De psykologiska fördelarna med att hålla allt i ordning

De psykologiska fördelarna med att hålla allt i ordning
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 28 mars, 2024

Folk säger ofta att ordning  är njutning utan reson och att oordning är fantasins glädje. Enligt japanerna är konsten att hålla allt i ordning något som kan få dig att djupt reflektera över dina ägodelar. Den kan betona behovet att bara behålla det som gör dig exalterad, som är användbart och som gör dig lycklig.

Om det finns någon som har uppnått stor framgång på senare år när det kommer till att lära folk hur man organiserar sina rum och garderober, är det Marie Kondo.

Med sin framgångsrika bok The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing har denna japanska kvinna redan inkluderats på Times lista över de 100 viktigaste personerna i världen och till och med utmanat sin landsman Haruki Murakami i sålda ex.

“Så snart du vaknar, organiserade den kommande dagens handlingar.”

-Pytagoras-

Det finns något hypnotiskt om Konmari-metoden, som denna bästsäljande guru förklarar. Den är enkel, drastisk, börjar med de minsta sakerna och avslutar med de största. Vidare påminner den oss om att föremål har en “själ”. Därför måste man tala till och tacka dem för deras tjänst innan man högtidligt säger farväl om man ska göra sig av med dem.

För en västerlänning kan det verka konstigt och tramsigt. De flesta personer samlar på sig så många saker, souvenirer, kläder, böcker och papper att om vi skulle utföra denna ritual för allt, skulle vi behöva spendera resten av våra liv med att hålla allt i ordning.

Men oavsett hur konstigt detta perspektiv är, har det fångat hela världen och på något sätt hjälpt folk att se på hemstädning på ett annat sätt, från en mer emotionell synvinkel.

Sortera kategoriskt för att hålla allt i ordning

Magin med ordning och spänningen med oordning

Alla känner vi till omgivningar som utsöndrar lugn, disciplin och integritet. Det är som om organiserade miljöer bjuder in oss att agera på ett mer balanserat sätt. Men det finns något konstigt: enligt en studie från University of Minnesota inducerar oorganiserade och tungt dekorerade omgivningar kreativitet hos nästan 70% av alla arbetare.

Det är nästan som om oordning ger dem fräschhet och uppmuntrar dem att bryta med etablissemanget och söka ny stimulans och utmaning. Så betyder det att det japanska perspektivet är fel, att ordningen Marie Kondo försöker sälja oss helt enkelt inducerar underkastelse, strikthet och stelhet?

Nej, inte alls. Det finns ett bra resonemang bakom hennes metod.

Konmari-metoden bjuder in oss att förbättra våra liv genom “renoveringen” av våra närmsta, mest bekanta kontexter. Därför är det mycket mer än att bara hålla allt i ordning i ett rum eller en garderob. Det är också att rensa din verklighet så att du kan finna inre balans.

Det är en intim ceremoni som aktiverar dina känslor och går ett steg längre än “katazuke” (rensning och organisering på japanska) och når en spirituell nivå.

Marie Kondo lär oss att vara medvetna om de föremål vi känner starkt för och sådana som inte längre är användbara. Det finns vissa saker och föremål som det är bättre att göra sig av med (eller säga farväl till) för att släppa in nytt ljus och lycka i vår omgivning, och som ett resultat i våra hjärtan.

Prydligt vikt tröja

Att hålla allt i ordning med Konmari-metoden

Vissa personer har en naturlig och nästan besatt tendens att hålla allt i ordning medan andra föredrar kaos. Men det magiska med denna strategi är utrymmet mellan dessa extremer. De båda krafterna är nämligen balanserade och vi kan känna oss bekväma utan att gå till extrema nivåer. Därför är det bäst att justera Konmari-metoden efter dina egna behov.

“Att hålla ordning är att återställa balansen mellan människor, deras ägodelar och hemmet de lever i.”

-Marie Kondo-

Det står till exempel klart att det istället för att tala med föremål och se dem som väsen med själar skulle vara bättre att kommunicera med dig själv. “Jag släpper denna dagbok eftersom den var väldigt användbar och renande under en tid när jag mådde dåligt, men nu är min verklighet annorlunda. Jag mår bättre, jag har vänt blad och nu kan jag göra mig av med den.”

Tips för att börja organisera

Nedan listar vi några av Marie Kondos huvudsakliga förslag så att du kan reflektera över dem:

  • Gör dig av med grejer. Sluta vara så fäst vid materiella ting.
  • Behåll endast vad som ger dig lycka.
  • Organiserade efter kategori istället för område. Begränsa inte dig själv till att organisera ett specifikt rum. Börja istället med alla dina kläder, sedan alla dina böcker, sedan alla dina papper och dokument etc.
  • Om möjligt ska du göra allt på samma gång.
  • Behandla dina föremål med respekt och säg farväl till dem.
  • Tomma skokartonger är inte särskilt användbara – kasta dem.
  • Organisera ensam. Se på denna övning som en privat aktivitet.
  • Om du har problem med att göra dig av med något ska du fråga dig själv huruvida det verkligen är användbart för dig nu. Du kommer få svaret.
Organiserad byrålåda

Avslutningsvis är idén bakom ordning för Marie Kondo användbarhet. En positiv känsla som föremålet ger dig och behovet att skapa extern harmoni som är i samklang med din inre värld. Ett hem är inte bara ett utrymme där saker förvaras, utan en plats där balans och lycka lever.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.