Bli av med stress med dessa sju tekniker från stoicismen
Många självhjälpsböcker går i stoicismens spår. Faktum är att det finns något väldigt attraktivt med detta sätt att leva som skapats av Zenon från Kition och som Seneca och, naturligtvis, kejsaren Marcus Aurelius höll fast vid. Dessutom får en del av kognitiv beteendepsykologi näring av detta filosofiska förhållningssätt. I den här artikeln delar vi med oss av sju tekniker från stoicismen som kan hjälpa dig att bli av med stress.
Även om det är sant att det har gått mer än två tusen år sedan Krysippos från Soloi och Epiktetos lämnade efter sig sina verk på detta område, verkar det som att det är nu vi behöver stoicism som mest. Med det sagt varnar många för att trenden med stoicism är nästintill galen. Den har dock sitt existensberättigande. Särskilt med tanke på att vi lever i tider av stor osäkerhet, förändring och förvirring.
När ditt liv skakas om, gör ditt sinne det också. Du vet inte vad du ska hålla fast vid. Detta gör att stress och ångest uppstår. Du behöver säkerhet mer än nöje. Medan epikurismen hyllade hedonism, behöver vi idag hanteringsförmågor och motståndskraft. Stoicism kan hjälpa.
“Det är också bra att ta promenader utomhus, så att vårt humör kan höjas och fräschas upp av den fria luften och den friska brisen…”
-Seneca-
Stoicismtekniker som hjälper dig att hantera rädsla och oro och bli av med stress
Stoicismen lär att vi alla kan uppnå välbefinnande genom tankekontroll. Den hävdar att vi kan mildra dimensioner som ångest genom att acceptera att vissa saker ligger utanför vår kontroll. Det uppnås också genom att anta ett förhållningssätt som är inriktat på kontemplation och en attitydförändring.
Du kanske undrar om du verkligen kan uppnå något konkret och objektivt genom att damma av denna gamla filosofi. Du ställer dig frågan om stoicismteknikerna verkligen är giltiga och effektiva för att hantera stress, ångest och olycka. Forskare vid Birkbeck Cognitive and Affective Neuroscience Laboratory i Storbritannien ställde sig samma fråga.
De ville ta reda på om detta tillvägagångssätt, som har sitt ursprung i den hellenistiska perioden, ger betydande fördelar för dem som är benägna att oroa sig för mycket. De upptäckte att det är ett verktyg av stort kognitivt värde som är väl värt att ta i beaktande i dagens psykologiska behandlingar. Så varför inte omsätta det i praktiken? Varför inte använda stoikernas verktyg för att hantera din egen stress?
“Du har makt över ditt sinne – inte externa händelser. Inse detta, och du kommer att finna styrka.”
-Marcus Aurelius-
1. Omformulera: du är inte vad du tänker
Stoikerna hävdade att nykterhet och lugn hjälper dig att behålla kontrollen i svåra situationer. De måste dominera ditt sinne och vad som händer där.
Grunden för stress och ångest ligger ofta i din besatthet av att ge värde åt allt du tänker. Du säger till dig själv saker som “Jag är klumpig. Allt kommer att gå fel. Jag är värdelös. Det är hopplöst. Jag är en katastrof.” osv.
Det är dags att förstå att du inte är vad du känner eller tänker att du är. Du är helt enkelt kärlet som innehåller dessa skadliga idéer. Du är också den enda som har makten att förändra denna negativa och utmattande dynamik. Så sluta ge värde åt uppfinningarna av din negativa och grymma inre domare. Det gör dig till en fånge av rädsla och misslyckande.
2. Skrid till verket: om något oroar dig…ta hand om dig
Stoikerna hävdade att vi istället för att hamna i en oändlig labyrint av oro, borde utveckla strategier för att lösa det som oroar oss. Om du tillåter det kommer ditt sinne nämligen att vara som ett svart hål, som sväljer allt hopp och värde och drar in dig i mörkret.
Låt dig inte ryckas med av den där gravitationskraftens tröghet, annars går du vilse. Undvik att mata negativitet och katastrofalt tänkande. Hitta originella lösningar på det som oroar dig.
3. Dela och erövra för att bli av med stress
Kan du skilja mellan vad som är viktigt och vad som är prioriterat? Vet du hur du kan skilja på vad du kan och inte kan kontrollera? Stoikerna definierade dikotomin av kontroll som huvudstrategin för mänskligt välbefinnande.
Det består av att skilja allt som är under din kontroll från det som inte är det och acceptera faktum.
För att minska eventuella överväldigande bördor måste du också veta hur du ska prioritera. Det finns många uppgifter, förmodade skyldigheter och till och med människor som är överflödiga i ditt liv och genererar överbelastning. Det är dags att släppa dessa vikter från din dagliga rutin.
4. Dissekera ditt sinne
När det gäller att äta ett äpple, ett körsbär eller en persika, är du alltid medveten om att de innehåller en oätlig del. Därför öppnar du upp dem och dissekerar dem för att ta bort kärnorna. Metaforiskt bör du göra samma sak med ditt sinne.
Faktum är att många av de saker du oroar dig för inte är användbara och till och med kan vara skadliga, särskilt när du grubblar på dem upprepade gånger i ditt sinne. Du bör därför dissekera dina tankar och ta bort allt från dem som inte är användbart, allt som inte ger näring åt din attityd, dina förhoppningar eller din anledning till att finnas till.
5. Upprätta kognitiv distans
Detta är en av de mest användbara stoicismteknikerna för att reglera stress. Som Epiktetos sa en gång, det är inte sakerna som stör oss, utan våra åsikter om dessa saker. Faktum är att sättet du tolkar vad som händer dig definieras av ditt sinnestillstånd.
Marcus Aurelius talade om behovet av att skilja bedömningar från yttre händelser. Denna idé är nu översatt till en resurs definierad som kognitiv distansering. Det tyder på att du försöker se på din verklighet med mindre partiskhet och från ett större känslomässigt avstånd. Det är först när du ser på din omgivning med mer perspektiv som du upptäcker att ingenting är så hotfullt som det kan verka.
“Om du är bekymrad över något externt, beror smärtan inte på själva saken, utan på din uppskattning av den; och detta har du befogenhet att återkalla närsomhelst.”
– Marcus Aurelius-
6. Håll fast vid nuet för att bli av med stress
Det finns en annan lära som Marcus Aurelius inkluderade i sitt verk Meditations. Den hänvisar till vikten av att fokusera ditt sinne på nuet för att minska din oro. Men som människor har vi den omedvetna och ihärdiga tendensen att leva i framtiden.
I en sådan osäker värld är det vanligt att mata sina rädslor, bekymmer och de mest plågsamma idéerna om vad morgondagen kommer att föra med sig. Undvik det. Anta ett mer stoiskt perspektiv och fokusera på här och nu. Det är nämligen det enda du kan kontrollera och där du kan tillämpa en mer fridfull, självsäker och trygg attityd.
7. Skaffa en hobby och håll dig aktiv
Träna din kropp och själ, rör på dig, erövra nya hobbyer och passioner och ge din hjärna lite motivation. Till exempel kan något så enkelt som att ta en daglig promenad hjälpa dig att bli av med oändliga mängder stress. Att skaffa sig en ny vänskap, ny kunskap och berikande aktiviteter är också välgörande sätt att må bättre.
Stoikerna lämnade oss med en livsfilosofi som du kan använda till din fördel. Deras mål i livet var nämligen att uppnå en adekvat inre balans, där de kanaliserade sin energi virtuöst. För att göra detta kontrollerade de därför sina sinnen och reglerade sina känslor så att de kunde acceptera allt som ödet kunde ge dem, vare sig det var bra eller dåligt.
Deras visdom är med andra ord både användbar och inspirerande i dagens moderna liv. Faktum är att användningen av den kan resultera i riktigt stora förändringar i ditt liv.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Brown, M.E.L., MacLellan, A., Laughey, W. et al. Can stoic training develop medical student empathy and resilience? A mixed-methods study. BMC Med Educ 22, 340 (2022). https://doi.org/10.1186/s12909-022-03391-x
- Maclellan, Alexander and Derakhshan, Nazanin (2021) The effects of Stoic training and Adaptive Cognitive Training on emotional vulnerability in high worriers. Cognitive Therapy and Research 45 , pp. 730-744. ISSN 0147-5916.
- Murray, Greg & Judd, Fiona & Jackson, Henry & Fraser, Caitlin & Komiti, Angela & Pattison, Pip & Wearing, Alex & Robins, Garry. (2008). Big boys don’t cry: An investigation of stoicism and its mental health outcomes. Personality and Individual Differences. 44. 1369-1381. 10.1016/j.paid.2007.12.005.