Att säga till en person att du inte längre klarar av att umgås med denne, att du behöver distans, att du vissa dagar vill njuta av egentid eller att du måste prioritera andra delar av ditt liv… Har du någonsin vågat göra detta? Om du har gjort det så har du troligen fått höra att ”du är självisk”.
Men är vi verkligen själviska om vi vågar stå upp för det vi behöver och som gör oss gott? Vi måste absolut ta hand om oss själva, men det är inte alltid så enkelt för människor runt omkring oss att förstå. Folk tenderar generellt sett att tycka att det är enkelt att döma andras handlingar utan att se djupare på var och ens behov, samt deras balans och lycka.
Det är viktigt att vi känner till vad som är bra för oss själva. Det är lika vitalt som att andas, drömma och hitta ett syfte med våra liv.
Lär dig självvård
Vi vågar inte ta steget. Vi spenderar majoriteten av våra liv med att åsidosätta våra drömmar och behov. Varför? Vi har alla våra dagliga åtaganden – jobbet tar upp så mycket tid och är en källa till oro, familjemedlemmar sätter ibland sina egna behov framför våra egna, och vänner kan vara mer krävande än vad de är vårdande.
Utan att veta varför slutar det med att vi prioriterar deras liv framför våra egna. Är vi bättre människor i och med detta? Inte nödvändigtvis.
För att lära dig självvård måste du skifta fokus. Om du inte tar hand om dig själv riskerar du att bli utbränd och frustrerad, med en känsla av att livet bara sveper vidare i tidens osynliga rörsystem.
För att undvika detta ska du fokusera på följande fyra principer:
1. Fastställ dina prioriteringar
Detta är en enkel faktor som samtidigt kräver att vi överväger en mängd olika saker. Du bör vara på det klara med att de viktigaste sakerna i ditt liv är dig, din partner och dina barn om du har några. Det är dock viktigt att balansera din tid. Om du dedikerar varje vaken timme åt din partner eller dina barn kan denna tid upphöra att vara ”kvalitetstid” och istället framkalla ångest och stress. Självvård handlar om att sätta gränser såväl som att ge dig själv egentid och personligt utrymme. Öronmärk alltid ett par timmar om dagen till dig själv.
2. Skrid till verket
Vi vet alla vad som gör oss lyckliga och vad som gör oss mest gott i de flesta sammanhang. Vi vet även vilka personer vi borde lämna bakom oss för att må bättre eller vilka saker vi bör överge för att bli mindre stressade. Så varför gör vi det inte? Vad hindrar oss från att skrida till handling?
3. Njut av din personliga tid och ditt eget utrymme
Vi har äntligen en dag för bara oss själva, men medan vi gör vad vi vill kan vi inte sluta att tänka på våra förpliktelser och de personer som är beroende av oss. Vi är inkapabla att stänga av mobilen och för ens en minut spela huvudrollen i våra egna liv. Det är komplicerat, och därför är det viktigt att ge oss själva distans när det behövs och verkligen koppla bort omvärlden.
4. Fokusera på vad som är viktigt
Bli inte besatt av saker som i verkligheten inte är lika viktiga som du tror. Om du mår dåligt för att du sagt ”nej” till den där dejten eller för att du bröt kontakten med den där energikrävande personen ska du veta att du definitivt inte gjorde det av själviskhet utan snarare för din självvård. Det finns vissa personer och situationer som kan vara väldigt skadliga för oss; som plågar oss och till och med skadar vår hälsa. Måste vi behålla dessa personer och faktorer i våra liv? Låt dem inte väga tungt på ditt samvete, och tänk istället på vad som är relevant. Slappna av. Du förtjänar att vara lycklig och ingen har rätt att klippa dina vingar.
I den här artikeln kommer vi prata om psykoanalysens ekonomiska modell. Under årens lopp så är det många som har studerat personligheten, en variabel som har en stor påverkan på beteendet. Sigmund Freud, psykoanalysens fader, närmade sig dock detta från…
Det finns en rädsla som verkligen är svår för många barn att hantera. Rädslan för att gå till skolan. Denna rädsla kan bli så påfrestande att den kan klassas som en ren fobi, som kallas just för skolfobi. Många människor…
Från den relationella ramteorins perspektiv har beteendet och språket en nära relation. Idag kommer vi prata om denna ramteori och dess koppling till mänskligt beteende. Den relationella ramteorin (RFT) är en teori om språk och kognition som utgör en experimentell…
Sexism i det moderna samhället innebär bland annat att man antar att kvinnor som grupp är underlägsna män. Människor har hållit fast vid denna attityd och utvecklat den genom tiden av många sociologiska anledningar. Men sexism har historiskt sett ofta…
Otåliga personer finns överallt. Du vet vilka vi talar om. De är konstant frustrerade och inget tillfredsställer dem. När de är glada så är glädjen kortlivad och präglad av ängslighet. I nästa ögonblick behöver de mer. Få saker föder negativa känslor…
Det är varken positivt eller sunt att ha överdriven självkänsla. Att ha för stort självförtroende eller att överskatta sitt eget värde leder till problematiska beteenden och attityder. Personer med dessa egenskaper tar inte ansvar för sina egna misstag och har…