3 psykologiska tekniker för att lugna ett nervöst barn

3 psykologiska tekniker för att lugna ett nervöst barn
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 03 september, 2023

Föräldraskap kan ofta vara komplicerat, speciellt när barnets känslor är bortom kontroll. Om du har ett nervöst barn kan du se det lida och vilja göra något för att lugna det.

I detta syfte vill vi idag dela med oss av tre effektiva psykologiska tekniker för att lugna ett upprört, nervöst barn.

Psykologiska tekniker för att lugna ett nervöst barn: saker att tänka på

  • Vissa tekniker kommer vara mer användbara än andra. Mycket beror på din egen personlighet, ditt barns personlighet och relationen ni har. Det är därför det är viktigt att prova på olika tekniker tills du hittar den som fungerar bäst för dig.
  • Att förbli lugn under hela processen är absolut vitalt. Om ditt barn är upprört eller ängsligt måste du försäkra det om att allt kommer bli bra. För att hjälpa dig att hålla dig lugn kan du prova på djupandning eller meditation innan du försöker lugna barnet.
  • Kom ihåg att alla tekniker, oavsett hur bra, kräver tålamod för att fungera korrekt. Dessa tekniker minskar barnets ångest eller upprördhet, men de är inte magi. Ibland är känslorna helt enkelt för intensiva. I dessa fall är det ditt jobb att vänta ut stormen och vara med ditt barn under tiden.
Gråtande pojke

Teknik nummer 1: Ge känslan ett namn

Det finns ett vanligt problem hos barn och deras okontrollerade känslor. De ser dem som väldigt kraftfulla och väldigt skrämmande. Vår första psykologiska teknik är att hjälpa till att lösa upp barnets ångest.

Sättet detta fungerar på är ganska enkelt. Allt du ska göra är att be ditt barn att hitta på ett larvigt namn för den oangenäma känslan det upplever. Det är viktigt att namnet är allt annat än hotfullt.

När barnet kommit på ett passande namn är nästa steg att befalla känslan att försvinna. Om ditt barn beslutar sig för att kalla känslan för “Gösta” kan det till exempel säga:

  • Lämna mig ifred Gösta!
  • Gösta, sluta få mig att må så här!

Genom att ge känslorna alldagliga namn och tala till dem högt kan barnet ta ifrån känslorna deras makt. Det kommer sedan kunna lugna ned sig snabbare.

Teknik nummer 2: Lyssna på ditt barn

När någon berättar för dig om sina problem är din första instinkt vanligtvis att hjälpa personen. Men denna impuls är inte särskilt hjälpsam när man har med barn att göra. De agerar mindre rationellt än vuxna, så att använda logik för att förklara att allt är bra fungerar inte alltid lika bra som du kanske tror.

Att försöka visa eller förklara för ett barn att inget dåligt kommer ske, kan faktiskt göra det mer ängsligt. Försök istället att aktivt lyssna på det medan du visar tillgivenhet. Använd till exempel fysisk kontakt, som pussar och kramar.

Om barnet känner att man lyssnar så kommer ångesten generellt försvinna nästan omedelbart.

Far och son under träd

Teknik nummer 3: Ge ett nervöst barn ett tröstande föremål

En rad olika studier visar att det är möjligt att associera ett föremål med en specifik känsla. Så om ditt barn har ett speciellt gosedjur eller snuttetrasa ska du använda dem till din fördel!

Nyligen utförda studier visar att det att sova med ett gosedjur hjälper barnen med mardrömmar. Samma princip gäller i många andra situationer. Om ditt barn känner rädsla under skolans första dag, varför inte låta det ta med något som gör det lyckligt? Om föremålet är tillräckligt litet kommer de andra barnen inte ens veta att det är där.

Denna teknik fungerar ännu bättre om du förklarar för barnet vad du försöker göra. Be barnet att välja ett föremål som kan hjälpa när saker känns svåra. På så sätt kommer det vara mer involverat i processen. Effekten kommer då multipliceras.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aldana, M. (2009). Los trastornos de ansiedad en niños y adolescentes: particularidades de su presentación clínica. PSIMONART: Revista Cientifica, Instituto Colombiano del Sistema Nervioso2(1), 93-101.
  • Céspedes, A. (2007). Niños con pataleta, adolescentes desafiantes. Como manejar los trastornos de conducta en los hijos. Ed Vergara, Chile.
  • Shapiro, L. E. (2002). La salud emocional de los niños (Vol. 16). Edaf.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.