Illusionen av transparens: jag mår egentligen inte bra

Illusionen av transparens: jag mår egentligen inte bra
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Så många lider av illusionen av transparens. De tror att all deras sorg, känslor och desperation är tydligt synliga för andra. De tror att resten av oss borde kunna gissa vad de behöver.

Men folk är inte alltid som öppna böcker. Så om du verkligen behöver något är det enda alternativet du har att vara bestämd.

Kanske är du reden intimt bekant med detta koncept. Sanningen är att de flesta av oss har upplevt det i första hand, eller på ett eller annat sätt.

Om du till exempel talar inför publik så kanske du tänker, “Jag är säker på att alla kan se hur nervös jag är…” Men sanningen är att de endast lade märke till ditt utmärkta tal och din självsäkerhet.

“Illusionen av transparens säger att det finns personer som är kapabla att tro att deras inre tillstånd är uppenbara för andra. De tror att de är speglar; perfekta reflektioner av deras mest privata sida…”

Tänk på gångerna du kommit hem efter en riktigt dålig dag. En så där Murphys lag-dag där allt som kunde gå fel gick fel. Trots det har din familj och dina vänner ingen aning om det. De märker det inte alls.

Vi är inte lika transparenta som vi tror. Vårt inre jag är inte en TV eller en spegel. Men det bör inte göra dig arg eller ledsen. Andra är inte förpliktigade att granska dig eller ta reda på hur du mår.

Det bästa och mest hälsosamma du kan göra är att tala ärligt och säga: “Jag har haft en riktigt dålig dag”. Men många blir arga när andra inte kan gissa hur de känner.

De känner sig ignorerade när andra inte på magiskt manér förstår vad de oroar sig över.

Illusionen av transparens: se hur mycket jag lider!

Kalle och Eva ska fira sin årsdag ikväll. De har varit tillsammans i två år och har bokat bord på en restaurang. Men precis när de ska gå så inser Eva att Kalle varit i badrummet väldigt länge för att göra sig redo.

Hon är oroad och knackar på dörren och frågar om han är okej. Några sekunder senare kommer ha ut och säger att han inte vill gå ut och äta, han känner inte för det.

Eva frågar vad som är fel. Efter en massa lirkande säger Kalle till slut att han inte känner för att fira deras årsdag. Han tycker inte att deras relation funkar bra eftersom hon inte är medveten om vad som hände med dem.

Ett överraskande svar

Hans svar överraskar Eva och gör henne ängslig. Hon frågar av det skulle vara, vad som är fel. “Det går inte bra på jobbet. Jag kanske får sparken. Jag har oroat mig i två dagar och du märkte det inte ens.”

Evas svar är lika enkelt som det är självklart: “Varför berättade du inte om det?”

Denna situation är faktiskt ganska vanlig. Vi tittar inte bara på ett uppenbart kommunikationsproblem; det finns även ett väldigt farligt kognitivt bias.

Det får Kalle att tro att andra personer kan förstå våra känslor bara genom att titta på oss, som om de har en speciell radar.

Oroad kvinna med partner

Så Kalle har burit runt på sina orosmoln i flera dagar i tron att han är transparent. Han var så fokuserad på sin ångest att han tog för givet att hans flickvän skulle se det också.

Vi försöker i mångt och mycket undvika detta, men vi är inte alltid framgångsrika.

Alla ger inte uppenbara ledtrådar om vad de tänker och känner. Och än värre finns det vissa som blir spända och ängsliga när de inser att andra inte märker att de lider. De väntar sig att alla ska kunna uppfatta deras olycklighet.

Om du vill något, lär dig att kommunicera

Alla vet vi hur viktigt det är med empati. Detta icke-verbala språk, denna koppling vi har till människor vi älskar, låter oss uppfatta andra personers behov eller problem utan behov av ord.

Med det sagt kan empati svika oss av flera anledningar.

Du kan uppfatta en känsla, men kanske inte det underliggande problemet. Du kan fråga någon vad som är fel, men svaret kanske blir” inget”.

Ofta när det finns en illusion av transparens finns det även emotionell omognad och brist på effektiv kommunikation.

De är trojanska hästar som rusar in i relationer. Därför är det viktigt att lära sig att hantera dem på ett moget sätt.

Man kan inte läsa tankar

Vad man kan göra åt illusionen av transparens

Kom ihåg att vi alla har denna illusion av transparens i en eller annan grad. För de flesta av oss dyker den förmodligen upp regelbundet på olika sätt. Den är framförallt vanlig i romantiska relationer.

Många av oss har uppfattningen att vår partner bör kunna gissa vad som försiggår och vad vi behöver. Vår önskan om ett intimt förhållande är stark. Så stark att vi glömmer att kärlek inte ger oss övernaturliga krafter.

Vi kan inte läsa vad den andra personen känner eller tänker. Därför måste man ha följande i åtanke:

  • Anta aldrig att någon annan är förpliktigad att förstå vad du går igenom.
  • Om du vill ha en högkvalitativ relation ska du basera den på bestämdhet. Grunden bör vara att man öppet uttrycker vad man behöver och känner, samt vad som stör och sårar en.
  • Folk är inte lika transparenta som de tror. Våra partners är ej heller kapabla att läsa våra känslor lika bra som vi tror. Ibland kan rutiner och arbete göra det svårt att vara medveten om andras känslor. Det innebär dock inte att vi är mindre intresserade eller att vi älskar dem mindre.
  • Du bör uttrycka dina orosmoln i nuetAllt du sparar till morgondagen kommer bara bli ett större problem.

Du har förmodligen känt igen dig i lite av det vi talat om ovan, så vänta inte – jobba på sakerna du känner dig träffad av. Om du gör det kommer du minska effekterna som vanliga kognitiva bias har och få bättre relationer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.