Varför Generation Z är den nyktraste i historien

Unga människor födda mellan slutet av 90-talet och början av 2000-talet ser verkligen positivt på måttlig alkoholkonsumtion och till och med total avhållsamhet. Vi förklarar varför.
Varför Generation Z är den nyktraste i historien
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 29 april, 2024

Idag är det inte ovanligt att unga människor skryter om sin minskade alkoholkonsumtion antingen på sociala medier eller personligen. De tenderar faktiskt att göra långa utläggningar om sina nyktra liv. Faktum är att vi kan säga att Generation Z (de födda mellan slutet av 90-talet och 2000-talet) är den nyktraste i historien. Men varför?

En studie gjord i Storbritannien visar att avhållsamhet ses som ett attribut bland ungdomar mellan 16 och 25 år, och att inte dricka förbättrar deras image.

Men om vi tittar på den äldre generationen, de som är mellan 55 och 75 år idag, uppger endast 15 procent att de var helnykterister när de var unga. Mer av samma trend ser vi i USA, där antalet ungdomar som inte dricker alkohol ökade från 20 till 28 procent på ett decennium.

Person som säger nej till alkohol
Tanken på måttlig konsumtion bland de yngre medlemmarna av befolkningen började bli populär efter pandemin.

Generation Z är den nyktraste genom tiderna och består av medvetna drickare

Generation Z var den första – om än inte den enda – att acceptera utmaningar och använda hashtags på sociala medier om ämnet alkoholkonsumtion.

Hashtags som #alcoholfree och #soberlife hjälper dessa ungdomar att ta större kontroll över alkoholen de konsumerar. Många av dem är inte helnykterister, men de anser sig vara medvetna drickare. Andra minskar sin alkoholkonsumtion för att de vill ta hand om sig själva. Sammantaget gör det att Generation Z är den nyktraste genom historien.

Rosamund Dean (2017) myntade termen “mindful drinkers”. I sin bok med samma titel förklarar hon de strategier hon använder för att undvika att se alkoholkonsumtion som en vana och en social skyldighet.

“Jag har aldrig velat sluta dricka helt. Jag tycker fortfarande om att dricka lite vin till middagen då och då. Eller ett glas bubbel när jag är ute med vänner. Men numera överkonsumerar jag aldrig”, hävdar hon.

Vändpunkten som fick Rosamund Dean att följa denna strategi var moderskapet. “För det första gjorde nykterheten under graviditeten att jag insåg hur mycket pengar jag hade spenderat på vin.

Och för det andra är baksmälla verkligen ingen höjdare när man har ett litet barn och en bebis!”, förklarar hon. Under denna process lärde sig författaren att det ofta är bättre att lämna konsumtionen av vissa drycker till speciella tillfällen.

Sober curious

En annan hashtag som redan har blivit en kategori på nätverk som TikTok är #sobercurious. Det är en kultur som bjuder in unga människor att utforska planer och sätt att ha kul som inte inkluderar alkohol. På de tidigare nämnda sociala medierna hittar vi hashtags som #sobriety, #soberlife, #alcoholfree och #sobrietyforwomen.

Konceptet nämndes första gången 2018 i boken Sober Curious, skriven av den engelska författaren Ruby Warrington. Hon hävdar att hennes alkoholkonsumtion tidigare verkligen var kontrollerad.

Hon drack inte två dagar i rad och blev aldrig riktigt full. Trots det hade hon två problem. Hon drack mer än hon ville och hon kunde inte säga nej.

“Om du dricker mindre kan du fatta bättre beslut om hur du spenderar din tid, med den extra bonusen noll baksmälla.”

-Rosamund Dean-

Warringtons bok innehåller en rad frågor och reflektioner som hjälper oss att kontrollera vårt förhållande till alkohol. Faktum är att hon uppmanar oss att ifrågasätta var och en av de impulser som får oss att dricka. “Varför denna öl och varför nu?” frågar skribenten.

Några år senare grundade Warrington Club Soda, en grupp av anläggningar och en onlinecommunity som bjuder in människor att träna för att bli helnykterister eller, om de så föredrar, att dricka med måtta.

Ungefär hälften av dess 70 000 medlemmar är mer intresserade av kontrollerat drickande än av att bli helnykterister. Den snabba tillväxten av detta community i USA beror på en hel generation (Generation Z) som oroar sig för effekterna dessa typer av drycker har på deras mentala hälsa.

Ungdomar från olika kulturer
Enligt experter är det enda hälsosamma alternativet när det kommer till alkohol att avstå från det.

Är det tillräckligt att minska alkoholkonsumtionen?

Idén om måttlig konsumtion blev populär efter pandemin, då konsumtionen av alkohol i hemmet sköt i höjden. Konsultföretaget IRI publicerade en studie som jämförde försäljningen av alkoholhaltiga drycker, salta snacks, godis och choklad i olika europeiska länder.

Den avslöjade att ölförsäljningen över hela Europa ökade under pandemin, med Spanien, Nederländerna och Storbritannien som de länder med den största försäljningstillväxten.

Inför tanken på att dricka med måtta är experter allt tydligare med att det enda hälsosamma alternativet är avhållsamhet. Enligt en studie publicerad 2021 av The Lancet Oncology orsakar så kallad måttlig konsumtion (mindre än två öl om dagen) mer än 100 000 cancerfall per år.

Det är många utmaningar och aktiviteter som cirkulerar på sociala medier med hashtags som #sobercurious eller tidigare nämnda #alcoholfree.

Det är en trend som uppmanar unga människor att ifrågasätta sina konsumtionsvanor och det sociala trycket kring alkohol.

Men enligt experter finns det ingen bättre strategi än total avhållsamhet. Alkohol är faktiskt inte en fråga om balans eller måttlighet. Den enda verkligt hälsosamma och livsomvälvande åtgärden att vidta är att inte dricka alls.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.