Kronisk ångest och noradrenalin: vad denna koppling innebär

Kronisk ångest och noradrenalin: vad denna koppling innebär
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 juni, 2023

Du börjar dagen med att säga att det inte kommer drabba dig idag. Idag kommer vara en bra dag. Men ändå sker det. För när du lider av kronisk ångest finns rädslan alltid där. Den väntar på att greppa tag om dig, och när den gör det är du förlorad. Ångest och noradrenalin är sammankopplade, och det är en relation värd att lära sig mer om. Ångesten får dig att tappa andan, skaka och kallsvettas. Den genererar katastrofala tankar. Alla dessa processer styrs av den molekyl vi nämnde ovan: noradrenalin.

För dem som inte hört talas om denna signalsubstans – som i sin tur agerar som ett hormon – ska vi börja med ett kort exempel. Föreställ dig att du går över gatan. Plötsligt hör du en bil tuta. Du glömde att titta på trafikljusen och var tvungen att reagera på bråkdelen av en sekund för att hoppa ur vägen. Du känner hur snabbt hjärtat bultar. Vidare har du en knut i magen och andningen har ökat dramatiskt.

Kronisk ångest och noradrenalin är kopplade eftersom drabbade personer har höga nivåer av detta hormon / denna signalsubstans i kroppen. Det kan allvarligt påverka hälsan hos hjärtat.

Vad gör noradrenalin?

Noradrenalin agerar direkt på det sympatiska nervsystemet. Noradrenalin ansvarar för att få oss att agera i situationer där vår hjärna tolkar att det finns en fara. Det är denna signalsubstans som hjälper oss att reagera, fly, slåss eller helt enkelt överleva. Den gör det genom att öka vår puls och vårt blodtryck. Utöver det ökar den mängden luft som passerar genom lungorna samt sammandragningen av musklerna. Alla dessa neurokemiska och fysiologiska handlingar låter oss reagera mycket bättre på vardagliga uppgifter.

Men problemet i vår moderna värld är att de flesta av oss reagerar på stressfaktorer som inte har något att göra med verkliga fysiska risker. Våra psykologiska rädslor, orosmoln och fobier aktiverar detta hormon på samma sätt. På grund av detta kommer effekten av noradrenalin i kroppen vara förödande hos någon som inte kan hantera sin ångest.

Upplyst hjärna

Jag lider av kronisk ångest, vad händer med mig?

De säger att kronisk ångest är som att ha en sjukdom med 100 symptom. Det mest intressanta med allt detta är att de flesta drabbade lär sig att leva med sina rädslor på regelbunden basis, trots dessa fysiska, emotionella och kognitiva symptom. Vad som började som en vanlig och hanterbar ångest har blivit kronisk. Den har utvecklats till ett mycket allvarligare tillstånd.

Det värsta med ångest är att det är en stor lögnare. Den får oss att tro att vi håller på att tappa kontrollen. Den säger att vi bör lyssna på våra fobier eftersom de alltid har rätt. Och utöver det kommer den övertyga oss om att oroa oss över allt. “Förvänta dig alltid det värsta”, säger den till oss. Som vi kan se är det inte lätt att komma ut ur detta oändliga lidande. Och detta främst på grund av effekten som den cerebrala biokemin har på oss. Det är därför kopplingen mellan kronisk ångest och noradrenalin är av så pass stor vikt.

Kronisk ångest påverkar din kardiovaskulära hälsa

Ny forskning från University of Iowa har lett till intressanta fynd. Den har avslöjat den intima kopplingen mellan noradrenalin och risken för kardiovaskulära sjukdomar hos personer med kronisk ångest. Stress som kvarstår över tid resulterar i väldigt skadliga fysiologiska förändringar. Bland dessa hittar vi högt blodtryck, takykardi och arytmier. Alla dessa processer sätter hälsan i riskzonen.

Ta hand om hjärthälsan

Ångest och noradrenalin: förändringar i binjurarna

Något vi måste komma ihåg är att noradrenalin inte bara produceras i hjärnan. Utanför hjärnan finns noradrenalin även i det endokrina systemet – mer specifikt i binjurarna. Vad innebär det? Den kroniska ångesten orsakar en överproduktion av detta ämne, och detta kan resultera i:

  • Huvudvärk
  • Matsmältningsproblem
  • Sömnlöshet
  • Aptitbrist
  • Trötthet
  • Svettningar
  • Konstant sjukdomskänsla
Splittrad person som illustrerar ångest och noradrenalin

Noradrenalin och kognitiva effekter

Det finns många intressanta studier som till exempel visar kopplingen mellan förhöjda nivåer av noradrenalin och ADHD. Som signalsubstans är detta ämne vitalt för att hjälpa oss fokusera uppmärksamheten. Det hjälper oss även att komma ihåg data, lära oss samt att bearbeta information. Nivån måste dock vara korrekt för att våra kognitiva processer ska fungera effektivt.

En nivå som är för hög eller låg kan orsaka minnesförlust, brist på uppmärksamhet och svårigheter att lära sig nya saker. Det är ett utmattande och komplicerat tillstånd.

Depression, ångest och noradrenalin

Vi vet redan att personer med kronisk ångest har för mycket noradrenalin. Men det finns ett faktum vi inte får glömma. Det är känt att katekolaminer – såsom noradrenalin och dopamin – är mycket viktiga för patofysiologin, eller symptomen, hos vissa depressiva sjukdomar.

All överproduktion eller brist kan orsaka allvarliga förändringar i humöret.

Det är vanligt för många patienter, som lever i en cirkel av rädsla och negativa tankar som skapas av ångest, att drabbas av djup depression.

Dr. Joseph J. Schildkraut från Harvard University spekulerade om detta på 1960-talet. Han insåg att det är noradrenalin, inte serotonin, som får oss att lida av kronisk ångest eller depression.

Bubblor över kvinna

Kopplingen mellan kronisk ångest och noradrenalin är bra att känna till eftersom det hjälper dig att tackla denna sjukdom på rätt sätt.

Vi kan välja mellan två alternativ: det första är att stanna kvar vid avgrundens rand och uppleva samma rädsla dag för dag. På så sätt kommer vi falla ned i avgrunden på daglig basis. Det andra är enkelt: vi kan välja att agera. Vara som ett flygplan som flyger över samma avgrund. Det observerar den från ovan, förstår den bättre, tar sig runt den och lämnar den bakom sig.

Kognitiv beteendeterapi kan hjälpa oss att förstå roten till vår ångest. Vi ska heller inte ignorera den farmakologiska metoden för att balansera produktionen av noradrenalin. Kom även ihåg att en kost rik på C-vitamin, koppar och omega 3-fettsyror hjälper oss att bibehålla rätt nivåer av denna signalsubstans.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.