Att sakna någon som inte saknar dig

Det är normalt att man saknar någon som inte är där längre, eftersom det är normalt med nostalgi. Tänk dock på att inte fastna i det förflutna.
Att sakna någon som inte saknar dig
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Man vet att det inte är hälsosamt att sakna någon som aldrig saknar en tillbaka. Det är ett misstag att sitta och tänka på något som man vill ska hända istället för att bemöta verkligheten.

Du vet om att du får dig själv att lida, men du kan helt enkelt inte sluta. Det verkar som att du inte kan undvika alla de saker som påminner dig om det förgångna, vilket gör det omöjligt att gå vidare.

Ingen medicin kan stänga av dina minnen eller radera smärtan av att sakna någon som inte längre befinner sig i ditt liv. Ditt enda val är därför att hantera det på ett så hälsosamt sätt som möjligt.

Denna typ av lidande är dock en del av att vara mänsklig. Dessa erfarenheter formar den du är och lär dig att ha motståndskraft.

Vi försöker inte säga att lidandet alltid är en viktig del av inlärningen. Det är dock lönlöst att ge upp då det blir svårt. Du har en större förmåga att komma över livets utmaningar än du tror.

Då du sätter samman dina brutna delar igen så kommer du inse att du är starkare än någonsin förr.

Att sakna någon då den andra personen inte känner likadant.

Hur man slutar att sakna någon som inte saknar en själv

Det är inte hälsosamt att längta efter någon som inte längtar efter en själv, men det är väldigt vanligt.

Den där personen är det första som dyker upp i ditt huvud då du vaknar och de minnen som du delar med personen håller dig uppe om natten.

Under dagen så påminner varje låt, restaurang, bok och fåniga detaljer om personen.

Det är inte hälsosam att leva i det förflutna. Det är viktigt för ditt egna välmående att du går vidare. Du behöver dock förstå att detta är ett normalt och vanligt problem.

Det kommer alltid finnas perioder av sorg där du måste handskas med ångest och emotionell smärta.

Du bör inte känna skuldkänslor, för det är en helt normal process när man saknar någon. Det är dock viktigt att man inte låter det gå för långt.

Om det händer så kommer denna normala process att bli patologisk, något som psykologerna kallar “frusen sorg”. Även om du övertygar dig själv om att du har gått vidare så har du i själva verket inte gjort det.

Detta limboliknande tillstånd leder till mer stress och ångest eftersom du fortfarande upplever den intensiva effekten av personens frånvaro.

Att sakna någon: Varför händer detta?

Det är viktigt att man är på det klara med att gå vidare inte är samma sak som att glömma. Det handlar istället om att lära sig att leva med minnena på ett sätt som inte orsakar smärta.

Tänk på att det inte är enkelt för hjärnan att glömma minnen som är relaterade till meningsfulla och intensiva känslor.

Kombinationen av neurotransmittorer och hormon som oxytocin, serotonin och dopamin som spelar en roll i dina personliga relationer bär skulden till det.

Då du är med någon som du älskar så kommer kroppen att släppa ut denna fantastiska kemiska cocktail som ger upphov till berusande känslor.

Då du inte längre är med den där personen så kommer hjärnan fortfarande att behöva sin “dos” av neurokemikalier för att hålla sig lugn. Annars kommer man känna sig obalanserad och nervös.

Man som tittar på storm.

Det finns en lösning

Under ditt liv så kommer du sakna många personer på olika sätt. Du kommer känna dig nostalgisk rörande gamla vänner och medarbetare och må dåligt då du blir av med någon på ett traumatiskt sätt.

Det är normalt att man längtar efter personer som har varit viktiga för en, speciellt då relationen avslutades på ett komplicerat sätt.

Meningsfulla relationer, speciellt de romantiska, slutar ofta utan en gemensam överenskommelse. Det händer också att personen blir förälskad i någon annan.

Ibland är man helt enkelt inte nöjd med någon aspekt av den man är tillsammans med. I dessa situationer kommer det vara en person som bär bördan av obesvarad kärlek.

Det finns en lösning på allt detta, så du bör inte må dåligt. Det är inte en snabb fix, men om du är konsekvent med dina ansträngningar så kommer du kunna gå vidare med livet. Låt oss titta på några effektiva strategier:

Noll kontakt

Detta kan vara svårt, men det är viktigt. Då man saknar någon så kommer man förstås att känna sig frestad att kontakta personen.

Det är enkelt att tro att man kommer kunna vinna över personen igen om man bara har en chans till att prata. Men om du verkligen vill komma över ett uppbrott så bör du undvika dessa typer av situationer.

Du bör även sluta följa dessa personer på sociala medier och undvika att läsa deras kommentarer, ge likes åt det som de lägger upp, etc.

Att sakna någon: släpp bitterheten

Då en relation tar slut på ett dåligt sätt så kan man ofta känna sig arg eller frustrerad.

Om du söker efter en förklaring som leder detta ibland till att du beskyller dig själv för något som du inte gjort och att du beskyller din partner för att ha behandlat dig dåligt. Det gör bara att du mår värre.

Kvinna med mobiltelefon.

Nya projekt, nya mål

Att sakna någon kan fjättra dig till det förgångna och hålla dig kvar där, och du kommer inte kunna fly undan din smärta och din längtan. Du kan inte gå vidare och du kan inte förändras.

Fastna inte. Du bör gå vidare och sakna personen som du har blivit av med, men du bör inte låta det gå för långt. Gå vidare innan dina minnen blir till en börda.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • O’Hara, K. L., Grinberg, A. M., Tackman, A. M., Mehl, M. R., & Sbarra, D. A. (2020). Contact with an ex-partner is associated with psychological distress after marital separation. Clinical Psychological Science8(3), 450-463. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17439760601069234
  • Verhallen, A. M., Renken, R. J., Marsman, J.-B. C., & Ter Horst, G. J. (2021). Working memory alterations after a romantic relationship breakup. Frontiers in Behavioral Neuroscience15, 657264. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8062740/
  • Reina, D., P., & Ruiz, F., J. (2022). Acceptance and commitment therapy focused on repetitive negative thinking for complicated breakup grief: A randomized multiple-baseline evaluation. Revista de Psicoterapia33(122), 67-83. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8510676
  • Verhallen, A. M., Martínez, S., Renken, R. J., Marsman, J.-B. C., & Ter Horst, G. J. (2022). Depressive symptom trajectory following romantic relationship breakup and effects of rumination, neuroticism and cognitive control. Stress and Health: Journal of the International Society for the Investigation of Stress38(4), 653-665. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34921589/
  • Verhallen, A. M., Renken, R. J., Marsman, J.-B. C., & Ter Horst, G. J. (2019). Romantic relationship breakup: An experimental model to study effects of stress on depression (-like) symptoms. PloS One14(5), 0217320. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31150432/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.