Att stämpla ett barn som lat är farligt

Att sätta etiketter innebär att förenkla. Att märka ett barn reducerar det till ett ord. Detta kan vara både skadligt och farligt. Den här artikeln förklarar varför.
Att stämpla ett barn som lat är farligt
Laura Rodríguez

Skriven och verifierad av psykologen Laura Rodríguez.

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

Vi ignorerar ofta farorna med att stämpla ett barn. Ja, hur många gånger har vi faktiskt sagt saker som “Han är en sådan bråkstake”, “Hon är lat”, “Min son är blyg” eller “Hon är så intensiv, hon kan bara inte sluta”.

Stämpling sker vanligtvis när föräldrar ser vissa oönskade beteenden hos sina barn. Detta leder till att de pratar utan att verkligen tänka, utan att inse vilka skador de kan orsaka. Att märka ett barn med en specifik etikett innebär faktiskt ofta att den börjar följa dem.

Om ett barn börjar bli störande är det inte “dåligt”, det beter sig bara illa. Om ett barn inte klarar matematiken betyder det inte att det är “lat”. Kanske är det sent i utvecklingen. Alternativt kanske den inlärningsmetod som används inte är lämplig för barnet. Faktum är att vi skulle kunna nämna många andra exempel. Den här artikeln fokuserar dock på de mer specifika fallen där barn stämplas som lata.

Ett ledset barn.

Att stämpla ett barn kan orsaka Pygmalioneffekten

Sättet du förhåller dig till världen och hur dina anknytningsfigurer ser dig, särskilt i tidig ålder, påverkar i hög grad din självuppfattning. Med andra ord, när föräldrar stämplar ett barn så påtvingar de det egenskaper som kan vara helt felaktiga. De har dock en olycklig tendens att bli självuppfyllande profetior.

År 1965 introducerade Robert Rosenthal termen Pygmalioneffekten. Detta syftar på fenomenet där övertygelser och förväntningar på en person påverkar dennes prestation. Till exempel, om ett barn har svårt att studera och det är stämplat som lat, kommer det i slutändan att ta på sig den rollen och bli lat.

En självuppfyllande profetia är ett antagande eller en förutsägelse som, rent som ett resultat av att ha gjorts, gör att den förväntade eller förutspådda händelsen inträffar och därmed bekräftar sin egen riktighet.”

-Paul Watzlavic-

Farorna med att stämpla ett barn som lat

  • Barnet kan känna sig undervärderat. Detta påverkar dess identitet och självkänsla. Dessutom kan det leda till känslor av ångest och obehag.
  • Barnet tar på sig rollen som sin “etikett” (Pygmalioneffekten). Det tror på etiketten och kommer att vara begränsat till att utföra det associerade beteendet.
  • Stämpling förstärker det beteende som föräldrarna vill undvika. Deras tro om barnet blir självuppfyllande profetior.
  • Föräldrarna kan förbise vissa inlärningsaspekter som kan påverka barnets utveckling.
  • Det tar inte hänsyn till barnets känslor. Är barnet motiverat? Kan det finnas ett underliggande problem som inte är uppenbart? Förstår barnet idén med att studera och konsekvenserna av att inte göra det?
  • Stämpling fokuserar bara på en del av ett barns karaktär. Andra element glöms bort.

Motivation

Ett barn som är stämplat som lat kan dölja vissa svårigheter det har. Detta kan dock bara tjäna till att få det att framstå som ännu latare. Faktum är att det finns många inlärningssvårigheter som orsakar bristande motivation. Därför bör du alltid ha detta i åtanke. Oavsett om barnet har inlärningssvårigheter eller inte, bör motivationsaspekten alltid beaktas.

Motivation driver och upprätthåller en persons beteende mot specifika mål eller syften. Eftersom motivation ger energi och riktning åt beteende, anses det vara orsaken till beteendet. Därför påverkar motivation i hög grad barns lärande och tillväxt och kommer att avgöra deras utveckling.

Ett olyckligt barn.

Vad kan du göra om ditt barn saknar motivation?

Här är några tips:

  • Se upp med förväntningar. Höga förväntningar kan faktiskt vara kontraproduktiva. Faktum är att ditt barn kanske inte ens försöker eftersom det är så rädd för att misslyckas. Detta beror på att barn är extremt lyhörda för de förväntningar som ställs på dem.
  • Kom ihåg att det är farligt att stämpla ett barn som lat. Undvik därför detta till varje pris. Etiketter är kraftfulla och mycket inflytelserika.
  • Se till att du positivt förstärker varje liten prestation hos ditt barn. Fortsätt dessutom med uppmuntran för att dess motivation ska bestå.
  • Fokusera på processen och inte slutresultatet. Räkna varje dag av studier och ansträngning som ett litet steg på vägen till framgång. Se varje dag som en ny utmaning.
  • Ta kontakt med proffs. De kommer att kunna bedöma ditt barn och upptäcka om det finns några underliggande inlärningssvårigheter.
  • Uppmuntra kommunikation. Undvik skrik och negativa ord. Använd istället självsäkerhet och positivitet i era samtal. Hur du kommunicerar avgör dess syfte. Till exempel, om du vill att ditt barn ska dela sina känslor med dig och du skriker åt det, kommer det förmodligen inte att förklara hur det känner alls.
  • Stärk ditt barns studieteknik. Ta reda på vilka metoder som passar det bäst och fokusera på dessa.
  • Upprätta utbildningsstandarder och främja ditt barns självständighet. Det är viktigt att barnet förstår att dess beteende har konsekvenser, liksom att det måste ta ansvar för sina handlingar. Faktum är att det måste inse att dess dagliga sysslor är hans eller hennes och han eller hon måste utföra dem själv.

Slutliga noteringar

Som du kan se kan du ta många steg för att få barn att arbeta hårdare. Men att kalla dem eller behandla dem som lata hjälper dem definitivt inte att förbättras på något sätt. I själva verket kommer det bara att minska deras motivation. Följaktligen kommer de att visa mindre initiativ och vilja att anta alla slags utmaningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Watzlawick, Paul. The Invented Reality. New York: W.W. Norton & Company,Inc.
  • Piaget, J., y Inhelder, B. (1997). Psicología del niño (Vol. 369). Ediciones Morata.
  • Piaget, J. (1987). El criterio moral en el niño. Ediciones Martínez Roca.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.