Att bli kär för lätt: Varför händer det?

Att bli kär för lätt: Varför händer det?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 20 mars, 2023

“Varför blir jag så lätt kär trots att jag vet att det förmodligen kommer att gå fel? Många människor ställer sig denna fråga dagligen. De kan inte förstå orsaken till dessa snurriga och översvallande känslor varje gång någon ny dyker upp i deras liv.

Det sägs att den personlighet som blir kär för lätt är känslomässigt omogen och till och med oansvarig till viss del. Ibland lämnar dessa personer ett förhållande för att starta ett nytt, kastar bort sin gamla kärlek för att omfamna en ny och dra nytta av den dopamin- och serotoninkick de känner.

Ett obestridligt faktum är att detta får dem att lida. Dessa individer definieras av känslomässig flyktighet. De blir ofta kära, blir exalterade över vissa personer och uttråkade med andra, drömmer om en ny granne eller önskar en ny kollega, eller börjar till och med titta på servitrisen i kaféet på ett romantiskt sätt. Men detta orsakar dem i slutändan besvikelse och skada.

Faktum är att deras kärlek inte alltid återgäldas. Dessutom kanske den nya partnern inte blir vad de förväntade sig. Det beror på att de som blir kära för lätt alltid skyndar snabbt. Därför riskerar de att se något i en partner som denne faktiskt inte har. De lägger också ofta sin självkänsla och värdighet åt sidan. Om detta låter som du, låt oss titta på varför det händer.

Nyförälskat par

Karaktärsdrag hos en person som tenderar att bli kär för lätt

Inget är så spännande som att bli kär. Hjärnan blir instängd i ett kemiskt skeppsvrak orkestrerat av signalsubstanser. Sinnet är inflammerat av förhoppningar, fantasier och önskningar. Faktum är att det är få saker som är så behagliga som den typ av omedelbar attraktion för den där speciella personen som plötsligt dyker upp på scenen.

Arthur Aron är en socialpsykolog som är expert på motivation vid New York University i USA. Han skrev en artikel om jagets expansion. Han menar att när en person vi attraheras av dyker upp så ökar vår känslomässiga intensitet och våra förväntningar förnyas. Vi ägnar till och med mer uppmärksamhet åt oss själva i hopp om att vara önskvärda för andra.

När vi blir kära ser livet inte bara annorlunda ut, utan vi ser också annorlunda ut. Faktum är att vi sprudlar av positivitet. Denna känsla kan vara extremt beroendeframkallande för förälskade människor. Här är några av anledningarna till att du kan bli kär för lätt.

1. Tendensen att idealisera: en form av lidande

Bakom frågan om varför du blir kär så lätt, ligger ibland ett specifikt svar. Det är för att du idealiserar överdrivet. Kanske är du en av de personer som har en naturlig tendens att se på dem du tycker är attraktiva i ett överdrivet positivt ljus.

Sigmund Freud sa att när vi väljer någon ger vi dem dimensioner som vi själva skulle vilja ha. Till exempel, självförtroende, uppfinningsrikedom, originalitet, karisma, charm, intellektuell briljans etc. Med andra ord, de som är kära projicerar på andra det de beundrar och önskar mest.

2. Rädsla för engagemang

Blir man kär i alla blir man inte riktigt kär i någon. Kanske tror du att äkta kärlek representerar dåliga tider och problem. Som en bitter dryck som du inte dricker upp utan bara fuktar dina läppar med en liten klunk.

3. Att bli kär för lätt kan tyda på en rädsla för ensamhet

Att bli kär snabbt kan vara ett tecken på en djup rädsla för ensamhet. Vår kultur främjar tanken att det är negativt att inte ha en partner. Följaktligen är många rädda för att vara ensamma.

4. Låg självkänsla: Att leta efter någon som ska fylla tomheten

Om du lider av låg självkänsla, letar du desperat efter något eller någon för att dölja dina egna brister och din osäkerhet. Nästan utan att inse det, känner du dig faktiskt attraherad av alla som behandlar dig väl, ger dig komplimanger, behandlar dig med tillgivenhet eller framhäver några av dina positiva egenskaper.

När du uppvisar brist på kärlek för dig själv (eller saknar det helt) nöjer du dig med smulor.

5. Att bli exalterad omedelbart (ett beroende av att bli kär)

Kanske är du beroende av att bli kär, men inte kärleken i sig. Du kan vara beroende av dopamin, signalsubstansen som dyker upp i den första fasen av attraktion. Men attraktion innebär en bedräglig typ av kärlek. Det lurar ditt sinne och får dig att fantisera på grund av dina känslor av begär.

Kemikalierna som din hjärna utsöndrar i de tidiga stadierna av förälskelsen förför dig eftersom de producerar så behagliga känslor. De kommer så fort du ser någon som attraherar dig. Oavsett om det slutar i ett sexuellt möte eller ett förhållande eller inte, kan din hjärna inte undgå att bli exalterad.

Tjej som undrar varför hon så lätt blir kär

6. Den beroende personligheten tenderar att bli kär för lätt

Bakom en beroende personlighet ligger ofta rädslan för ensamhet. Dessa personer behöver också alltid ha någon vid sin sida, och det behöver inte ens vara den rätte. De behöver bara någon som ligger bredvid dem i sängen eller sitter bredvid dem i soffan.

Om det här är du gör din rädsla och ångest inför ensamhet att du känner dig attraherad av alla som vid varje given tidpunkt visar intresse för dig. Det kan få dig att hoppa från person till person och relation till relation, varje gång någon ger dig någon form av uppmärksamhet.

7. Att inte lära sig av tidigare erfarenheter

Vissa människor lär sig inte av sina misstag. Faktum är att oavsett hur smärtsamma deras tidigare erfarenheter har varit, upprepar de dem igen. Tilmann Klein och Dr. Markus Ullsperger från Max Planck-institutet i Leipzig i Tyskland har forskat i ämnet.

De menar att anledningen till att vissa människor inte lär sig av sina misslyckanden eller misstag kan ha genetiskt ursprung och vara orkestrerad av A1-mutationen. Denna förändring minskar antalet D2-receptorer i hjärnan. Det är på dessa platser dopamin finns. Det betyder att människor inte längre har något intresse eller motivation att lära sig av sina misslyckanden från det förflutna. Följaktligen upprepar de dem kontinuerligt.

Det är viktigt att veta vad som styr ditt beteende när du är kär. Att känna till orsakerna som motiverar dig att nästan konstant vara exalterad över vissa människor kan hjälpa dig att kontrollera det. Det sista som dessa situationer ger är trots allt lycka.

Lär dig att bli kär långsammare

Till att börja med kan du börja med att förlika dig med att vara singel som koncept. Det är högst troligt att det bakom varenda en av dina flyktiga förälskelser ligger en djup rädsla för ensamhet. Därför måste du erkänna det att vara singel som en gynnsam tid för att främja självkännedom och återupptäcka dig själv genom att njuta av ditt eget sällskap.

Samtidigt kommer det att stärka din självkänsla och lära dig att värdera dig själv som du är, gradvis hjälpa dig att undvika att bli kär vid första ögonkastet. Du kommer att kunna vårda ditt tålamod att gradvis bli kär baserat på vad du lär dig om och värdesätter hos den andra personen.

Håll din uppmärksamhet i nuet, fokusera på idag och på de saker du gör varje dag för att uppnå vart och ett av dina mål. Tänk på att dina förälskelser ofta kommer från önskan att undvika dina nuvarande problem. Du döljer dem genom att sätta dina förhoppningar till en idealiserad och omöjlig framtid med någon du precis träffat.

Till sist, lär dig att ge dig själv tid, att träffa personen du gillar och gradvis bli kär i denne. Njut av varje litet steg mot kärlek utan några falska förväntningar och idealiseringar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aron, A & Aron, EN. (1986). Love and the Expansion of Self: Understanding Attraction and Satisfaction, New York, NY, US: Hemisphere Publishing Corp/Harper & Row.
  • Bailey 2nd, J. A. (2003). The foundation of self-esteem. Journal of the National Medical Association95(5), 388.
  • Bamalan, O. A., & Al Khalili, Y. (2019). Physiology, serotonin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545168/
  • Fernández, L. (2018). Sigmund Freud. Praxis Filosófica, (46), 11-41.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.