Skillnaden mellan självuppfattning och självkänsla

Även om de kan verka synonyma på ytan, är dessa två begrepp ganska olika. Ändå hjälper båda dig att lära känna dig själv bättre. I den här artikeln pratar vi om skillnaderna mellan dem.
Skillnaden mellan självuppfattning och självkänsla

Skriven av Helena Sutachan

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Att skilja mellan självuppfattning och självkänsla är inte lätt. Faktum är att även om de är olika begrepp, används de ofta på samma sätt i vardagligt språk.

Både självuppfattning och självkänsla villkorar tankar om jaget. Detta är en av anledningarna till att det är komplicerat att skilja mellan dem. I den här artikeln kommer vi att utforska de två termerna och försöka förstå deras användbarhet för att koppla ihop hur du ser dig själv.

Självuppfattning: bilden du har av dig själv

Självuppfattning hänvisar till mängden information i form av idéer, övertygelser och begrepp som du har samlat in om dig själv. Således hänvisar självuppfattning till det sätt på vilket du kognitivt har konstruerat en bild av dig själv och som du verbalt kan redogöra för.

Med andra ord, självuppfattning syftar på sätten du upplever dig själv. De som du har skapat utifrån dina erfarenheter och interaktioner med andra människor och din omgivning. Självuppfattningen är organiserad och strukturerad och sammanför olika dimensioner.

Sättet på vilket din självuppfattning är organiserad ger den en global och delvis stabil karaktär. Samtidigt har du differentierade och varierande självuppfattningar i olika vitala dimensioner. Till exempel akademiska, arbetsrelaterade, sociala eller känslomässiga områden.

Till exempel kan du säga att du generellt sett är en ansvarsfull, diskret eller slarvig person. Men när du frågas om specifika aspekter av ditt liv kan du säga att du är extremt skicklig på matematik, exakt och noggrann i ditt arbete, eller att du ibland kan försumma vissa uppgifter.

Därför kan vi säga att självuppfattning hänvisar till en rationell förståelse av jaget, har en övervägande beskrivande komponent och lätt kan uttryckas i ord. Dessa egenskaper gör att du kan modifiera din självuppfattning genom processer av kognitiv omstrukturering och objektiva tolkningar av din egen erfarenhet.

Kvinna som tittar på sin reflektion i spegeln

Självkänsla: att värdera vem du är

Allstädesnärvaron av begreppet självkänsla gör det svårt att definiera. I grund och botten är det ett begrepp som syftar på hur du gör bedömningar om dig själv.

Dessa bedömningar är utvärderande till sin natur och uppstår ofta från jämförelsen du gör mellan dig själv och ett “idealjag” som du vill uppnå. Närheten eller avståndet som du uppfattar mellan dig själv och detta idealjag bygger ofta på socialt delade standarder. Dessa kan vara i form av en hegemonisk kropp eller materiell rikedom. De påverkar hur du gör bedömningar av dig själv och, indirekt, hur du känner.

De utvärderingar du gör av dig själv kan vara både positiva och negativa. Dessa utvärderingar är subjektiva och bygger på emotionalitet. De har mycket att göra med hur du mår och villkorar samtidigt hur du mår.

Relationen som självkänslan har med ditt känslouniversum gör det extremt svårt, till skillnad från fallet med självuppfattning, att redogöra för självkänslan i ord. Det är också svårt att ingripa frivilligt i den. Du kan till exempel försöka förklara dina känslor, men det kommer alltid att finnas något i din känslovärld som förblir obeskrivligt.

Kvinna som gör ett hjärta med händerna

Svårigheten att skilja mellan självuppfattning och självkänsla

När man ser självuppfattning och självkänsla som teoretiska konstruktioner finns det flera svårigheter när det kommer till att bestämma och skilja mellan dem.

Å ena sidan är de begrepp som går in i varandra till en viss grad. Faktum är att vissa författare ser dem som oskiljaktiga. Åtminstone i den mån självkänsla kan betraktas som en konstituerande del av självuppfattningen. Med andra ord anser de att självbeskrivning inte kan skiljas från självbedömning. Detta beror på att en utvärderande handling redan är implicit i handlingen att utfärda ett koncept om dig själv. Detta leder till att du rankar vissa kriterier framför andra.

Å andra sidan gör den dagliga användningen av dessa termer dem ofta synonyma. Med tanke på deras nära relation är det faktiskt knappast förvånande att detta händer. Det är viktigt att du har i åtanke att båda begreppen är kopplade till hur du ser dig själv och samtidigt med hur du skulle vilja bli sedd socialt.

Det här är inte begrepp som bara refererar till fenomen i ditt psykiska liv utan de återspeglas i dina dagliga beteenden, i vad du uttrycker om dig själv och i dina förväntningar på hur du vill bli behandlad.

Att vara tydlig med dessa begrepp och deras relation gör att du kan arbeta med din självkännedom. Dessutom blir du medveten om vikten av att vara rättvis i ditt sätt att utvärdera dig själv, samt behovet av att behandla andra på ett mer respektfullt och vänligt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.