Jag har just blivit sparkad från jobbet – vad gör jag nu?
Försöka att föreställa dig följande situation: Du kommer till jobbet och din chef säger att ledningen vill tala med dig. Du märker att alla uppträder egendomligt och du förstår vad som är i görningen. Efter samtalet ombeds du skriva under ett dokument som anger att du har upplysts om att du blivit sparkad från jobbet. Du befinner dig i ett chocktillstånd. Vad ska du göra nu?
Att få sparken är nästan alltid en obehaglig upplevelse som är svår att försona sig med. Anledningen till ditt avsked kan vara att företaget behöver skära ned på arbetsstyrkan, att dina arbetsprestationer är otillräckliga, att du inte kommer överens med dina arbetskamrater eller att du haft meningsskiljaktigheter med din chef.
Det är normalt att känna sig ledsen, arg och även vilsen när detta händer. Idag ska vi tala om vad du kan göra för att ta dig igenom denna svåra situation. Är du intresserad? Läs då vidare!
Vad gör du när du blivit sparkad från jobbet?
Att komma över sorgen av att ha fått sparken
Detta är den viktigaste fasen, eftersom den handlar om hur du måste finna dig i det faktum att du har förlorat ditt jobb. Alla former av förluster innefattar en sorgeperiod.
Du har vant dig vid ditt jobb och de rutiner du har byggt upp omkring det. Därför kan uppsägningen få dig att känna dig förtvivlad eller ge dig uppfattningen att du inte har någon stans att ta vägen. Kanske börjar du även inbilla dig att du aldrig kommer att hitta något annat arbete och att du är värdelös. Men sådana orealistiska tankar leder bara till oro.
Du måste stå emot förnekande, ilska, skuldkänslor och ledsnad. Du måste ta dig igenom varje steg i sorgen tills du uppnår acceptans. Det är enda möjligheten för dig att påbörja en ny livsresa, om det så gäller ett nytt jobb (inom samma område eller något annat) eller ett eget projekt.
Fatta beslut
Om du har blivit sparkad från jobbet är det viktigaste du måste göra att fatta beslut. Här är ett par exempel på sådana som vi anser vara särskilt betydelsefulla för att hjälpa dig att ta dig igenom sorgeperioden:
- Hävda dina rättigheter. Om du blivit avskedad på ett otillbörligt sätt ska du göra en anmälan. Ifall du uppfyller kraven för arbetslöshetsersättning, ansök om sådan. Om du har rätt till avgångsvederlag, förvissa dig om att du får detta. Det viktiga är att du ser till att lösa dessa juridiska frågor så snart som möjligt.
- Bestäm dig för vad du vill göra på kort sikt. Exempelvis om du vill söka ett nytt jobb, skaffa dig mer utbildning eller om du vill använda arbetslöshetsersättningen eller avgångsvederlaget till att göra en resa. Oavsett vad du beslutar dig för, försäkra dig om att det är en proaktiv handling som får dig att må bättre.
“Inget händer förrän någonting rör sig.”
-Albert Einstein-
Dra fördel av förändringen efter att du blivit sparkad från jobbet
Vi vet att det kan vara oerhört tråkigt att förlora sitt jobb, men försök att se det som ett ypperligt tillfälle att göra förändringar, att återupptäcka dig själv och att växa. Kanske tyckte du egentligen att ditt jobb var tråkigt och nu har du chansen att hitta ett som är mer intressant.
Att få sparken från jobbet kan också vara ett utmärkt tillfälle att göra något på egen hand, som att starta eget företag eller arbeta som frilansare. Om du har en idé och resurserna att förverkliga den, så kan det faktiskt vara en fördel att du förlorade ditt arbete.
Slutligen kan det att ha fått sparken också erbjuda dig tillfället att satsa på din utbildning och följa en annan karriärbana eller att bygga upp ditt självförtroende innan du startar eget. Se bara till att du har de resurser du behöver och tänk igenom dina beslut noga.
Det är naturligt att känna sig ur gängorna när man blivit sparkad från jobbet, men du bör inte ägna mer än ett par dagar åt att ventilera och tala om dina känslor. Därefter måste du kliva upp i sadeln igen och fatta en del beslut. Även om du i stunden inte kan se någon utväg, så har du många valmöjligheter.
Att du bearbetar din sorg innebär att du övervinner din irrationella rädsla att inte hitta något annat arbete och går vidare tills du omsider fattar tyglarna och kommer på fötter igen. Det viktiga är att utnyttja alla tillfällen som dyker upp.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- de Empleo Estatal, S. P. (2015). SEPE. 2016a). Informe del Mercado de Trabajo de las Personas con Discapacidad Estatal. Datos.
- Salazar Alvarado, Luis Fernando. (1997). La nulidad como consecuencia del ilegítimo despido de la trabajadora embarazada. Medicina Legal de Costa Rica, 13-14(2-1-2), 207-220. Retrieved January 21, 2019, from http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-00151997000200019&lng=en&tlng=es.
- Vicente Pardo, José Manuel. (2017). No apto pero no incapacitado. La controversia del ser o no ser. Medicina y Seguridad del Trabajo, 63(247), 131-158. Recuperado en 21 de enero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0465-546X2017000200131&lng=es&tlng=es.