Hur självbelåtenhet kan hindra dig från att gå framåt
Du lever i en värld som uppmanar dig att vara bäst och ständigt förbättra dig själv. Men oavsett dina ambitioner är en av de starkaste pelarna för ditt välbefinnande att vara i frid med den du är. Samtidigt är denna pelare inte immun mot attacken av vissa erosiva medel, såsom extrem konformism eller systematisk acceptans. Faktum är att självbelåtenhet kan sakta ner dig och lämna dig förankrad i känslor av olycka. Vi kommer att prata om det i den här artikeln.
Först och främst är du inte skyldig att förbättra dig på något område eller göra några ändringar du inte vill genomföra. Personlig utveckling är just det, personlig. Bara för att din partner gillar sport eller träning betyder det inte att du ska göra det också. Och det faktum att din vän följer en strikt diet betyder inte att du ska göra detsamma.
Alla är olika och vissa är mer motiverade eller benägna att arbeta inom vissa områden än andra. Med det sagt, om det finns en viss aspekt av ditt liv som orsakar dig obehag, och du verkligen vill arbeta med den, kan självbelåtenhet hindra dig från att uppnå ditt mål. Det är då man ska göra något åt det.
Vad är självbelåtenhet?
Självbelåtenhet definieras som känslan av tillfredsställelse med ditt eget sätt att vara eller agera. Det betyder att du är nöjd med vem du är och vad du gör. Du känner att du redan är den du borde vara och du gör det du borde göra. Det handlar om acceptans och förmågan att vara i frid med sin egen verklighet.
Sålunda har självbelåtenhet en positiv och ljus aspekt. Det låter dig vara okej med det som händer som du inte kan ändra på. För det finns alltid delar av ditt liv som du inte kan förändra och att slåss mot dem genererar bara känslomässiga slitningar. Att därför känna sig nöjd med till exempel din längd eller ditt medfödda temperament (oföränderliga aspekter) kan bespara dig mycket lidande.
Självbelåtenhet är också till hjälp för de människor som tenderar att vara extremt självkrävande och stela. De som känner att de alltid måste göra mer, att de aldrig räcker till, att de behöver förbättras och som aldrig slutar att försöka validera sig själva. I dessa fall är det verkligen hälsosamt att lära sig att uppskatta sina egna värderingar, erkänna sina förtjänster och acceptera nuet.
Å andra sidan, när människor faller för vanan att vara överdrivet självbelåtna, skadar de sig själva på flera sätt.
Självbelåtenhet: ett hinder för att gå framåt
Den mörka sidan av självbelåtenhet är att det leder till att du ignorerar ditt ansvar. Det ansvar du har mot dig själv, att ta hand om dig själv, utveckla dig själv och ta ansvar för ditt liv.
Det finns tre huvudsakliga sätt på vilka denna attityd kan påverka dig:
Anklagelse och offerattityd
Om du känner dig nöjd med vem du är och vad du gör, men ändå är missnöjd med ditt liv, har du inget annat val än att skylla på en extern faktor. Därför lägger du ansvaret på dina föräldrar, din chef, dina vänner eller din partner. Du övertygar dig själv om att de är orsaken till din frustration och olycka eftersom de inte beter sig som de borde.
Den här typen av självbedrägeri får dig att känna att du redan har gjort allt du kan och borde göra, och att om något går fel så har det inte längre något med dig att göra. Men denna brist på självkritik hindrar dig från att gå framåt. När allt kommer omkring är du till syvende och sist ansvarig för ditt eget liv. Ingen kommer att leva det åt dig.
Brist på självförtroende
Självbelåtenhet leder också till att du är överdrivet överseende och förlåter dig själv för flera överträdelser. Om du till exempel sätter upp som mål att börja träna på måndag, men det är torsdag och du inte har börjat än, förlåter du dig själv för att du inte höll fast vid dina planer.
Men bakom din självbelåtenhet döljer sig kortsiktig bekvämlighet och förstärkning. När du inte känner för att träna övertygar du dig själv om att inget är fel, att du redan har ett tillräckligt hälsosamt liv eller att du förtjänar att vila. När denna attityd upprepas dag efter dag, hindrar det dina framsteg; framsteg som du satt upp för dig själv och som du vill uppnå men som du ännu inte förbinder dig till.
Nedsatt självkänsla
Slutligen påverkas även självkänslan av självbelåtenhet. Människor som är alltför självbelåtna tenderar att berömma sig själva och skryta om varje liten prestation samtidigt som de förbiser de områden som kräver förbättring. Detta är vad som händer med pappor och mammor som belönar och berömmer sina barn överdrivet: deras ord är tomma.
I verkligheten bygger självkänslan på fakta, de utmaningar du övervinner, de mål du sätter upp för dig själv och uppnår och de framgångar du skördar. När du överkonformerar dig, kommer med ursäkter och bedrar dig själv, påverkar det din självbild och du kan känna att du känner dig mindre kapabel och mer omotiverad.
Att vara självbelåten på ett smart sätt
Kort sagt, vi kan inte säga att självbelåtenhet har en negativ karaktär, eller alltid är dåligt. Faktum är att det i viss mån (och särskilt för vissa människor) är positivt och fördelaktigt. Det är dock viktigt att hitta en balans tillsammans med självkritik och krav på sig själv.
Om du är för konformerad, tillåtande och överseende, riskerar du att bli instängd i otillfredsställande verkligheter. Därför bör du komma ihåg att acceptera det du inte kan förändra. Jobba endast med det du kan och vill förändra.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Germer, C. (2009). The mindful path to self-compassion: Freeing yourself from destructive thoughts and emotions. Guilford Press.
- Kawall, J. (2006). On complacency. American Philosophical Quarterly, 43(4), 343-355.