Ångest i millenniegenerationen

Ångest- och stressyndrom är ett utbrett problem bland personer från millenniegenerationen. Detta är dock ingen tillfällighet. Här berättar vi varför.
Ångest i millenniegenerationen
Sara González Juárez

Skriven och verifierad av psykologen Sara González Juárez.

Senaste uppdateringen: 24 april, 2023

Millenniegenerationen är en kontroversiell generation. Det är tydligt att personer från denna generation ofta är beroende av sociala medier och har fler problem i livet än sina föräldrar. Faktum är att data tyder på att ångest i millenniegenerationen är den högsta i historien.

Kronologiskt sett är personer från millenniegenerationen alla födda mellan 1981 och 1993. Denna tidsperiod är präglad av vissa milstolpar som verkar ha haft stor effekt på hela denna generation. I den här artikeln kikar vi närmare på hur denna effekt visar sig.

Millenniegenerationens sociokulturella sammanhang

Perioden mellan 1981 och 1993 var den när de stora tekniska och sociala förändringarna ägde rum som gav upphov till den värld vi känner idag. De som är födda under denna period växte upp med Internets ankomst i många av sina hem. Dessutom upplevde samhället en högkonjunktur, och alla var helt omedvetna om att vi var på väg mot finanskrisen 2008.

Å andra sidan markerade sexualundervisningen i skolan början på en kultur av sund sexualitet. Detta var kopplat till en öppenhet som var engagerad i att välkomna grupper som dittills hade varit präglade av stereotyper och sociala stigmatiseringar. Därför talar vi om en social och ekonomisk utveckling som sedan genomled ett stort bakslag vid finanskrisen 2008. Hur kan detta vara relaterat till ångestsyndrom?

Ångest i millenniegenerationen

Ångest i millenniegenerationen

Ångest, som ett mentalt tillstånd, inte ett symptom, är kännetecknat av oro eller nervositet inför händelser som ännu inte har ägt rum. När denna oro når extremt höga nivåer och kvarstår över tid utöver vad vi anser vara hälsosamt, kan vi prata om ett ångestsyndrom. Normalt är de inre och yttre faktorerna som orsakar denna ångest sammankopplade och interagerar med varandra.

Vissa socialpsykologer, som Victoria Docu, ger oss olika anledningar till varför ångest i millenniegenerationen är så vanligt. Här är några av dem:

De höga förväntningarna som gick i kras under finanskrisen 2008

Känslan av dynamik och framsteg i den här generationens tidiga barndom satte förväntningarna ganska högt: en fortsatt exponentiell utveckling på nästan alla nivåer. Det fanns ett välstånd som gav dessa personer utrymme att träna och förbereda sig. Dessutom hade de inget behov av att skynda sig att komma ut på arbetsmarknaden som tidigare generationer.

Marknadsnedgången suddade dock ut optimismen, stängde företag och avslutade många initiativ redan innan de hade startat. Budskapet ändrades från “du kan få vad du vill” till “du får nöja dig med det som finns”. Om det fanns något, vill säga. Därför är det knappast förvånande att denna period skulle bli en grogrund för kronisk frustration och ångest.

Dessa personer växte upp i en överbeskyddande miljö och blev sedan tvungna att anpassa sig till en tid av ständig förändring

Äldre generationer levde i en värld där resurserna var knappa och möjligheterna begränsade. Detta resulterade i en överbeskyddande föräldrastil, där de hade resurser att investera i att skaffa ett “trofébarn”.

Men när samhället och ekonomin började genomgå snabba förändringar blev osäkerheten om de nya utmaningar som man skulle behöva möta en av huvudorsakerna till oro.

Psykosocial utveckling mot individualism bidrar till ångest i millenniegenerationen

Konsumtionssamhället och födelsen av sociala nätverk har försett personer från millenniegenerationen med en självuppfattning som är baserad på individualitet, driven av förstärkningen av allmänhetens godkännande. Faktum är att även om det skulle komma varningssignaler om det virtuella livets bedrägerier vid ett senare tillfälle, hade många personer från millenniegenerationen redan i viss utsträckning utvecklat ett beroende av godkännande.

Vitala omständigheter som är oförenliga med psykiskt välbefinnande

Många personer från millenniegenerationen har haft svårt att hitta bostäder eller välbetalda jobb. Detta har försenat deras psykosociala mognad inom vissa områden. Till exempel att klara sig i vuxenlivet utan föräldrars hjälp.

I själva verket har medelåldern för frigörelse stigit avsevärt. Detta har orsakat en känsla av frustration och stagnation hos vissa av dem.

Ångest i millenniegenerationen är också ett resultat av dåliga levnadsvanor

Missbruk av koffein, dålig sömnhygien och överdriven användning av mobila enheter. Det är bland annat dessa vanor som tenderar att definiera denna generation. De är vanor som predisponerar dessa personer för vissa mentala tillstånd som är kopplade till ångest. Faktum är att det finns studier som har kopplat konsumtion av koffein och andra substanser med ångest. De hittade en direkt koppling mellan de två.

Unga människor med mobiler

Förändring i familjemodeller

Den traditionella familjemodellen med två föräldrar av olika kön plus barn påverkades av de politiska och sociala förändringar som den tidigare generationen upplevde.

Därför måste personer från millenniegenerationen anpassa sig till skilsmässor, separationer och familjer med ensamstående föräldrar. Dessutom fanns det ett motstånd från samhällets sida mot att icke-heterosexuella par skulle ta på sig rollen som föräldrar. Detta var faktiskt hittills otänkbara modeller, i avsaknad av de psykosociala resurser som vi nu har.

Allt hopp är dock inte ute

Men allt som omger denna generation har inte med ångest och problem att göra. Faktum är att millenniegenerationen anses ha större förmåga att anpassa sig till förändringar. Dessutom kan denna generation överföra sin öppenhet och tolerans till såväl tidigare som efterföljande generationer.

Vidare kännetecknas dessa nya generationer av att de övervinner stigmatiseringen av psykiska tillstånd och skapar trygga miljöer för alla som lider av psykiska sjukdomar. Så trots det faktum att ångest i millenniegenerationen är ett problem som ännu inte har åtgärdats, har resurserna som har fötts ur den lagt en solid grund för en god hantering av mental hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.