Att hitta lugnet mitt i kaoset - vem väljer du att vara?

Mitt i kaoset, ett lugn. Mitt bland rädslan och mullret som för med sig osäkerhet och panik, ett lugn. Endast med ett fokuserat och avslappnat tillvägagångssätt kan vi använda oss av våra psykologiska styrkor. Det är dags att vakna upp och dra nytta av dem.
Att hitta lugnet mitt i kaoset - vem väljer du att vara?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Det är inte lätt att leva mitt i kaos. Inte lätt att hålla balansen när stormvågorna svallar över dig och vinden virvlar runt huvudet och viskar budskap om rädsla och osäkerhet i dina öron. Det är inte lätt att behålla lugnet mitt i kaoset.

Vi är skapta att ha känslomässiga, beslutsamma och snabba förväntningar och reaktioner när paniken drabbar oss. Men det ideala i dessa situationer är ändå att behålla lugnet.

Från ett psykologiskt och sociologiskt perspektiv, verkar det redan nu som att ordet för 2020 kommer att vara “rädsla”. De senaste händelserna visar redan nu alla fasetter av denna term, i beteenden och attityder som täcker allt mellan irrationalitet och integrativitet. Det senare gäller dem som accepterar rädslan som väljer att möta den genom att vidta proaktiva åtgärder för att försöka lösa problemet.

Psykiatern Karl Augustus Menninger menade att rädslor kan tämjas, vilket leder till att man utvecklas i livet. Det är en sak som kan vara lätt att säga, men att sätta det i praktiken är bland det mest komplexa och traumatiska en människa kan behöva göra.

För när kaoset knackar på din dörr tar det allt ditt lugn. Du blir som tokig, och än värre, du smittar andra med ditt beteende. Detta leder till att rädslan bara växer och växer tills den inte längre kan kontrolleras.

I dessa situationer måste du så frön av lugn och låta dem gro. Du kan träna dig själv att göra detta, för trots allt är rädslan, och även oron och irrationella beteenden, bara andra sorts virus som vi kan lära oss att bota.

Mitt i kaoset måste vi hitta vårt lugn

När vi står mitt i kaoset, måste vi använda ett mentalt tillvägagångssätt baserat på lugn

Vi har nått en punkt där vi alla håller på ett bli (metaforiskt) sjuka av alla dåliga nyheter. Nyheter kommer till dig via tv, radio och sociala nätverk. Oroväckande information, oroväckande fakta, negativa budskap – tillsammans vinner de över de positiva nyheterna.

Dessutom delas negativa nyheter generellt före eventuellt hoppfulla nyheter. Ofta tar man bara in allt, utan något försiktighetsfilter, och utan att ens bedöma huruvida informationen är korrekt eller inte.

Visst är det sant att vi har rätt att veta. Information är makt, och vi måste kunna få vara uppdaterade om det som sker. Men det kommer en punkt då alla omständigheter och all information börjar kännas överväldigande, och känslan av maktlöshet vaknar i dig. Att inte veta vad som kommer att hända i morgon är tveklöst det som skrämmer och begränsar oss allra mest.

Vi är varelser som är vana vid att kunna kontrollera saker i vår närmaste omgivning (eller åtminstone tror vi detta). Men när man plötsligt inser att man står mitt i kaoset, och att det man igår kunde ta för givet idag antingen är osäkert eller inte ens existerar längre, då känner man sig skadad och upprörd.

Vad gör man när man befinner sig mitt i kaoset?

Lugn är en attityd, och det kommer när du accepterar att du inte kan kontrollera allting

I ett sammanhang av osäkerhet, ökar oron. Dessutom spelar också en annan faktor in: vår omgivning. Informationen som når oss, människorna omkring oss som vidarebefordrar sina känslor, och sina rädslor… allt detta ökar ångesten lika mycket som osäkerheten gör.

Exempelvis är det mycket värre att inte veta om du kommer att bli av med jobbet än att faktiskt veta att du har blivit av med det. Hjärnan reagerar på olika sätt. Därför bör vi lära oss att tolerera osäkerhet.

Vi behöver inse att trots att vi inte har kontroll över vissa saker, kan vi kontrollera hur vi väljer att reagera på dem. Det är detta som är nyckeln.

Att agera med lugn mitt i kaoset är den bästa attityden. Det är det mentala tillvägagångssätt som hjälper dig att reagera så klokt, resonligt och balanserat som möjligt genom att göra ditt bästa.

Gör dig av med katastroftankar

Rensa ditt sinne: gör dig av med katastroftankar

Mitt i  kaoset, hjälper det inte med katastroftankar – de gör att du sjunker. Mitt i svårigheterna, tvivlen eller problemen, bör ditt sinne kunna ge dig stöd och inte stå som ett hinder för varje steg du tar.

Därför är det viktigt att du rensar huvudet. Alla tankar som hindrar dig och som skapar rädsla i stället för att hjälpa dig hitta en lösning lägger ett ytterligare problem till situationen som helhet.

Var uppmärksam på dem och sluta upp med din inre negativa dialog. Lugnet måste vara som en fyr som guidar dig i mörkret.

Mitt i kaoset… vem väljer du att vara?

En sak som kan hjälpa dig i svåra tider och mitt i kaoset är om du ställer dig frågan: vem vill jag vara? Vill jag vara hjälten eller offret? Vill jag vara den som hjälpte till eller den som gjorde situationen värre? Och vill jag vara någon att vara stolt över eller någon som väljer att bli paralyserad och panikslagen?

Du väljer och bestämmer vilket spår du lämnar bakom dig. Du väljer vad som ska komma ut ur dessa dagar där vi alla är tvungna att göra vårt bästa.

I kristider är lugnet det stöd som kan guida dig längs mer rofyllda och bättre stigar. Hand i hand med lugnet ser du saker tydligare och vet hur du ska reagera och vara proaktiv och ansvarsfull.

Du behöver aktivera ditt lugn i tider som är fulla av förändring och osäkerhet. Vi bör alla agera med rofylldhet, intelligens och lugn, tillsammans.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.