Tankeinsättning: Att tro att våra tankar inte tillhör oss

Det finns flera romaner och filmer med handlingar där någon direkt manipulerar människors tankar. Men vad har detta med verkligheten att göra?
Tankeinsättning: Att tro att våra tankar inte tillhör oss
Ebiezer López

Skriven och verifierad av psykologen Ebiezer López.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Det har funnits många karaktärer inom film, litteratur och TV med förmågan att föra in tankar i andra människors sinnen. Även om detta kan tyckas vara en typ av situation som bara existerar i fiktion, är sanningen att det inte är långt ifrån verkligheten. Faktum är att patienter som lider av tankeinsättning har liknande erfarenheter.

Kan en person verkligen ha tankar som inte är dennes egna? Ännu finns det inget definitivt svar på denna fråga, men detta sällsynta tillstånd väcker frågor, såsom integrationen av jaget, medvetandet och individens sammanhang.

Tankeinsättning

Detta är ett psykologiskt tanketillstånd som hos de drabbade skapar övertygelsen om att det finns idéer i deras sinnen som inte tillhör dem. Med andra ord, någon extern agent har fört in tankar i deras sinnen.

Det är en typ av villfarelse som personer med schizofreni ofta upplever. Men det pågår en debatt om huruvida det bara är en tro eller en mer strukturerad upplevelse.

Tankeinsättning är ett typiskt symptom på psykotiska störningar där verklighetsuppfattningen förändras. Det kan observeras genom vad patienterna säger. Faktum är att de uttrycker att det i deras sinnen finns vissa idéer som inte är deras. Vilka agenter som de drabbade tror har “implanterat” tankarna varierar. De sträcker sig från andra människor till främmande varelser. I vissa fall kan patienten inte identifiera var de kommer ifrån.

På samma sätt är innehållet i patientens tankar också mångsidigt. I de flesta fall är patienten starkt påverkad. I själva verket kan de som lider av tankeinsättning hävda att dessa idéer kan leda till att de begår fruktansvärda handlingar. Av denna anledning försöker de förvisa dem från sina sinnen. Dessutom är det möjligt att dessa införda tankar motiverar olika beteenden som kan vara farliga eller inte.

Man med schizofreni

Vanföreställningar eller andra typer av upplevelser?

Vanföreställningar är förändringar som genererar falska föreställningar och stör hur verkligheten bearbetas. Några exempel är vanföreställningar om storhet, erotomani, oneirism etc.

Genom historien har insättning av tankar klassificerats som en form av vanföreställning som är typisk för schizofreni. Det finns dock kontroverser om dess fenomenologi som har gjort det svårt att studera. Under 2018 genomförde López-Silva forskning som förklarar att forskare ännu inte nått enighet om beskrivningen av denna förändring.

Enligt författaren består den erfarenhet som rapporterats av patienter som lider av tankeinsättning av två delar. Å ena sidan finns det de upplevelsemässiga förändringarna som inträffar före vanföreställningen. Sedan finns det de subjektiva egenskaperna hos själva vanföreställningen. López-Silva påpekar att forskningsarbetena hittills har tenderat att fokusera på det senare.

Följaktligen kan fenomenet inte åtgärdas ordentligt förrän dess egenskaper är tydligt definierade.

Orsakerna till tankeinsättning

Trots problemen i förhållande till dess beskrivning, finns det viss forskning som på ett användbart sätt spekulerar om orsakerna till tankeinsättning. I en studie associerar Martin och Pacherie (2013) det med bristen på integration av medvetande och inkonsekventa interna upplevelser hos patienter med schizofreni.

Deras hypotes är att bristen på integration i medvetandet också påverkar hur kontextuell information bearbetas. Därför skulle insättning av tankar vara ett misslyckande i integrationen av den kontextuella informationen för en specifik idé. Med andra ord, tanken uppstår men är inte organiserad med resten av patientens tankar. Som ett resultat uppfattar denne vissa idéer som “främmande”.

Å andra sidan bedrev Walsh et al. (2015) forskning angående fenomenet utomjordisk kontroll hos personer med schizofreni. Det här är fall där de drabbade hävdar att deras rörelser och idéer inte kommer från dem själva utan från utomjordiska varelser. Forskarna analyserade hjärnan hos dessa försökspersoner med magnetisk resonanstomografi.

Resultaten avslöjade att tankeinsättning var associerad med låga aktivitetsnivåer i olika neurala nätverk. Bland dessa fanns språk, rörelse och uppfattningen om ens egna väsen. Låg aktivering av vänstra supplementära motorarean (SMA) observerades också. Detta orsakade problem i anslutningen mellan SMA och språk- och rörelseområdena.

En upplyst hjärna.

Går det att bota?

Som vi nämnt tidigare är tankeinsättning relaterat till schizofreni. Därför är intervention för att behandla schizofreni det lämpligaste för att eliminera denna tankestörning.

Interventionsplaner kan inkludera antipsykotisk behandling för att kontrollera hallucinationer, vanföreställningar och andra symptom. Det kompletteras vanligtvis med psykoterapi för utbildning av patienten såväl som för att behandla möjliga kognitiva störningar, bland andra symptom.

Ännu finns det inga kända behandlingar som är specifika för att lindra symptomen på tankeinsättning. Eftersom orsaken tros vara schizofreni, skulle det inte vara till hjälp att fokusera några ansträngningar på att eliminera problemet på egen hand.

Sammanfattningsvis förtjänar detta typiska tillstånd av psykotiska störningar mer uppmärksamhet från det vetenskapliga samfundet. Det är ännu inte klart vad dess specifika egenskaper är. Dessutom är studier om dess orsaker lika osäkra.

Allt verkar tyda på att insättning av tankar svarar på svårigheter i integrationen av hjärninformation. På så sätt skulle de “implanterade” idéerna helt enkelt vara patientens egna tankar som inte är organiserade med de andra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • López-Silva, P. (2018). Mapping the psychotic mind: A review on the subjective structure of thought insertion. Psychiatric Quarterly, 89(4), 957-968.
  • Martin, J. R., & Pacherie, E. (2013). Out of nowhere: Thought insertion, ownership and context-integration. Consciousness and Cognition, 22(1), 111-122.
  • Walsh, E., Oakley, D. A., Halligan, P. W., Mehta, M. A., & Deeley, Q. (2015). The functional anatomy and connectivity of thought insertion and alien control of movement. Cortex, 64, 380-393.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.