Fem tips för att bli mer proaktiv på jobbet

Dessa tips för att vara mer proaktiv på jobbet hjälper dig att nå dina mål, förbättra dina färdigheter och prestera bättre i största allmänhet, både under din arbetstid och i ditt privatliv.
Fem tips för att bli mer proaktiv på jobbet
Cristian Muñoz Escobar

Skriven och verifierad av psykologen Cristian Muñoz Escobar.

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

Att bli mer proaktiv på jobbet är ingen lätt uppgift eftersom du måste ha både viljan och önskan att göra det. Samtidigt är denna förmåga en av de mest efterfrågade på arbetsmarknaden. Allt beror på hur väl relationen mellan dig och din arbetsmiljö stämmer överens.

När du är proaktiv blir dina mål mer genomförbara och din väg till karriäravancemang och uppnåendet av dina personliga mål tydligare. Läs vidare för att ta del av fem tips för att bli mer proaktiv på jobbet.

Proaktivitet

Proaktivitet är förmågan att ta kontroll och förutse positiva och negativa händelser. Det hjälper dig att fatta bestämda beslut med effektiv taktik för att uppnå en förutbestämd strategi.

Om du är proaktiv tar du ansvar för dina uppgifter och genomför dem på ett moget sätt. Du påverkas inte alltför mycket av din arbetsmiljö och kräver endast det du behöver för att vara produktiv. Dessutom lägger du åt sidan alla typer av ursäkter som smutsar ner din prestation och accepterar bara förslag som är i linje med dina professionella värderingar.

Fienderna till proaktivt arbete

Det finns vissa hinder som omöjliggör proaktivt arbete. Om du är ansvarsfull och hårt arbetande och gillar att prestera bra i dina uppgifter kommer du naturligtvis inte att ställa ut något av dem.

Det är dock värt att känna till de typer av negativa beteenden som hindrar människor från att vara proaktiva på jobbet:

  • Känna att man är i konflikt.
  • Vara en person som vet allt.
  • Påtvinga andra sin auktoritet.
  • Ta åt sig äran för andras arbete.
  • Vara ovillig att överträffa sig själv.
  • Ständigt klaga på jobbet.
  • Vara otrevlig i arbetsmiljön.
  • Alltid komma sent till jobbet.
  • Svara med lögner i alla situationer.
  • Prata om arbetskamraters privatliv.
  • Inte ta ansvar för konsekvenserna av sina misstag på jobbet.
  • Vara oansvarig med avseende på de uppgifter eller mål som ska uppnås, i enlighet med kraven i ens position.
  • Inte ha eller inte vilja lära sig de nödvändiga färdigheterna för att arbeta i ett team.
Uttråkad kvinna på jobbet
Tristess, grubblande och oro är stora fiender till proaktivitet.

Hur man blir mer proaktiv på jobbet

Det är inte lätt att vara proaktiv. Det är faktiskt en attityd man ofta behöver lära sig. Med följande fem tips kommer du att kunna polera dina färdigheter och prestera mer effektivt i dina uppgifter, enligt kraven i din position.

1. Var organiserad och ordningsam för att bli mer proaktiv på jobbet

Ditt minne räcker inte för att hålla ditt arbete organiserat och i ordning. Gör därför en lista över prioriterade uppgifter och de som kan vänta. Då blir du mer uppmärksam på ditt arbete.

Du kan inte styra din arbetstid som du vill eftersom oförutsedda händelser ofta tar upp både företagets och din tid. Det här tipset hjälper dig dock att anpassa dig till det oväntade och förhindra, eller åtminstone minimera, framtida olägenheter så mycket som möjligt. Nyckeln är att hantera din tid väl, både på jobbet och i ditt personliga liv.

Glöm inte heller att hålla din arbetsplats ren och städad. Detta gör att du har allt nära till hands och underlättar organisationen och kategoriseringen av dina uppgifter, syften och mål som ska uppfyllas.

2. Var positiv, men inte naiv

Du ska inte säga till dig själv att negativitet alltid är dåligt och att det inte kommer ta dig någonstans. Men du måste komma ihåg orsaken till din negativitet så att du kan hitta ett sätt att bearbeta den.

Detta är det första steget till att vara positiv. Du är trots allt inte positiv bara för att du har positiva tankar, även om det är den orealistiska och naiva idén som du ofta köper.

Du måste engagera dig i kritiskt tänkande, reflektion, att våga (endast när du anser det nödvändigt) och försiktighet. Detta är grunden för att övervinna dina negativa tankar och omvandla dem till positiva.

Om du tänker efter handlar det här tipset inte bara om att vara mer proaktiv på jobbet, det hjälper också till att förbättra ditt fysiska och mentala välbefinnande. Dessutom bidrar det till att lösa alla oväntade situationer som kan uppstå i ditt liv.

3. Var praktisk för att bli mer proaktiv på jobbet

Engagera dig för dina idéer och var konsekvent med dem. Att vara praktisk är faktiskt en nödvändig färdighet för att arbeta i ett team. Det är också en av huvudegenskaperna hos en ledare.

4. Analysera problemet och leta efter smarta lösningar

När en oförutsedd händelse uppstår ska du inte fokusera på problemet, du ska fokusera på lösningen. Detta steg kräver att du utför det vi nämnde i det andra tipset: var positiv, men inte naiv.

Som vi nämnde tidigare bör du vara kritisk och reflekterande och veta när du ska vara djärv och när du ska vara försiktig. Detta beror på hur du ser på problemet som ska lösas.

Slutligen är det självklart att du bör försöka förutse möjliga bakslag, att inte bara förlita dig på din erfarenhet utan också på andras. Denna riktlinje är grunden för att fatta bestämda beslut och vara bättre förberedd på problem.

Man som tänker
Att vara proaktiv innebär att fokusera på hur man löser problemet.

5. Upprätthåll god fysisk och emotionell hälsa

Detta är det viktigaste tipset av alla. För att uppnå god fysisk och psykisk hälsa måste du vara självmedveten. Den omedelbara konsekvensen av detta tillstånd är emotionell homeostas. Det låter dig ha kontroll över ditt liv och därmed ditt arbete.

När du når emotionell homeostas, vet du hur du optimerar ditt schema maximalt, både på jobbet och i ditt personliga liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Facione, P. (2007). Pensamiento Crítico:¿ Qué es y por qué es importante. Insight assessment22, 23-56.
  • León, F. R. (2014). Sobre el pensamiento reflexivo, también llamado pensamiento crítico. Propósitos y representaciones2(1), 161-214.
  • López, V. (2017). El empresario proactivo: Mejora tus resultados ayudando a tus clientes. Profit Editorial.
  • Salessi, S. & Omar, A. (2017). Comportamientos proactivos en el trabajo: una puesta al día. Revista Argentina de Ciencias del Comportamiento, 9(3), 82-103. https://acortar.link/DkFkNK
  • Zapata, C. (2020). La Comunicación en el lugar de trabajo: todo lo que necesita saber sobre estrategias de comunicación eficaz en el trabajo para ser un mejor líder. Roland Bind.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.