Hösten är årets söndag för ditt humör

Hösten är årets söndag för ditt humör
Sara Clemente

Skriven och verifierad av psykologen och journalisten Sara Clemente.

Senaste uppdateringen: 18 december, 2022

Oftast glömmer vi att ett byte av årstid innebär att våra kroppar måste anpassa sig. Mindre solljus på hösten och vintern har till exempel en direkt påverkan på ditt humör. Känner du att du har mindre eller mer energi efter en vecka av grå himmel och regn?

Utöver det har hösten några andra karaktärsdrag som kan göra dig lite nere. Det mest påtagliga av dem är definitivt din attityd när det kommer till att hantera övergången till vintern. Så hur kan man klara sig till den kallaste delen av året på bästa sätt?

Hösten och dess inflytande på ditt välmående

När denna årstid börjar, vare sig vi är på det norra halvklotet (september) eller det södra (mars), genomgår vårt humör många förändringar. Vi kan alla uppleva det på olika sätt och till olika grader, men generellt innebär starten av hösten apati, anhedoni och/eller trötthet.

Deprimerad man

På sommaren är dagarna längre, och det verkar lättare att nyttja tiden. Eftersom man vanligtvis har några veckors semester för att vila och spendera med familjen, blir man dessutom lugnare och mer avslappnad. Du kommer ihåg att du har färre ansvar än resten av året, inte behöver stressa och inte måste genomgå den konstanta monotonin på jobbet.

Men allt detta förändras när hösten stundar. Dagarna blir kortare och kortare, nätterna blir längre, det är färre ljusa timmar och regn och blåst ersätter sommarens fina väder.

De lägre temperaturerna är en inbjudan att stanna inomhus och spendera mindre tid utomhus. Du kanske till och med isolerar dig socialt. Att vistas inomhus mycket kan dessutom sprida förkylningar och göra att du känner dig svagare och mer sårbar.

Att se löven falla från träden och samlas på marken kommer dessutom leda till nostalgi och ledsamhet.

Många personer gör sin garderob till en personifiering av sin eländighet. Därför slutar man bära glatt färgade, ljusa kläder, i favör för mycket mörkare, tristare färger.

Hormonförändringar under hösten

Dessa externa faktorer, speciellt det skiftande vädret och mindre solljus, kommer leda till en serie hormonförändringar. Dessa förändringar kommer göra din energi mycket mindre stabil under dagen. Låt oss ta en titt på dem:

  • Ökad melatoninproduktioneftersom det finns mycket mer av det i blodet kommer du alltid känna dig lite trött och mer manad att sova.
  • Minskad serotoninproduktion: detta sker med ökningen av melatonin, eftersom den rubbar din sömn, ditt humör och ditt sinnestillstånd ur balans.
  • Minskad dopaminproduktiondetta orsakar brist på uppmärksamhet och generell brist på intresse.
Höstlandskap

“Höstdepression”

Om försämringen av ditt humör är intensivt och långlivat, kanske du upplever vad som kallas för “höstdepression” eller “vinterdepression”. Men håll dig lugn! Det är bara en temporär situation som du kan undvika om du tar rätt steg.

Dess symptom är stor brist på energi och intresse för allt, apati, irritabilitet och dåligt humör, brist på sömn samt koncentrationssvårigheter. I vissa fall kan folk till och med uppleva starka känslor av ensamhet, trots att det inte är på riktigt.

Hur man bekämpar den

Du bör träffa en specialist angående dessa humörstörningar, men det finns sätt att handskas med symptomen. Om du gör små förändringar i din kost och utför vissa dagliga aktiviteter, kan det vara till stor hjälp.

Gällande kosten är det en bra idé att se till att du äter gott om vitamin B och C, såväl som mineraler som kalcium och magnesium (de är nödvändiga för produktionen av signalsubstanser). Du kan även använda valerianarot och lila passionsblomma för att slappna av och få bättre sömnkvalitet.

Ibland fastnar man i tänket att när semestern väl är över så kan man inte hänge tid åt sig själv längre. Men det är inte sant. Du bör fortsätta att finna dessa stunder av vila och underhållning, och fylla ditt liv med roliga aktiviteter. Du kan till exempel sporta; och du behöver inte göra det utomhus, för inomhussport är ett bra sätt att få tillbaka sin positiva attityd.

Utöver din kropp kan du även hjälpa ditt sinne genom att läsa, gå på teater, gå på bio eller besöka museer. Du kan lyssna på musik, ha en bra konversation med vänner eller dela ett speciellt ögonblick med din partner eller dina barn.

Att plötsligt inte utföra alla små aktiviteter som gör dig lycklig innebär att du förlorar energi och börjar känna dig mer apatisk. I slutänden kommer det förvärra ditt humör och ge dig höga stressnivåer.

Ledsen kvinna som lider av hösten

Höstdepression är inte alltid att ett syndrom efter semestern

Depression efter semestern är tillståndet arbetande personer finner sig i när de inte anpassar sig till arbetslivet ordentligt efter semestern.

Symptomen är väldigt lika höstdepression. Men det finns även andra avsevärda fysiska problem, såsom muskelsmärta, vilket leder till försämrade arbetsprestationer.

Detta syndrom kan dessutom dyka upp närsomhelst på året när du kommer tillbaka från semestern. Så om du av någon anledning skjuter upp semestern till november, kommer syndromet dyka upp efteråt.

Höstdepression kommer alltid vid en specifik del av året: slutet av sommaren och starten av årstiden efter det. Depression efter semestern drabbar främst unga människor, speciellt de under 45. Samtidigt är de personer som är mest sårbara för höstdepression vuxna över denna ålder.

Som du ser finns det många faktorer under hösten som kan sätta ditt fysiska och psykologiska välmående i riskzonen. Men det hindrar den inte från att vara den bästa årstiden på året. Du måste bara lära dig att göra det bästa av den!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Geoffroy, P. A., Bellivier, F., Scott, J., & Etain, B. (2014). Seasonality and bipolar disorder: A systematic review, from admission rates to seasonality of symptoms. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2014.07.002
  • Melrose, S. (2015). Seasonal Affective Disorder: An Overview of Assessment and Treatment Approaches. Depression Research and Treatment. https://doi.org/10.1155/2015/178564
  • Yang, A. C., Huang, N. E., Peng, C. K., & Tsai, S. J. (2010). Do seasons have an influence on the incidence of depression? the use of an internet search engine query data as a proxy of human affect. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0013728

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.