Känslor av ensamhet: En av 2000-talets stora epidemier

Vi lever i ett alltmer uppkopplat samhälle och ändå känner vi oss mer ensamma än någonsin. Hur kan det komma sig? Hur kan ensamhet utvecklas till en sann epidemi, oavsett om vi är barn, vuxna eller äldre?
Känslor av ensamhet: En av 2000-talets stora epidemier
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

“Jag känner mig så ensam.” Hur många gånger har du sagt detta till dig själv under ditt liv? Förmodligen mer än en gång eftersom känslor av ensamhet kan uppstå närsomhelst, oavsett om du är barn, tonåring eller vuxen. Det är faktiskt normalt att känna sig ensam då och då. Men att uppleva det i månader eller år är inte det.

Enligt uppgifter från FN finns det cirka 7,5 miljarder människor i världen. Dessutom är vi, tack vare ny teknik, mer sammankopplade än någonsin tidigare. Ändå tenderar vi att känna oss mer ensamma än någonsin. Dessutom verkar det som att ensamhet gör mer ont än någonsin tidigare.

Ensamhet innebär inte bara lidande på en känslomässig nivå, med känslor som sorg, förtvivlan eller ångest. Ensamhet har också en allvarlig inverkan på hälsan och är en riktig epidemi med ett högt pris. Faktum är att ensamhet dödar och det gör det på många olika sätt.

Psykologiavdelningen vid University of Chicago genomförde en studie som visade att ensamhet ökar risken för för tidig död. Detta beror på hjärtinfarkter, fetma, missbruk och tragiskt nog även självmord. Det verkar faktiskt som att känslor av ensamhet gradvis tär på människors liv, tills de är helt försvarslösa.

Som människor behöver vi sociala kontakter av hög kvalitet, där känslor av trygghet och tillit råder. Med andra ord en konstant stimulans där tillgivenhet, ömsesidighet och stöd flödar. Frånvaron av denna livsviktiga rättighet kan vara förödande.

“Ensamhet är något vackert när du har någon att prata om det med.”

-Gustavo Adolfo Becquer-

Ensam man som tittar på havet

Varför upplever du känslor av ensamhet?

En artikel i tidskriften Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology introducerade en avgörande aspekt på ämnet ensamhet. En som vi alla borde reflektera över. Denna studie hävdade att vi, tills för inte så länge sedan, har tolkat denna term på ett endimensionellt sätt. Med andra ord, du känner dig ensam när du är isolerad och du inte har ett socialt nätverk som stödjer dig. Men att alltid se ensamhet ur detta perspektiv är ett misstag.

För det första är ensamhet inte alltid synonymt med isolering. Att vara ensam är inte detsamma som att känna sig ensam. Med andra ord  upplever många människor som har partners, familj och vänner ändå djup och förödande ensamhet.

Varför händer detta? Varför känner du dig ofta ensam trots att du har ett nätverk av människor endast ett meddelande eller telefonsamtal bort?

Låt oss ta en titt på orsakerna.

Känslor av ensamhet som har sin grund i personlig stagnation

Det finns ögonblick i ditt liv när du bokstavligen fastnar. Ingenting går framåt, ingenting som omger dig betyder något för dig och vad värre är, du ser ingen framtida glädje vid horisonten.

Under denna stagnation och dess kvävande tillvaro, hamnar ditt sinne ofta i ett tillstånd av introspektion och kontinuerlig reflektion. I den här situationen tenderar ensamheten att gro.

När ditt liv slutar ha mening börjar du skapa ett lager runt dig själv. Det är som om alla dina relationer gradvis förlorar sitt värde och sin betydelse.

Du har familj och vänner, men de är inga meningsfulla relationer

En av anledningarna till att du upplever känslor av ensamhet är att människorna runt omkring dig inte är tillgängliga. Detta kan visa sig på följande sätt:

  • Du litar inte på dina familjemedlemmar. Du känner dig inte heller stöttad av dem.
  • Vännerna du litar på är bara bra att umgås med. Du kan inte dela dina bekymmer med dem. Faktum är att din relation med dem är ytlig.
  • Du har ingen speciell person att dela dina hobbyer, smaker och hemligheter med.

Nuförtiden är känslomässig ensamhet vanligare än social ensamhet, en där en person inte har ett nära stödnätverk.

Ensam kvinna med ett rött paraply

Du gör allt för andra men känner dig ändå ensam

Denna känsla är extremt vanlig hos vårdgivare eller de människor som är vana vid att belasta sig själva med ett stort antal ansvarsområden. Det beror på att de uppmärksammar andra 24 timmar om dygnet, och det kommer en tid då deras egna behov kommer i andra hand.

Då, förr eller senare, uppstår känslan av ensamhet. Vårdgivaren uppfattar att denne åsidosätts, att dennes omgivning ser denne som någon som bara är där för att ge, inte för att ta emot.

Känslor av ensamhet på grund av motgångar som inte har övervunnits

En förlust, ett känslomässigt uppbrott, tyngden av en traumatisk barndom… Det här är den typen av händelser som ingen är beredd på. De är smärtsamma och du kan inte alltid övervinna dem. Faktum är att de lämnar sår som är extremt svåra att läka. Dessutom leder det faktum att du ännu inte har bearbetat dem ofta till en känsla av konstant och plågsam ensamhet.

I dessa situationer varar inte dina känslomässiga relationer länge. Varje band du skapar är instabilt, och ingen vän eller partner verkar täcka alla dina behov… Dessa sår från det förflutna är ett hinder för att skapa och upprätthålla ett stabilt och tryggt nätverk av människor som du kan lita på i framtiden.

När ensamhet övergår i övergrepp

Det finns en typ av ensamhet som förtjänar särskild uppmärksamhet. Det är relaterat till äldre människor. Idag är detta fenomen en sann epidemi, ett socialt larm som kräver medvetenhet och hanteringsstrategier. För det finns ett stort antal äldre vuxna (främst kvinnor) som lever i en situation av isolering och icke-vald ensamhet.

Ibland har de släktingar, grannar och socialtjänst som månar om och pratar med dem. Men inget av detta verkar tillräckligt eller meningsfullt för dessa människor. Det beror på att det är för många timmar på en dag i ett hem där det bara är tyst. Dessa situationer lämnar spår som förvärrar kognitiv försämring och sjukdomar som personen redan har.

Av denna anledning är det nödvändigt att etablera andra mer aktiva mekanismer för att hantera äldre människors isolering. Faktum är att vårt samhälle går mot en situation med ökad förväntad livslängd och därför måste nya interventions- och vårdstrategier tas fram.

Sammanfattningsvis är ensamhet sällan vald och det är en av de största fienderna i vår tid. Det kräver inte bara större lyhördhet, utan också konkreta insatser. Ensamhet är synonymt med socialt utanförskap och det kan uppstå i alla åldrar med allvarliga konsekvenser som följd.

Vidta åtgärder, var mer lyhörd och be om hjälp om du behöver det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cacioppo, J. T., Hawkley, L. C., Crawford, L. E., Ernst, J. M., Burleson, M. H., Kowalewski, R. B., … Berntson, G. G. (2002). Loneliness and health: Potential mechanisms. Psychosomatic Medicine64(3), 407–417. https://doi.org/10.1097/00006842-200205000-00005

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.