Att gå till sängs arg eller orolig är en dålig vana

Att gå och lägga sig då man är arg eller orolig leder inte bara till trötthet. Dessutom lämnar bördan av dessa negativa känslor ofta ett avtryck i din hjärna som förhindrar dig att tänka klart.
Att gå till sängs arg eller orolig är en dålig vana
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Att gå till sängs arg eller orolig är en dålig vana. Ändå gör många det ofta. De flesta gör det nästan utan att tänka på det. Det beror på att när det är dina känslor som styr gömmer du ofta bara huvudet i kudden, och bestämmer dig för att lösa det dagen efter. Tyvärr löser man sällan ett problem genom att sova på det, vilket betyder att det fortfarande kommer att finnas där när du vaknar.

Vem har inte gått igenom det här? När du till exempel diskuterar med din partner, och istället för att lösa era oenigheter tar du till anklagelser och andra olyckliga ord. Dessutom väljer du den typ av tystnad som leder till att ni sover rygg mot rygg, båda insvepta i er egen, barnsliga stolthet. Det gör det omöjligt att få en god natts vila. Du kanske inte ens somnar över huvud taget!

Att inte få en god natts vila leder alltid till en tuff morgon eftersom du är utmattad och inte kan tänka tydligt. I ett sådant tillstånd är det väldigt svårt att hitta modet och uppfinningsrikedomen för att lösa meningsskiljaktigheter med din partner. Du kan ju förstå varför det är dåligt för din hälsa att gå till sängs då du är arg.

Dessutom visar nyligen genomförda studier att även om du vilar i några timmar så påverkas din hjärna negativt av att sova under inflytande av negativa känslor. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om detta.

“Jag tänker på det imorgon.”

-Scarlett O’Hara-

Din hjärna påverkas negativt av att sova under inflytande av negativa känslor

Att gå till sängs arg är skadligt

Att gå till sängs arg eller orolig gör att du också vaknar på mycket dåligt humör. Det leder till att du faktiskt förlorar en stor del av din kognitiva potential. Med andra ord, saker som minne, reflekterande kapacitet och kreativitet. Faktum är att det inre lugn som du behöver för att aktivt möta problem proaktivt försvinner.

Sherlock Holmes sa att ordentligt med vila är lösningen på alla problem. Men enligt experter är sådana goda råd bara sanna om du kan lämna dina bekymmer bakom dig. Att kunna ligga på din kudde med det exklusiva syftet att sova är definitivt hälsosamt för dig.

Men om du däremot lägger dig stressad, under press, orolig eller arg, kommer du bara att intensifiera ditt obehag. Detta beror främst på att ett negativt känslomässigt tillstånd inte bara gör det svårt att få en god natts sömn utan det påverkar också din hjärna negativt.

Att gå till sängs arg kan göra dig sömnlös

Din hjärna och negativa känslor på natten

Dr. Yunzhe Liu från Pekings normaluniversitet har genomfört en studie i samarbete med University College London angående detta ämne. “Jag ville veta effekterna av att gå till sängs arg eller orolig”, säger hon. Hon upptäckte att en sak som verkligen påverkar sömn är hur man hanterar sina känslor och bekymmer.

Genom magnetisk resonansavbildning har forskare observerat att när man somnar arg, orolig och stressad förändrar detta olika delar av hjärnan. Det verkar vara en kumulativ effekt, vilket innebär att du inte märker det direkt efter att ha bråkat med din partner en kväll och ni sedan gått till sängs isär från varandra. De huvudsakliga förändringarna uppstår när detta beteende blir vanligt förekommande.

Detsamma gäller för stress och konstant oro. Att gå till sängs i ett sådant negativt tillstånd vecka efter vecka förändrar din hjärna på flera sätt:

  • Hippocampus, en del av hjärnan relaterad till ditt minne och känslor, blir mindre.
  • När du är arg, minskar aktiviteten i pannloben, vilket är området som ansvarar för rationellt tänkande och verkställande uppgifter. Detta beror på att ditt sinne antar det klassiska tunnelseendet. Med andra ord ser du bara en del av verkligheten. Således kan du inte relativisera. Därför misslyckas dina strategier för att lösa problem på ett reflekterande och kreativt sätt.
  • Ditt minne blir sämre eftersom din hjärna inte kan utföra sina uppgifter effektivt under nattens timmar. Detta manifesteras tydligt i svårigheten med att lagra nya minnen.
Negativa känslor påverkar din sömn och mentala förmåga

Ta inte dina problem med dig i sängen

Har du någonsin hört att man “aldrig ska gå till sängs arg eller orolig”? Men det finns ju tillfällen då problemen hopas sig, trycker ner dig, och ditt sinne fylls med knopar som du inte kan lösa upp. Så, vad kan du göra för att hålla denna typ av förtryck borta från kudden?

Det första du kan göra är att undvika att all denna stress och ångest byggs upp. De problem som har uppstått kommer snart gå att lösa, bara du låter de aggressiva känslorna svalna något först. Du måste konfrontera meningsskiljaktigheterna med din partner eller med någon annan person snarast möjligt efter det. För de saker du lämnar till i morgon löser sig inte alltid av sig själva. I de flesta fall blir de faktiskt endast ännu mer komplicerade.

Låt helst din kropp och själ vila, fria från negativa känslor. Tekniker som avkoppling, meditation och djupandning kan hjälpa dig. Du kan också ta ett varmt bad eller njuta av en god bok som hjälper dig att somna med ro.

Ett lugnt sinne sover bättre och hjälper dig också att leva ditt liv till fullo, på ett hälsosammare sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Liu, Y., Lin, W., Liu, C., Luo, Y., Wu, J., Bayley, P. J., & Qin, S. (2016). Memory consolidation reconfigures neural pathways involved in the suppression of emotional memories. Nature Communications7. https://doi.org/10.1038/ncomms13375

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.