Varför kan du inte prata om dina känslor?

Tycker du att det är svårt eller omöjligt att prata om dina känslor? Vill du förstå varför? Missa inte dagens artikel för att upptäcka de potentiella orsakerna till detta vanliga problem.
Varför kan du inte prata om dina känslor?

Senaste uppdateringen: 22 mars, 2022

”Varför kan jag inte prata om mina känslor?” Har du någonsin ställt dig själv den frågan? Känslor är ofta svåra att hantera. Vissa människor har lätt att prata om hur de känner och dela sina känslor med andra på ett spontant sätt. Men andra människor har mycket svårt med detta. Varför är det så?

I den här artikeln kommer vi att prata om några av anledningarna till att vissa människor har svårt att uttrycka sig. Vi förklarar också några av konsekvenserna av detta beteende.

En kvinna som kramar en kudde

Varför kan jag inte prata om mina känslor?

Varför är det så svårt för vissa människor att uttrycka vad de känner? För att svara på frågan är det viktigt att först definiera termen ”känslor”. Enligt Fernandez, Zubieta och Paez (2001) är känslor ett komplext subjektivt fenomen med primära aspekter såväl som uttrycksfulla, motoriska och fysiologiska komponenter.

Således är känslor komplexa processer som manifesterar sig i dina tankar, önskningar och handlingar. Känslor är inte alltid lätta att hantera eller förstå. Således är det logiskt att inse att inte alla vet hur man uttrycker eller förmedlar vad man känner.

Här är några av de vanligaste orsakerna till detta beteende:

Känslomässigt förtryck

Fernandez, Zubieta och Paez (2001) hävdar att känslomässigt förtryck innebär att man inte konfronterar eller att man undviker stressande omständigheter. Psykologer menar också att det är en hämning av hjärnans emotionella svar.

Det är viktigt att nämna att det finns många olika utlösare av känslomässigt förtryck. En av dem är oförmågan att klara av det som händer både internt och externt.

På ett sätt är det en hanteringsmekanism som kan vara antingen tillfällig eller permanent. Således kan känslomässigt förtryck vara orsaken till att du har svårt att prata om dina känslor. Men vad kan orsaka ett känslomässigt förtryck?

Brist på självsäkerhet

En annan faktor som kan förklara varför det är så svårt för vissa att prata om sina känslor är brist på självförtroende. Författare som Matson et al (1980), Bornstein et al (1977) och Romano and Bellack (1980) citerade av Caballo (1983) hävdar att det är en social färdighet.

Andra, såsom Alberti och Emmons (1978), definierar begreppet som det beteende som gör att en person kan agera utifrån sina viktigaste intressen, försvara sig utan olämplig ångest, uttrycka ärliga känslor bekvämt och utöva sina personliga rättigheter utan att förneka andra människors rättigheter.

I den bemärkelsen kan brist på självhärdighet hindra dig från att uttrycka dina känslor. Säkerhet, som så många andra psykologiska färdigheter, är något du kan öva och förbättra. Följaktligen är psykoterapi ett utmärkt alternativ, eftersom det kan hjälpa dig att förbättra dina sociala färdigheter.

När du säger ’ja’ till andra, se till att du inte säger ’nej’ till dig själv.

-Paulo Coelho-

Att vara för blyg

Blyghet har också flera definitioner. Inom psykologi definierar Pilkonis (1977) blyghet som ”tendensen att undvika sociala interaktioner och en oförmåga att på lämpligt sätt delta i sociala situationer”.

Även om det är en användbar definition påverkar blyghet inte bara sociala interaktioner. Det påverkar också din förmåga att prata om dina känslor.

Blyghet, som det påstås, är något du kan arbeta med. Om du tränar dig själv att komma ut ur skalet kommer du att kunna uttrycka dig bättre. Om du lär dig hur du hanterar din blyghet kommer du att upptäcka att det gör livet mycket lättare.

Jag var den blygaste människan som någonsin uppfunnits, men jag hade ett lejon inom mig som inte skulle hålla käften!

-Ingrid Bergman-

En osäker kvinna

Konsekvenserna av att trycka ner dina känslor

Enligt psykologen Angela Corona leder undertryckande eller döljande av känslor ofta till social isolering. Att hålla alla dina känslor inkapslade gör det omöjligt för dina känslor att flyta fritt, vilket kan få dig att känna dig känslomässigt blockerad.

De negativa hälsoeffekterna

Å andra sidan, vilket visas av en studie som genomfördes med en grupp på 304 kvinnor år 2019 av North American Menopause Society, att tystnad om dig själv och dina känslor kan ha negativ påverkan på den fysiska och mentala hälsan. Hos kvinnor kan det också öka risken att drabbas av stroke.

Naturligtvis är varje enskilt fall annorlunda. Därför är det viktigt att inte göra generaliseringar. Vi tycker ändå att det är viktigt att nämna att det hälsosammaste för alla är att hitta ett sätt att uttrycka, hantera och kanalisera sina känslor. Idealt har varje individ förmågan att hitta sin väg, oavsett om det är genom konst, litteratur, talade ord, kroppsspråk etc.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Caballo, V. (1983). Asertividad: definiciones y dimensiones. Estudios de Psicología, 13: 53-62.
  • Fernández, I., Zubieta, E. y Páez, D. (2001). Emocionarse en Latioamérica. Sociotam, XI, 1.
  • Matson, J.L., Kazdin, A.E. y Esveldt-Dawson, K. (1980). Training interpersonal skills among mentally retarded and socially dysfuncional children. Behavior Research and Therapy, 18: 419-427.
  • Pilkonis, P.A. (1977a). Shyness, public and private, and its relationship to other measures of social behaviour. Journal of Personality, 45: 585-595.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.