Varför vill du att andra ska gilla samma saker som du?
“Jag vill att du ska gilla det jag gillar, njuta av det jag tycker om och dela samma passioner”. Du kanske tycker att dessa ord låter ganska påträngande. Å andra sidan kanske du gärna vill att din partner och dina vänner ska ha samma intressen som du. Att uppskatta samma saker som du älskar.
Ett exempel på detta är när du rekommenderar en serie och inte kan vänta på att de ska se den så att du kan diskutera den med dem. Dessutom tvingar du dem nästan att gå på bio för att se vissa filmer, insisterar på att de ska följa med dig till vissa evenemang och till och med prova maten du gillar. Att dela erfarenheter innebär nämligen att dela känslor och om du gör det med viktiga personer i ditt liv upplever du en större känsla av välbefinnande.
Grunden till detta extremt vanliga (och förståeliga) beteende är en fascinerande neurologisk mekanism. Faktum är att vi som människor är programmerade att vilja att andra ska ha idéer och smaker som påminner om våra. Denna känsla utgör grunden för vår gemenskap och våra sociala grupper. Vi förenas av liknande verkligheter, mål och passioner.
Motsatser kan attrahera. Men i verkligheten är det bara de som delar gemensamma smaker, värderingar och hobbyer som bygger mer stabila relationer.
Jag vill att du ska gilla det jag gillar: ett gemensamt mål
Vissa kommer helt enkelt med förslag medan andra påtvingar dig sin smak. Till exempel har du förmodligen en vän som alltid rekommenderar vissa böcker, serier, sporter, typer av mat och till och med skönhetsprodukter. Dessa personer förväntar sig att du ska prova, läsa eller så snart som möjligt titta på det de gillar eftersom de hävdar att det blir så mycket roligare när man delar upplevelsen.
Detta kan vara irriterande ibland. Men sanningen är att du gillar att ha gemensamma upplevelser och dela känslor med de viktiga personerna i ditt liv. Med det sagt så finns det dock alltid en gräns. Faktum är att det i vissa förhållanden rent av kan påminna om utpressning när en partner vill att den andra ska gilla vad denne gillar.
Faktum är att när ett förslag blir ett påtvingande som nästan är ett hot, uppstår ett problem. När allt kommer omkring hänger harmonin i ett förhållande till syvende och sist på att man fritt och spontant kan dela en rad affiniteter. Det är det som gör magin. Ändå finns det de som tolkar alla skillnader i tycke och smak som ett oundvikligt tecken på att förhållandet kan vara i kris.
Likhet är grunden för attraktion mellan människor när man inleder ett förhållande eller en vänskapsrelation. Att upptäcka någon som delar våra hobbyer, värderingar och passioner är alltid spännande.
Att dela liknande smaker bekräftar relationer
En forskningsstudie utförd av Illinois State University visar att likheter skapar attraktion. Med andra ord, när du träffar någon som ser ut som du eller har nästan samma smak, passion och hobby, upplever du en “emotionell förälskelse”. Det här är en bra grund för att starta en vänskap eller ett förhållande.
När du upptäcker något intressant som entusiasmerar och överraskar dig vill du följaktligen också dela det med dem som också kommer att njuta av det. Du delar för att stärka och validera relationen och även för att:
- Odla relationen genom era gemensamma erfarenheter.
- Utvärdera relationen genom att verifiera att ni fortsätter att njuta av liknande upplevelser.
- Främja en positiv och berikande interaktion.
- Dela erfarenheter. Detta gör att allt känns mer transcendent.
Din hjärna föredrar som samma poler framför motpoler
Även om populära legender insisterar på att människor som är våra motsatser attraherar oss, säger verkligheten att även om dessa relationer är lockande så håller de inte. För att en relation ska förbli stabil och lycklig, måste ni faktiskt ha fler likheter än skillnader.
Forskare från Wellesley College och University of Kansas menar att det är likheterna som skapar stabiliteten i ett vänskapsband.
De betonade också att dessa likheter inte bör vara anekdotiska. Faktum är att du föredrar människor som liknar dig i aspekter som verkligen betyder något för dig, såsom attityder, värderingar, personlighetsstilar, beteenden osv.
Det verkar inte vara tillräckligt att ha samma filmiska eller litterära smak. Du vill också att andra ska gilla samma realiteter.
Återigen motsäger detta teorin att motsatser attraherar varandra. Faktum är att även om du kanske är nyfiken till en viss grad, kommer du i slutändan inte att kunna njuta av och sätta gemensamma mål eller leva med någon som du inte har något gemensamt med.
Meningsskiljaktigheter och ideologiska och värderingsmässiga krockar är det som främst skapar främlingskap i en relation.
Jag vill att du ska gilla det jag gillar, men jag vet att det inte alltid kommer att vara så
Upplevd likhet är glädjande. Det beror på att det ofta krävs att andra gillar samma saker som dig för att du ska veta att det fortfarande finns magi i relationen. Dessutom, som vi nämnde tidigare, gillar du delade passioner så mycket mer.
Men ni kommer aldrig att vara 100 procent lika. Till exempel kan den där serien som du älskade tråka ut din partner eller bästa vän till tårar. Men detta är trots allt inte slutet på världen. Det viktigaste är att dela samma värderingar, syften och livsfilosofi, samt att ha en eller två passioner eller hobbyer gemensamt.
Små skillnader, om de respekteras, är just det, obetydliga anomalier som får oss att skratta.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bahns, A. J., Crandall, C. S., Gillath, O., & Preacher, K. J. (2017). Similarity in relationships as niche construction: Choice, stability, and influence within dyads in a free choice environment. Journal of Personality and Social Psychology, 112(2), 329–355. https://doi.org/10.1037/pspp0000088
- Bleidorn W, Schönbrodt F, Gebauer JE, Rentfrow PJ, Potter J, Gosling SD. To Live Among Like-Minded Others: Exploring the Links Between Person-City Personality Fit and Self-Esteem. Psychol Sci. 2016 Mar;27(3):419-27. doi: 10.1177/0956797615627133. Epub 2016 Feb 3. PMID: 26842317.
- Hampton AJ, Fisher Boyd AN, Sprecher S. You’re like me and I like you: Mediators of the similarity–liking link assessed before and after a getting-acquainted social interaction. Journal of Social and Personal Relationships. 2019;36(7):2221-2244. doi:10.1177/0265407518790411