Jacinda Ardern: Trakasserier av en premiärminister

Jacinda Ardern var känd som en ledare som präglades av förståelse och empati. 2023 hade hon knappt någon energi kvar och bestämde sig för att ta steget och avgå. Anledningen till hennes beslut var den fruktansvärda följden av förnedring och trakasserier mot henne och hennes familj.
Jacinda Ardern: Trakasserier av en premiärminister
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 25 februari, 2024

Stora politiska ledare accepterar att det att bli kritiserad helt enkelt är en del av jobbet. Men under de senaste åren har mängden våld och trakasserier som drabbat många offentliga personer nått oroväckande höga nivåer. Faktum är att i vår tid av sociala medier, clickbaits och kravet på ett ständigt uppdaterat flöde, har konsten att förtala och objektifiera blivit en konstant. De senaste åren drabbade detta Nya Zeelands före detta premiärminister Jacinda Ardern.

Hon blev världens yngsta kvinnliga ledare när hon vann valet 2017. Ett år senare såg vi henne i FN:s generalförsamling med sin bebis i famnen. Faktum är att hon utövade sitt ledarskap genom egenskaper av empati och vänlighet.

“Be kind but strong” var den fras hon ofta använde i sina framträdanden under covid-19-pandemin och det var så hon försökte visa sig för andra. Följaktligen var hon ett exempel på stort motstånd under sina sex år vid rodret i sitt land. Men den 19 januari 2023 annonserade hon sin avgång.

Som hon förklarade för media hade hon inte längre tillräckligt med energi kvar i tanken för att fortsätta. Dagar senare publicerade media de verkliga orsakerna bakom hennes beslut.

“… jag är människa, politiker är människor. Vi ger allt vi kan, så länge vi kan. Och då är det dags. Och för mig är det dags.”

-Jacinda Ardern-

Jacinda Ardern
Förbi är de dagar då “jacindamania” spreds över hela Nya Zeeland.

Skälen till att Jacinda Ardern avgick

Ett par av de svåraste ögonblicken som Nya Zeelands premiärminister fick möta var attackerna i Christchurch i mars 2019. Det var två terrorattacker riktade mot olika moskéer i staden. 51 människor dödades.

Det sätt på vilket Jacinda Ardern reagerade på denna katastrof inspirerade världen. I sitt tal talade hon om de inneboende motiven för attackerna, som var inga mindre än rasism, giftiga fördomar och hat mot muslimer. Hon insisterade på att de inte var Nya Zeelands värderingar. Hon hävdade att hennes är ett land som strävar efter att representera mångfald, vänlighet, medkänsla och respekt för alla som söker sin tillflykt till det.

Ardern tvekade inte att framträda i hijab inför media för att senare förklara att lagstiftningen skulle ändras för att skapa strängare kontroll av tillgången till vapen. Hon sökte alltid en känslomässig kontakt med andra och uppnådde, med stor framgång, en subtil och nödvändig balans mellan bestämdhet och empati. Enligt experter representerade hon den verkliga essensen av kvinnligt ledarskap. Men hennes gestalt och sätt att styra var föremål för ständiga attacker.

Jacinda Ardern utsattes för ständiga trakasserier

Innan hon vann valet 2017 förutspådde förre premiärministern Bill English att Jacinda Ardern inte skulle hålla och var som “stjärnstoft”. Sanningen är att hon gjorde det. Dessutom fängslade hon många över hela världen. Faktum är att det var tack vare Arderns effektivitet i att hantera kriser som Nya Zeeland hanterade pandemin så effektivt.

Dessa händelser verkar bekräfta en studie utförd av University of Liverpool i Storbritannien. Enligt denna forskning uppvisade kvinnor ett mycket bättre ledarskap under pandemin. Men samtidigt som denna premiärminister var inspirerande i hur hon hanterade inhemska och internationella utmaningar, blev hon också konstant utsatt för smutskastning.

Till exempel blev orden från Gareth Morgan, ledare för The Opportunities Party, berömda. Han sa att Jacinda var tvungen att visa att hon var mer än bara “läppstift på en gris”. Det var bara början. Under de tre sista åren av hennes mandatperiod nådde trakasserierna aldrig tidigare skådade nivåer.

Videor som hotar hennes och hennes familjs liv har till exempel dykt upp flera gånger på YouTube. Av denna anledning tvingades underrättelsetjänsterna sätta in fler säkerhets- och skyddsmekanismer för henne. Aldrig tidigare hade de behövt intensifiera sådana åtgärder.

Nivån av hat och trakasserier som Nya Zeelands för detta premiärminister har fått utstå saknar motstycke i landet.

Förföljelse, konspiration och dödshot

Det var två faktorer som ökade trakasserikampanjerna mot Ardern: regleringen av vapenanvändning och vaccination mot coronaviruset. Polisen registrerade 18 dödshot mot henne under 2019, 32 under 2020 och 50 under 2021. Två män greps till slut för dessa brott.

2022 fick Jacinda Ardern hantera en protest i parlamentets trädgårdar. Demonstranter krävde att hon skulle avrättas. Senare blev hon trakasserad av en lastbilschaufför som kastade kvinnofientliga och förargelseväckande förolämpningar mot henne.

Sanningen är att många av dessa situationer kunde ha varit tolererbara om hon hade varit den enda personen i dessa gruppers rampljus. Men hennes familj var också utsatt för hot och det var handlingar som var extremt svåra att tolerera.

Kampanjerna för våld och kvinnohat ökade inte bara exponentiellt, utan hotnivån mot hennes fysiska integritet var påtaglig.

Samhället måste reflektera

“Så jag känner mig såklart, du vet, ledsen, men jag har också en känsla av lättnad”. Det var Arderns ord till media efter att ha meddelat att hon avgår. Det är mycket troligt att hon kommer att behöva ägna lång tid åt att acceptera och bygga upp en positiv redogörelse för sina erfarenheter som premiärminister. Förhoppningsvis kommer tillbakadragandet från offentlighetens ljus att återställa det nödvändiga lugn hon behöver.

Erfarenheterna från denna politiska ledare borde hjälpa oss att göra en detaljerad genomgång av var vi står som samhälle. Även om det är enligt förväntan att alla offentliga personer kommer att bli kritiserade för sitt ledarskap, får detta inte inkludera dödshot. Det är naturligtvis normalt att de blir bedömda utifrån sina beslut, ord och beteenden. Men det är helt enkelt inte moraliskt att nedvärdera en person för dennes kön eller ideologi.

Tyvärr är hennes fall, som vi såväl vet, inte det enda. Vi kan bara hoppas att sunt förnuft till slut kommer att övertrumfa irrationalitet och att reflektion kommer att övertrumfa clickbaits.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Garikipati, Supriya & Kambhampati, Uma. (2020). Leading the Fight Against the Pandemic: Does Gender ‘Really’ Matter?. SSRN Electronic Journal. 10.2139/ssrn.3617953.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.