Sexuella övergrepp – vad du behöver veta

Sexuella övergrepp är all sexuell aktivitet som sker utan samtycke. Till exempel oönskad beröring och våldtäkt. Fortsätt läsa för att lära dig mer.
Sexuella övergrepp – vad du behöver veta
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 03 april, 2024

Sexuella övergrepp är oönskad sexuell aktivitet där förövaren använder våld. Till exempel genom att hota eller utnyttja offer som inte ger sitt samtycke. Tro det eller ej, de flesta offer och förövare känner varandra. Omedelbara reaktioner på sexuella övergrepp inkluderar chock, rädsla och misstro. Långvariga symtom inkluderar ångest, rädsla och posttraumatiskt stressyndrom.

Oavsett typ av sexuellt övergrepp, är det aldrig den drabbades fel. Därför finns hjälp att få för att börja läka efter övergreppet. Sexuella övergrepp inkluderar:

  • Oönskad olämplig beröring.
  • Påtvingad vaginal, anal eller oral penetrering.
  • Samlag som du säger nej till.
  • Våldtäkt.
  • Försök till våldtäkt.
  • Övergrepp mot barn.

Sexuella övergrepp är verbala och visuella. De är handlingar som tvingar en person att delta i oönskad sexuell kontakt. Till exempel voyeurism, exhibitionism, incest och trakasserier.

De kan inträffa i många olika situationer, av en främling på en isolerad plats eller till och med på en dejt. Liksom hemma hos någon du känner.

Överväg också att läsa på om date rape-droger. Förövarna smyger ner dem i offrens drinkar när de inte ser. Lämna därför aldrig din drink utan uppsikt, oavsett var du är.

Försök att alltid vara uppmärksam på din omgivning. Faktum är att date rape-droger gör en person oförmögen att göra motstånd och orsakar en typ av minnesförlust.

Förstå sexuella övergrepp

För det första är sexuellt våld ett genomgripande problem. Övergreppen kan leda till chock, rädsla, sorg och i vissa fall ångest eller depressiva besvär. Men terapi, hanteringsförmåga och socialt stöd kan lindra bördan och hjälpa offer att läka. Personliga, samhälleliga och juridiska hinder hindrar dock drabbade från att berätta om övergreppen och få den hjälp de förtjänar.

Begreppen sexuella övergrepp, sexuella trakasserier och våldtäkt förekommer nästan dagligen i nyhetsrapporteringen. Det här är inget nytt. Dessutom har #MeToo-rörelsen bidragit starkt till att synliggöra problemen. Men vi har fortfarande en lång väg kvar att gå för att skapa kulturell förändring och stoppa sexuellt våld.

Hur vanligt är det?

Tyvärr är sexuellt våld ett genomgripande problem. Enligt National Institutes of Health, drabbas en av tre kvinnor av sexuella övergrepp. Likaså drabbas en av fyra män av sexuellt våld under sin livstid. Dessa siffror är sannolikt underskattade på grund av skammen och rädslan som hindrar drabbade från att rapportera övergrepp.

Vilka är de psykologiska konsekvenserna?

Det viktigaste att komma ihåg är att sexuella övergrepp är traumatiserande. Under de två veckorna efter ett övergrepp rapporterade 94 procent av kvinnorna i en studie att de upplevde symtom på PTSD. Till exempel minnesbilder, sömnlöshet, hypervigilans och undvikande. De kämpar också med ilska, ångest och depression.

Men forskning tyder på att upp till 90 procent av de drabbade kan återhämta sig naturligt med tiden. Psykologer finns alltid tillgängliga för att hjälpa offer att bearbeta denna smärtsamma upplevelse.

Att läka efter sexuella övergrepp

För det första kan personer som utsätts för sexuellt våld åsamkas fysiska skador under övergreppet. För det andra kan de också lida av ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom. Detta kan skada personens hälsa, karriär och relationer. Lyckligtvis kan terapi ofta effektivt hantera traumat av sexuella övergrepp.

Våldtäktsoffer lär sig att perfekt identifiera och förstå sina känslor samtidigt som de bearbetar sina minnen. Men de utvecklar också hanteringsförmåga, tillämpar stresshanteringsstrategier och återställer sitt självförtroende. Det finns många användbara onlineresurser där du kan hitta en expertterapeut med erfarenhet av att behandla övergrepp eller trauma.

Hur lämnar man ett sexuellt kränkande förhållande?

Tro det eller ej, men det kan ofta kräva lång tid och flera försök. Men de flesta människor lämnar så småningom relationer där de utsätts för övergrepp. För att fatta detta svåra beslut rapporterade kvinnor att det var avgörande att:

  • För det första, konfrontera verkligheten och inse att övergreppen inte kommer att ta slut.
  • För det andra, släppa känslor av självbeskyllning för att återfå självkänslan.
  • Acceptera stöd och perspektiv från nära och kära eller en terapeut.

Vilka terapier kan hjälpa drabbade att återhämta sig?

Till exempel kan traumafokuserade terapier vara särskilt effektiva för människor som återhämtar sig efter sexuella övergrepp. Dessa inkluderar kognitiv bearbetningsterapi och långvarig exponeringsterapi. Liksom det något kontroversiella EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing Therapy).

Slutligen kan konstterapi också vara ett värdefullt sätt för individer att bearbeta traumat om en dissociativ störning är närvarande som en hanteringsmekanism. Det är absolut nödvändigt att behandla sjukdomen och gå till botten med dess grundorsak.

Att hjälpa personer som utsatts för sexuella övergrepp

Tro det eller ej, mäktiga krafter hindrar ofta offren från att berätta om eller rapportera sexuella övergrepp. Till exempel rädslan för vedergällning till potentialen att återuppleva ett traumatiskt övergrepp. Men när drabbade bestämmer sig för att prata, är orubbligt stöd från vänner viktigt. Dessutom kan familjemedlemmar hjälpa dem att bearbeta upplevelsen och gå vidare.

Vilka är tecknen på sexuella övergrepp?

Om du är orolig för att en närstående utsätts för sexuella övergrepp hjälper det att fråga personen direkt. Detta leder till lindring, stöd och behandling. Tecknen på att en vuxen kan ha utsatts för sexuella övergrepp inkluderar:

  • Ångest för specifika situationer som tidigare inte utlöste ångest.
  • Undvikande av specifika personer eller platser.
  • Ihållande sorg eller depression.
  • Väldigt låg självkänsla.
  • Störd sömn eller mardrömmar.
  • Självskadebeteende.
  • Självmordstankar.
  • Nya sexuellt överförbara infektioner.

Vad kan jag göra för att stödja en person som drabbats av sexuellt våld?

För det första är det viktigaste att göra att helt enkelt lyssna och tro på personen. För det andra, bekräfta personens känslor, ställ frågor och undvik att döma.

Hjälp personen att utforska alternativ och resurser. Till exempel att söka läkarvård, anmäla brottet, ringa en stödlinje för övergrepp eller söka terapi. Även om du kanske har starka åsikter, lägg dem åt sidan. Den drabbade bör fatta varje beslut själv när denne känner sig redo.

Vad exakt hindrar drabbade från att anmäla sexuella övergrepp?

Tyvärr förblir sexuella övergrepp ofta dolda på grund av en kombination av förnekelse, manipulation och förvirring. Med andra ord, offer för sexuella övergrepp kanske inte anmäler på grund av rädsla.

Rädsla för vedergällning, rädsla för att inte bli trodd eller rädsla för att återuppleva traumat. Dessutom kämpar de med skam och skuldbelägger följaktligen sig själva för att ha varit “på fel plats” eller inte “gått därifrån”.

Sexuella övergrepp mot barn

Finns det några brott som är mer smärtsamma att tänka på än sexuella övergrepp mot barn? Föräldrar eller andra närstående kanske ställer sig tveksamma till att prata med barnet om de känner en oro för att ett övergrepp har skett. Men om de är oroliga bör de varsamt men direkt fråga.

Viktigast av allt är att barnet skyddas från fortsatta kontaktförsök från förövaren. Slutligen kan terapi hjälpa barn som har blivit utsatta för övergrepp att börja läka, oavsett hur nära i tid det skedde.

Vilka är tecknen på sexuella övergrepp mot barn?

Tecken på att ett barn kan ha utsatts för sexuella övergrepp inkluderar:

  • Sexuellt överförbara infektioner.
  • Genitala skador inklusive blåmärken eller blödning.
  • Nytt obehag eller ny oro kring vissa vuxna.
  • Olämpligt sexuellt beteende eller sexuell kunskap.
  • Återgång till tidigare vanor som sängvätning eller att suga på tummen.
  • Ny rädsla för att ta av sig kläderna för att byta om eller bada.
  • Ny rädsla för att vara ensam på natten eller ha mardrömmar.
  • Överdriven oro eller rädsla.
  • Extrem oro eller reseriutbrott.
  • Distansering från familj och vänner.

Vad ska jag göra om jag får reda på att ett barn utsatts?

Om föräldrar eller vårdnadshavare är oroliga för att ett sexuellt övergrepp har skett, bör de varsamt men direkt fråga. Även om vissa barn själva tar upp övergrepp, är det många som inte gör det. Om du misstänker en incident, undvik att försätta barnet i situationer där det kan stöta på den potentiella förövaren. Undvik att försätta barnet i en oövervakad situation med en vuxen tills du rett ut saken.

Om du får bekräftat att ett övergrepp har inträffat, måste du göra en polisanmälan. Att vända sig till ett våldtäktskriscenter, ett center för våld i hemmet eller en stödlinje för sexuella övergrepp kan också hjälpa. Informera barnet om vilka åtgärder som vidtas tillsammans med en läkare eller annan sjukvårdspersonal.

Sexuellt våld i HBTQ-communityt

HBTQ-communityt drabbas av mer sexuellt våld än du kanske tror. Faktum är att icke-HBTQ-individer ofta vidmakthåller detta sexuella våld. Det kommer ofta i form av hatbrott riktat mot offrets sexuella läggning. Men det finns också HBTQ-personer som utsätter andra HBTQ-personer för sexuella övergrepp.

Tyvärr möter många drabbade barriärer som helt hindrar dem från att rapportera sexuellt våld, såsom rädsla. Till exempel rädsla för att andra ska döma eller inte tro dig. Men medlemmarna i HBTQ-communityt möter ofta ytterligare hinder för att rapportera eller be om hjälp.

Ett av de främsta hindren för HBTQ-individer är diskriminering. Så även om de vill ha hjälp är de ovilliga att avslöja sin sexuella läggning eller könsidentitet. De kan också känna en oro för att inte bli tagna på allvar. Om deras upplevelse förminskas, ökar det traumat.

Därför är det vitalt att HBTQ-personer som har blivit utsatta för sexuellt våld har tillgång till stöd som bekräftar deras identitet och som på ett kompetent sätt tillgodoser deras behov. Slutligen är vissa utsatta HBTQ-personer ovilliga att anmäla eftersom de fruktar att bli orättvist stämplade som förövare.

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp? Då är det viktigt att du gör en polisanmälan så snart som möjligt.

Ring en vän eller familjemedlem som du litar på. Du kan också kontakta en stödorganisation som vänder sig till offer för sexuella övergrepp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.