig så lite du kan, fokusera din blick på existensens grunder för att överleva och vara lycklig… Marcus Aurelius råd är en ode till minimalism. En flykt från materialism och ett fokus på ditt inre välbefinnande.

Kvinna på kulle

5. Autentisk lycka och det goda livet

“Lev ett bra liv. Om det finns gudar och de är rättvisa så kommer de inte att bry sig om hur from du har varit, utan välkomna dig baserat på de dygder du har levt efter. Om det finns gudar, men orättvisa, ska du inte dyrka dem.”

Den filosofiska kejsarens goda liv började med enkelhet och inre frid. Han ansåg att inget annat behövdes. I själva verket, medan andra filosofier förespråkade att vi ska ta ansvar och bära världens tyngd på våra egna axlar, bjöd Marcus Aurelius och hans stoicism in oss att frigöra oss själva.

Lycka är att vara dygdig, att hitta självkontroll och att forma en så enkel existens som möjligt. Det är nyckeln.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alexander, B., & Shelton, C. (2014). Stoicism: Marcus Aurelius and the sufficient self. In A History of Psychology in Western Civilization (pp. 98-133). Cambridge: Cambridge University Press. doi:10.1017/CBO9781139017541.004
  • Aurelio, Marco (2007) Meditaciones. Madrid: RBA libros
  • Irvine, William B. A Guide to the Good Life: The Ancient Art of Stoic Joy. Oxford University Press, 2009. ISBN 978-1522632733.
  • Kamtekar, Rachana, “Marcus Aurelius”, The Stanford Encyclopedia of Philosophy (edición de primavera de 2018), Edward N. Zalta (ed.), URL = <https://plato.stanford.edu/archives/spr2018/entries/marcus- aurelius />.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.